
Honorable Nolan Queen 
Criminal District Attorney 
Park~er County 
Weatherford, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-4719 "' 
Re: County is not authorized to pay' 

expenses of office of Justice of 
the Peace on fee system and re- 
lated matters, 

Your request for opinion has been received and care- 
fully considered by this deparment. We quote from your re- 
quest as follows: 

"Some questions have arisen with reference to 
items of expense and charges of the Justice of the 
Peace here in Weatherford, which is a fee office. 
We find in auditing, that the Justice of the Peace 
has filed each month, as expenses, so much for a 
stenogrspher, and $12.50 as average car expense in 
coming to and from the~.office, and so much for 
stamps, for which he has no purchase receipts, but 
is an estimate only. 

"NOW, I find that the Commissioner's Court, 
during the last year, 1941, approved these several 
items on the expense account of the Justice of the 
Peace. All of these Items were paid out of the 
fees of the office, but this year, it is very doubt- 
ful whether or not there will be any excess fees of 
office, and in that event, it is the opinion of the 
Justice of the Peace th t these expenses should be 
paid by Parker County, w a ether he has any excess 
fees or not. 

"Now the question is whether or not the sten- 
ographer's fee, the travelling expense fee and the 
stamp expense can be legally charged by the Justice 
of the Peace to Parker County. There is no record 
that the Commissioner's Court has ever approved 
the appointment or selection of a stenographer, nor 
is there any record where the Justice of the Peace 
ever filed any application for authority to employ 
a stenographer. 
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"In as brief a way as,possible, I have tried 
to state the questions involved, and would appre- 
ciate very much your opinion at your earliest con- 
venience as to whether~ or not-these items of ex- 
pense under the Circumstances, may be legally 
charged by the Justice of the Peace, and paid 
Parker County. 

11 ,I . . . . 

Subdivision (a) of Article 3899, Vernon's 
Texas Civil Statutes, reads in part as follows: 

"Art. 1899. 1897 Exaense account 

by 

Annotated 

(a) At the close of each month of his tenure 
of office each officer named herein who is com- 
pensated on a fee basis shall make as part of the 
report now required by law, an Itemized and sworn 
statement of all the actunl and necessary expenses 
incurred by him in the conduct of his office, such 
as stationery, stamps, telephone, premuims on offi- 
cials' bonds, including the cost of surety bonds 
for his Deputies, premium on fire, burglary, theft, 
robbery insurance protecting public funds, travel- 
ing expenses and other necessary expenses. 
The amount of such expenses, together with tie' ' 
amount of salaries paid to Assistants, Deputies 
and Clerks shall be waia out of the fees earned bs 
such officer. . . . ." (Underscoring ours) 

Article 3902, Vernon's Annotated Texas Civil Sta 
reads in part as follows: 

"Whenever any district, county or precinct 
officer shall require the services of deputies, 
assistants or clerks in the performance of his 
duties he shall apply to the County Commissioners' 
Court of his county for authority to appoint such 
deputies, assistants or clerks, stating by sworn 
application the number needed, the position to be 
filled and then amount to be paid. Said applica- 
tion shall be accompanied by a statement showing 
the probable receipts from fees, commissions and 
compensation to be collected by said officer dur- 
ing the fiscal year and the probable disbursements 
which shall include all salaries and expenses of 
said office; and said court shall make its order 
authorizing the appointment of such deputies, as- 
sistants and clerks and fix the compensation to be 

!tutes, 
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paid them within the limitations herein prescribed 
and determine the number to be appointed as in the 
discretion of said~ court may be proper; provided 
that in no case shall the CommlssionePs' Court or 
any member thereof attempt to influende the appoint- 
ment of any person as deputy, assistant or clerk in 
any office. Upon the entry of such order the of- 
ficers applying for such assistants, deputies or 
clerks shall~be authorized to appoint them; provided 
that said compensation shall not exceed the maximum 
amount hereinafter set out. The'compensation which 
may be allowed to the deputles, assistants or clerks 
above named for their services shall be a reasonable 
one, not to exceed the following amounts: 

11 ,, . . . . . 

It is our opinion that under Subdivision (a) of Article 
3899, V. A. C.S., supra, the legitimate expenses of office of 
a Justice of the Peace operating under~ the fee system must be 
paid from the fees of his office and cannot be paid by the 
county. We therefore answer your question in the negative. 

We also wish to point out that the Justice of the 
Peace has no authority to employ a stenographer. However, 
he could employ a clerk if authorized by the Commissioners' 
Court under Article 3902, V. A. C. S. It is a matter for the 
Commissioners' Court to determine whether an employee of the 
Justice of the Peace is a stencgrapher or a clerk. (See 
opinion No. O-1874 of this department, a copy of which is en- 
closed herewith for your information). If the Justice em- 
ployed a clerk without authorization from the Commissioners' 
Court in the beginning but such employment was later ratified 
by the Commissioners' Court, the same would constitute a 
legitimate expense of office which the Justice could pay out 
of his fees of office. 
(2na) 483). 

(See Cameron County vs. Fox, 61 S.W. 

You further state that the Justice merely estimates 
the amount of his stamp expense. This is improper ana the 
Commissioners' Court is not authorized to accept a mere esti- 
mate of expenses. (See the case of Pierson, Justice of the 
Peace, et al. vs. Galveston County, 131 S.W. (2nd) 27). 

You also state in your letter that the Justice claims 
traveling expenses for "coming to and from the office". This, 
we think, is purely a personal expense and not an expense of 
office. 
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But in any ana all events, non6 of the items of ex- 
pense-~set out in you letter, whether legal or Illegal, could 
be charged to the County under the facts stated. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/k%. J. Fanning 
Wm. J. Fanning 

Assistant 

WJF:mp:wc 
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APPROVED JULY~31, 1942 
s/Gerald C, &M 
ATTORNEY GENEEAL OF TFXAS 

Approved Opinion Committee By s/EMS Chairman 


