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Dear Mr. Shook: 

We beg to acknowledge receipt of your letter respect- 
ing the construction of Article 2956, of the Revised Civil 
Statutes, your questions propounded being as follows: 

“1. Where an elector intends to be absent 
from the county upon election day, mails in his 
application to the county clerk within the period 
described by law, together with the statutory fee 
to cover postage, is It the duty of the county 
clerk to mail a ballot to such elector to his ad- 
dress located within the county? 

“2. On what day does absentee voting begin 
and on what day does absentee voting end for the 
general election to be held on November 3, 19421 

“3 . When do absentee ballots have to be in 
the hands of the county clerk in order to be 
counted in the election?” 

We answer your questions categorically, giving brief- 
ly our reasons for such answer, in the order propounded by you, 
as follows: 

1. Subdivision 3 of Article 2956 authorizes the 
county clerk to deliver to an elector desiring to cast an 
absentee vote (such elector making his personal appearance 
before the county clerk) within the time there specified, and 
provides for the marking and depositing of the ballot by the 
elector. 

Subdivision 4 relates to the application for a ballot 
by an elector, as follows: 
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“The application, including fifteen cents 
(ls#) to cover postage, shall, be maiLed to 
the County Cl.erk of the elector’s residence 
whose duty it shall be forthwith to mail to 
such elector a blank official. ballot and ballot 
envelope as provided in Subdivision 3, which 
ballot shall be marked by elector, or by wit- 
ness at the direction of said elector in case 
of the latter’s inability to mark such ballot 
because of physical disability, in the presence 
of a Notary Public or other persons qualified 
under the law to take acknowledgments, and in 
the presence of no other person except said wit- 
ness and/or such officer, and in such manner that 
such officer cannot know how the ‘ballot is marked, 
and such ballot shall then in the presence of 
such officer be folded by the elector or by said 
witness in case of physical disabilit,y of said 
elector, deposited in said envelope, the enve- 
lope securely sealed, the endorsement filled cut, 
signed and sworn to by the elector, or in case o:f 
physical disability, then by the said witness for 
and in behalf of said elector, and certified by 
such officer and then mailed by said officer, 
postage prepaid, to the County Clerk.” 

It is thus apparent that Subdivision 2 deals with 
the elector who desires to cast his absentee vote by deliver- 
ing same personally to the County Clerk, and Subdivision & 
deals with the elector ,who contemplates mailing h,i.s tXM.o-t 
to the County’ Clerk. Subdivision 2 necessarily requires the 
personal. appearance of the elector before the clerk, whereas 
Subdivision 4 clearly does not. It specifically authorizes 
the clerk to mail the ballot and envelope to the applicant, 
and likewise authorizes the elector to mail ,the ballot back 
to the clerk duly marked, Your first qu.estiori, therefore, 
is answered in the affirmative. 

In Opinion No. O-4700, addressed to Hinore.ble Ben 
J. Dean, District Attorney, Breckenridge, Texas, we answered 
five specific questions with respect to the authority of ~the 
county clerk to send to an elector an absentee ballot rais- 
ing points of irregularity in the application therefor, which 
opinion clearly involved your question above, and as clearly 
implied the right and duty of the clerk to send out such a 
ballot. A copy of that opinion is attached hereto. 

2. Subdivision 5, dealing with the receipt and dis- 
position of ballots by the clerk, is as followsr 
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“Upon receipt of any such ballot sealed in 
its ballot envelope duly endorsed, the clerk 
shall keep the same unopened until the second 
day prior to such election, and shall then en- 
close same together with the elector’s appli- 
cation and accompanying papers in a larger 
or carrier envelope which shali be securely 
sealed and endorsed with the name and official 
title of such clerk, and the words ‘this envel- 
ope contains an absentee ballot, and must ,be 
opened only at the polls eon election day,’ and 
the clerk shall forthwith mail same, or deliver 
it in person, to the presiding judge of election, 
or to any assistant judge of election, in said 
precinct o 

“And ballots mailed out by the county clerk 
within the legal tfme, but not received back by 
him on or before the third day prior to the elec- 
tion on the day of elec,tion, shall not be voted, 
but shall remain Ia the custody of the county 
clerk during the thirty (30) day period provided 
in Subdivision 6.” 

Subdivision 6 deals with the final casting of the 
ballot, and reads as follows: 

“On the day of such election, and in the 
presence of the election officers, and the 
supervisors, if any, one o,f the judges of 
election shall, between the hours of 2:00 and 
3:OO o’clock open the carrier envelope only, 
announce the elector ps name and compare the 
signature upon the application with the signa- 
ture upon the affidavit on the ballot envelope. 
In case the election board finds the affidavits 
duly executed, that the signatures correspond, 
that the applicant is a duly qualified eleotor 
of the precinct, and that he has not voted in 
person at said election they shall open the en- 
velope containin: the e E ector’s ballot in such 
manner as not to deface or destroy the affidavit 
thereon, take out the ballot therein contained 
without permitting same to be unfolded or exam- 
ined and having endorsed the ballot in like man- 
ner as other ballots are required to be endorsed, 
deposit the same in the proper ballot box and 
enter the elector’s name in the poll list the same 
as if he had been present and voted in person. 
If the ballot be challenged by any election 
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officer, supervisor, party cha~llenger, or other 
person, the grounds of challenge shall, be heard 
and decided according to law, including the con- 
sideration of any affidavits submitted in sup- 
port of or against such challenge. If the ballot 
be admitted, the words ‘absentee voter’ shall be 
set down opposite the eleotor’s name on the poll 
list. If the ballot be not admitted, there shall 
$endorsed on the baok thereof the word ‘reject- 

, and all rejected ballots shall be enclosed, 
securely sealed, in an envelope on which words 
‘rejected absentee ballots’ have been written, 
together with a statement of the precinct and 
the date of election, signed ~by the judges and 
clerks of election and returned in the same man- 
ner as provided for the return and preservation 
of official ballots voted at such election. In 
all cases the application poll tax receipt or ex- 
emption certificate, ballot envelope and the af- 
fidavits and certificates accompanying same shall 
be returned by the officers of election to the 
county clerk who shall keep all such papers ex- 
cept poll tax receipts and exemption certificates 
for one (1) year and shall return poll tax re- 
ceipts and exemption certificates to the voter at 
any time after the same have been returned to him 
except in case of challenge when such poll tax re- 
ceipts and exemption certificates shall be held 
thirty (30) days and as much longer thereafter” as 
any court or reviewing authority may direct .‘I 

If, by the words “on what day does absentee voting 
begin”, you mean the act of the voter in depositing or mail- 
ing to the clerk his vote, the answer is “not more than twenty 
days prior to the date of the election.” As applied to the com- 
ing election on November 3, that would be October 14. In like 
manner, the absentee voting ends not less than three days prior 
to the election, which, in the coming November election, would 
be midnight, October 30. 

We held the same in Opinion No. O-4455, addressed to 
Honorable Dan U’. Jackson, District Attorney, Houston, Texas, 
a copy of which we hand you herewith. 

3. Your third question is answered by the last para- 
graph of Subdivision 5 above quoted; that is, no ballot not 
received back by the clerk on or before the third day prior to 
the election shall be voted. A ballot in the United States 
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mails not actually received by the clerk before midnight of 
Friday, October 30, should not be voted or Counted in the 
election of November 3* 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By /s/ Ocie Speer 
Ccie Speer, Assistant 

APPROVED: OPINION COMMITTEE 
BY: BWB, CHAIRMAN 

APPROVED OCT 13, 1942 
/s/ Gerald C. Mann 
attorney general of texas 

os-MR:wb 

Enclosure 


