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Honorable 0. P. Lockhart, Chairman 
Board of Insurance Commissioners 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opini~on No. O-4735 
Re: Does the Board of Insurance 

Commissioners have the power 
to enforce collection of oc- 
cupation tax upon gross pre- 
miums from foreign life in- 
aurance companies and from 
similar domestic companies 
under facts submftted? 

The material portions of your recent letter in con- 
nectlon with the above question are set out below: 

We desire your opinion a8 to whether under 
these Articles, and any other applicable statutory 
provisions, this Board has the power to enforce 
collection from PoreLgn life insurance companies, 
and from elmilar domestic companies, of occupation 
taxes upon premiums paid upon life insurance pol- 
icies Issued In favor of officers and men who at 
the date of issuance of such policies w.ere and 
still are, or subsequently thereto became and still 
are, citizens of and domiciled in the State of Texas 
and who are aervlng in mllltary or naval services 
of the United States in federal military or naval 
areas and elsewhere (a) within Texas and (b) without 
Texas; and as to the Board's powers likewise with 
respect, to such classes of companies upon premiums 
collected from policies issued to officers and men 
who, at the time of Issuance of such policies, were 
not and still are not citizens of or,domiciled In the 
State of Texas butsare serving In the military or 
naval forces of the United States in federal military 
or naval areas and elsewhere in the State of Texas 
and who might by virtue thereof be merely residing 
temporarily in the State of Texas. Also, as to 
whether, and to what extent, this Board has the power 
to promulgate and enforce rules and regulations 
governing the assessment and collection of premium 
taxes in the various situations hereinabove outlined." 
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The Articles referred to in your letter are Arti- 
cles 7064a and 4769, Vernon's Annotated Civil Statutes. 
icle 7064a reads as follows: 

Art- 

"Art. 7064a: 

%ery group of individuals, society, association, 
or corporation domiciled in the State of Texas transacting 
the business of life, accident, or lifeand acident, health 
and accident insurance for profit, or for mutual benefit or 
protection, shall at the time of filing its annual statement 
report to the Board of Insurance Commissioners the gross a- 
mount of premiums received from ,or upon the lives of persons 
residing or domiclled In this State during the preceding 
year and each of such groups of lndlvlduals, society, associ- 
ation, or corporation shall pay an annual tax of five eighths 
(5/8) of one (1) per cent of such gross premium receipts, 
provided, however, that this tax shall not apply to local 
mutual aid associations, or fraternal benefit societies or 
organizations. Such gross premium receipts so reported shall 
not include premlums received from other licensed companies 
for reinsurance, but there shall be no deduction made for 
premiums paid for reinsurance. If any such group' of in- 
dividuals, society, association, or corporation does more than 
one kind of insurance business, then it shall pay the tax 
herein levied upon the gross,premium for' each klna of lnsur- 
ante written; the provisions of this Act shallnot' apply to 
fraternal insurance organizations nor societies that limit 
their membership.to one occupation. The report of the gross 
premium receipts shall be made upon the' swornstatement of 
two (2) principal officers. Deductions from thc'gross 
premium receipts shall be allowed any group of individuals, 
society, association, or corporation of'an acquisition cost 
of all of the first gear's premiums, except that on lndus- 
trial business such companies shall be permitted to deduct 
one and one half (la) times the amount of the,first gear's 
premiums as acquisition costs. Upon receipt by it of the 
sworn statements above provided for, the Board of Insurance 
Commissioners shall certify to the State Treasurer the'amount 
of taxes due by each of such group of individuals, society, 
association, or corporation, which tax shall be paid to the 
State Treasurer on or before the 1st of March following and 
the Treasurer shall issue his receipt'therefor as evidence of 
the payment of such taxes. NO such group of individuals, 
society, association, or corporation'shall receive a permit 
to do business until all such taxes' are paid. The taxes a- 
foresaid shall constitute all taxes and license fees col- 
lectible under the laws.of this State against any such in- 
surance organizations, except the fees provided for under 
Article 3920, Revised Civil Statutes of Texas of 1925, as 
amended by Acts of the Forty-second Legislature of 1931, 
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Chapter 152, Section 1, and no other taxes shall be levied 
or collected by any county, city, or town except State, county 
and municipal ad valorem taxes upon the real and personal 
property of such Insurance organizations." 

Article 4769 reaas as follows: 

"Art. 4769 : 

