
Honorable B. T. Walters 
County Auditor 
Smith County 
Tyler, Texas 

Opinion No. O-491 9 
Re: Does the Commissioners* Court 

of Smith County have the authori- 
ty to appropriate county funds to 
pay election judges in common 

Dear Sir: 

school districts and independent 
school dfstrtcta under the facts 
stated ? 

Your letter of October 14, 1942, requesting the opinion of 
this department on the above stated question reads in part as follows: 

“After having been presqnted with a proper peti- 
tion by the req,uired voters of the two districts, the Corn- 
missioners’ Court o,f Smith County ordered an election 
to be held in the Independent School Districts of Omen 
and Troup. Said election to determine whether or not the 
Omen District would be consolidated with the Troup dis- 
trict. The election Judge of the Omen district has pre- 
sented a bill to Smith County for his services and the ser- 
vices of his two assistants. The consolidation move failed 
to carry and it appears the school authorities of the Omen 
district refused to pay the election expense. * 

“Please advise relative to the authority of the Com- 
missioners’ Court of Smith County to appropriate County 
funds to pay Election judges in common school districts 
and in independent school districts. 

” ” 

. . . . 

Article 2806, Vernon’s Annotated Civil Statutes authorizes 
the holding of elections for the purpose of consolidating contiguous com- 
mon school districts, contiguous independent school districts and further 
provides that common school districts may in like manner be consolidated 
with contiguous independent school dis~trtcts. 

Articles 2746, 2746a and 2746b, Vernon’s Annotated Civil Stat- 
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utes regarding school district elections and expenses incurred in con- 
nection therewith provide in effect that all expenses incurred in con- 
nection with or incidental to any school district election in connection 
with a public school within such school district shall be paid out of the 
available maintenance fund belonging to such district or certain expenses 
enumerated in Article 2746, supra, shall be paid out of the local funds of 
the school district where the election was held. 

Therefore, all election expenses incurred by school districts 
must be paid out of the available maintenance fund belonging to the school 
district or districts or the local funds of the school district or districts 
where the election was held as authorized by said statutes 

Specifically answering your question you are advised that it is 
the opinion of this department that the Commissioners’ Court of Smith 
County has no authority to appropriate County funds to pay election judges 
in common school districts or independent school districts for any elec- 
tion held in such district or districts. 

Trusting that the foregoing fully answers your inquiry, we are 

Yours very truly 

ATTORNEYGENERALOFTEXA 

BY /s/ Ardell Williams 
Ardell Williams 

Assistant 
AW :mp:da 

APPROVED OCT 20, 1942 

/s/ Gerald C. Mann 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
APPROVED OPINION 
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CHAIRMAN 


