
Hon. F. E. Mitchell Opinion No. O-4845 
County Attorney Re: Liability of district for salary 
Callahan County of school superintendent 
Baird, Texas 

Dear Sir: 

We have received your letter of recent date which we 
quote in part as follows: 

“The trustees of Putnam Independent School Dis- 
trict in Callahan County employed a superintendent 
in the summer of 1941, on a yearly basis, the salary 
to be paid in monthly installments. The term of such 
employment was from July 1, 1941 to July 1, 1942. 

“Said superintendent closed the school term about 
May 20, 1942, and was paid the monthly installment for 
the month May, 1942. The superintendent then left 
before June 1, 1942, and secured employment elsewhere, 
moving away from the school district and having no 
further contact with the school. He is now demanding 
the last monthly installment for the month of June, 
1942. His theory is that under his employment he was 
not required to do more than finish the school for 
the year 1941-42, while the trustees think it was his 
duty to remain for the full year, in order to see af- 
ter the interest of the school and the students, in 
such matters as making transcripts of credits, etc., 
and I have given them my opinion to the effect that 
they are correct in this matter, his employment being 
for the year, though paid in monthly installments. 
May I have your opinion as to whether or not the said 
superintendent is entitled to said last month’s in- 
stallment under the facts stated above.” 

Article 2781, Vernon’s Annotated Civil Statutes, pro- 
vides as follows: 

“The Board of Trustees of any city or town or any 
independent school district may employ a superintendent, 
principal, teacher, or other executive officers in the 
schools therein for a term not to exceed three years, 
provided that the Board of Trustees of an independent 
school district which had a scholastic population of 
5,000 or more in the last preceding scholastic year may 



Hon. F. E. Mitchell, page 2 (O-4845) 

employ a superintendent, principal, teacher, or 
other executive officers in the schools therein 
for a term not to exceed five years. All twelvQ- 

added) 

This opinion necessarily will be general in nature. 
In the first place, this department is not authorized to pass 
on questions of fact. In the second place, we do not have the 
contract of employment before us for examination. We assume 
that such contract was legally entered into, that it calls for 
services’over a period ‘of 12 months, and that, the board of trus- 
tees has done nothing in the nature of breaching th%e contract. 

You will notice that Article ,,2781 provides that 12 
monthcontracts shall begin on July 1st and end on June 30th. 
Evidently; the board of ‘trustees had this provision In mind when 
the contract was entered into. If the contract called for the 
services of ,the superintendent fo.r a ,period of 12 months and the 
superintendent left at the end of 11 months and did not perform 

~services during the 12th.month, such action ,being in no way 
.caused by the~‘board of trustees, then it is our opinion that the 
school district is not liable for his salary for the 12th month. 

We quote-, the following from Corpus Juri s, Volume 56, 
page 396: ” 

?The rules of law relating to the ,performance 
,and, breach of contracts generally, apply to, contracts 
between teachers and the school authorities. ,Both 
parties must perform the. contract according t.o its 
terms.ll, 

The following appears on page 411 of the same volume: 

“Failure ~of: the teacher to perfarm.his part of the 
contract is a defense to an action by him to recover 
damages for its ,breach,by the school.board, as where 
he failed-to secure a certificate, or voluntarily aban- 
doned his employment before the end of his term.” 

In view of the foregoing you are respectfully ,aavi.sed 
that where a superintendent is employed under Article 2781, supra, 
by the board of trustees of an independent Scholl district under 
a’ contract for al p’eriod of 12 months’and such superintendent, 
through-,no fault or action on the part of the board.of trustees, 
leaves, at the, end, ‘of ,the .llth month anddoes not pe~rform any 
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services during the 12th month of the contract, the school 
district is not liable to the superintendent for his salary 
for the 12th month. This opinion is expressly limited to 
the fact situation presented and the assumptions made. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAI, OF TEXAS 

By /s/ George W. Sparks 
George W. Sparks, Assistant 

APPROVED OCT 9, 1942 
/s/ Grover Sellers 
FIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL! 
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