"Each life insurance company not organized 
under the laws of this State, transacting business 
in this State, shall annually, on or before the 
1st day of March, make a report to the Commissioner, 
which report shall be sworn to by either the president 
or vice president and secretary or treasurer of such 
company, which shall show the gross amount of premiums 
collected aurlng the year edding on December 31st, 
preceding, from citizens of this State upon policies 
of insurance. Each such company shall pay annually 
a tax equal to four and sixty-five hundredths (4.65) 
per cent of such gross premium receipts. When the 
report of the investment in Texas securities, as de- 
fined. by law, of any such companies as of December 
31st of any year shall show that it has invested on 
said date as much as thirty (30) per cent of its total 
Texas reserves as deflnea by law, In promissory notes 
or other obligations secured by mortgage, deed of trust, 
or other lien on Texas real estate and/or %n loans 
to residents or citizens of Texas sedred bg the legal 
reserve on the respective policies held by such bor- 
rowers, the rate of occupation tax shall be reduced 
to four and five one hundredths (4.05) per cent; and 
when such report shall show that such company has so 
invested on said date as much as sixty (60) per cent 
of its~total Texas reserve, the rate of such tax shall 
be reduced to three and six tenths (3.6) per cent; and 
when such report shall show that such company has so 
invested, on said date, as much as seventy-five (75) 
per cent of its total Texas reserve, the rate of such 
tax shall be re&uced to three and one tenth (3.1) per 
cent. All such companies shall, In any event, make 
the investments in Texas securities in proportIon to 
the amount of Texas reserves as required by law. Such 
taxes shall be for and on account of the business 
transacted within this State during the calendar year 
in which such premiums were collected, or for that 
portion thereof during which the company shall have 
transacted business In this State. This Act shall not 
in any manner affect the obligation for the payment of 
any taxes that have accrued and that are now due or owing, 
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but the obligation as now prov~lded ,by law for the 
payment of such taxes shall continue in :full force 
and effect." 

As we understand your letter three separate fact 
situations are presented and our opinion is requested as to 
the application of each of the above statutes to each of the 
fact situations. 

In the first situation the premiums are received 
from or upon the life of a person who, at the date of issuance 
of a policy, was, or subsequently thereto became, a citizen 
Off , qr domiciled in, the State of Texas and so remained unless 
the fact that such person is now fin the Army of the United 
States and stationed in Texas by military authority has 
changed his status underthe terms used in the above quoted 
taxing statutes. 

The second situation IS exactly the same as the 
first except that the persons is stationed by military author- 
ity at some point outside of Texas. 

The rule is generally recognized that a person does 
not lose his status as a citizen of Texas or his Texas domicile 
merely because he enlists or is.drafted into the United States 
Army and this is true even though he Is stationed by military 
authority at some point outside of Texas. Such rule is stated 
in Ruling Case Law, Volume 9, page 551 as follows: 

"The domicile of a person is in no way affect- 
ed by his enlistment or acceptance of employment in 
the civil, military or naval service of his country. 
Be does not thereby abandon or lose the domicile which 
he had when he entered the service, nor does he ac- 
quire one at the place where he serves. Accordingly, 
if one enters the military service and with his regi- 
ment goes beyond the limits of the State, remaining 
there for some time in such servlc'e, he does not be- 
come a non-resident of the state. o . *' 

It is the opinion of this department and you are so 
advised that the premiums involved in both the first and second 
fact situations above outlined should be included in computing 
the tax levied by Article 7064a and should ,also be included in 
computing the tax levied by Article 4769. 

In the third fact situation the premium is received 
from or upon the life of a person who, at the'date of issuance 
of the policy, was, and still Is, a citizen of or domiciled 
in some state other than Te,xas, unless the fact that such per- 
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son is now in the Army of the United States and statloned by 
military authority In Texas has changed his status within the 
meaning of the above quoted taxing statutes. 

The mere fact that a soldier is stationed by mill- 
tary authority In this State does not make such soldier a 
citizen of or domiciled in Texas. 
that such solaler is not "residing" 

It is also our opinion 
here within the meaning 

of that term as used in Article 7064a. In the case of Kinsel 
et ux v. Pickens, 25 Fed. Sup. 455, the court in considering 
the question of removing a case to Federal Court made the fol- 
lowing statement in connection with the residence of a soldier 
in the Army: 

“(5) However, if there be a,ny questionas to 
this proposition, the :Court Is of the opinion that the 
residence spoken of In the statute could not possibly 
be of the character existing in this case. This man's 
location here Is dependent entirely upon the will of 
others. He came here under orders and he will leave 
under orders. Any intention that he may have in the 
matter must necessarily be qualified by the will of 
others superior to him in rank. Under the evidence, 
It ~111 be quite a number of years before he is en- 
titled to retire. In the meantime, he has practically 
no volition of his own with regard to where he will 
reside. To hold him to be a resident of Texas with the 
purview of the removal statutes under those clrcum- 
stances would be entirely outslae the purpose and spirit 
of the law." 

It is the opinion of this department and you are so 
advised that the premiums Involved in the third fact situ- 
ation above set out should not be included In computing the 
tax levied by Article 7064a and should not be included in 
computing the tax levied by Article 4769. 

out. 
This opinion Is llmlted to the facts hereln set 

It is further our opinion that the statutes them- 
selves provide the procedure for the collectlon of the tax 
therein levied. If the Board of Insurance Commissioners de- 
sires to promulgate some rule or regulation in connection 
with such procedure the submission to us of such proposed 
rule or regulation would be necessary to enable this depart- 
ment to formulate an opinion thereon. 
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DG:mp:wc 

APPROVED ElOV 19, 1942 
s/Gerald C. Mann 

ATTORNBYGENNWAL OF TEXAS 

Yours very truly 

ATTORNEY &NERAL OF TEXAS 

By s/Dpda Gay 
Donald Gay 
Assistant 

This Opinion Considered and Approved in United Conference 


