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THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

GERAID C. MANN . AUSTIN i1, TEXAR
TR0

ATTORNEY GENERAL

Honoreble John R. Shook
Criminal District Attorney
Bexar County

San Antonlo, Texas

Dear Sir: Attention: Hon. L, J. Gilttinger, First
' ' Assistant_

Opinion No. 0-4637

Re: Can a delayed certificate of birth
be flled under the provisions: of
House Bill 614, Acts of the 46th
Legislature as amended by House
B111l 974, Acts of the 47th Legls-
lature (codified as Rule 51la,
Article bi77 V.C.8.) aitnough the
person whose birth 1s sought to
be establlshed is no longer living?

You have requested the oplnion of thls department upon
the above stated question, citing three specific cases illus-
trating the desirabillity, and even the practical necesslty,
of filing a birth certificate as a means of establishing proof
of the citizenship of & person who is now deceased.

The applicable provisions of House Bill 61%, Actsg of
of the 46th Legislature, as smended by the 47th Legislature,
are as follows:

"And provided further, that any citizen of
the State of Texas wishling to flle the record
of any birth or death that occurred in Texas,

not previously registered, may submlit to the B

Probate Court in the County where such birth or
death occurred, a record of such birth or death
written on the adopted forms of birth and death
certificates; and provided further that any
citizen of the State of Texas wishing to flle
the record of any birth or death that occurred
outside of the State of Texas, not previously
reglstered, may submit to the Probate Court 1n
the County where he resides a record of that
birth or death written on the adopted forms of
birth and death certificates. The certificate
shall be substantlated by the affidavit of the
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medical attendant present at the time of the
birth, or in case of death, the affidavit of

the physicien last in attendance upon the de-
ceased, or the undertsker who buried the body.
When the affidavit of the medlcal attendant or
undertaker cannot be secured, the certificate
shall be supported by the affidavit of some per-
son who was acqualnted with the facts surround-
Ing the birth or death, at the time the birth

or death occurred, with a second affidavit of
some person who ls acquainted with the faets
surrounding the birth or death, and who is not’
related to the Individual by blood or marriage.
The Probate Court shall require such other in-

formation or evidence as may be deemed necessary
to establish the citlizenship of the individual

filing the certlificate, and the truthfulness of
the atatements made Iin that record. The Clerk

of the sald Court shall forward the certificate
to the Btate Bureau of Vital Statistics with an
order from the Court to the State Registrar that
the record be, or be not, accepted. The State
Reglstrar 1s authorized to sccept-the certificate
when varified In the above manner, and shall
issue certified coples of such records as pro-
vided for in Section 21 of thils Act. B8Such certi-
fled coples shall be prima facle evidence in all
Courts and places of the facts stated therecn.
The State Bureau of Vital SBtatistics shall fur-
nish the forms upon which such records are filed,
and no other form shall be used for that purpose.”

"It will be noted that thls statute provides that delayed

birth certificates may be filed by "any citizen of the State N
of Texas"”, whether such birth occurred within the State of Texas
or outside of the State of Texas. We agree with you in your
opinion that thils law contemplates that the birth certificate
may be filed by someone other than the person whose birth 1is
being recorded. Nor do ve find any provision 1n this statute
or in any other law which prohibits the filing of a bilrth cer-
tificete evidencing the birth of & person who is deceased at
the time the certificate 1s flled. The statute conveys a
right which 1s not limited to cases In which the person whose
birth is belng recorded 1s living at the time of the filing of
such record.

We are therefore of the opinlon that a delayed certifi-
cate of birth may be filed under the provisions of sald House
B1ll 614, as amended, although the person whose birth is sought
to be established 1s no longer living.
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Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
By s/W. R. Allen
W. R. Allen
Assistant
WRA :GO :we
APPROVED JUN 12, 1942
s/Gerald C. Mann
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

Approved Opinion Committee By s/BWB Chairman



