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'OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

GEmALD C, MANN
ATIORNEY GENERAL

UNICATION 18 TO AL con-..tll.ll:b A A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS AFPROVED BY THE ATTORNEY GENRARAL OR FIRST ASSISTANY

AUSTIN
Honorable ﬁolvin C. Eldsom, Member
Board or Regents, state Teachers collegoa

nuuvuva.a.a.v, A SARD

Cear Mr, Eidsons.

October S0th you submit several
quegtiors of¥Pemont under the Teachers Retirement
Act of( faculty ' mégbers of the seversl State Teachers Colleges;
tae\quegtions dpvex threoc problems, and will be considered in
particular problem to which they relate.

I,

Your first two questions inquire whethor it i1s man-
datory under the Retirement Act that faculty members of the
Teachers Colleges be retired,without exception, upon taeir
reaching age seventy. Seotion 3 of ths Teacher Retirement Act,
as amended by Chapter 377, Acts of the 48th Legislature (Art.
2922-1, Vernonts Annotated (ivil ctatutes) provides for volun-
tary ratirement of 'membera“ of the Retirement Syatenm ati age -

BT T sl ot el ——
B e A N TR :



=43

llonorable Melvin C. idsom, page #2

gixty, if the member shall have campleted twenty or more jears
of "oreditable service" as defined by tho Aot} the sams section
further providoas:

“Any member in servico who has attained tiw
age of seventy (70) yoars shall be retired forth-
with, provided that with the approval of his em-
ployer he may remain in gervice." (kaphasis ours).

By Ats expreps torms, therefore, the Act provides
for thne non-voluntary retiremont &t age seventy of only those
employees of the Teachers Colleges who are "membors" of tho
Retiremont System, as tnat term is defined by Section 3 of the
Act, as smended} and, even as to membera who reach seventy
yoars of age, it is provided that they may remain in sorvice
with tho spproval of thelr employers. There 1s no requirement
contalned in the Retlrament Act, therefore, that msmbers of the
facultles of the Teachers Colleges be retired without excepticn,
upon their reachiag seventy years of age. If such persons are
menbers of the Teacher Retirement System, they may resain in
gervice after age sovsnty only upon tae affirmative appiroval of
thoir employerss but, 1L auch approval is gliven, msnbors of the
Retiraxent Systom may continue in service.

1I.

_ Your third and fifth Questiona relate to tho same
cenoral irnguiry, and will be cousidored togetner; cusy are as
follovss :

"{3) sSince esach college has a local cox~
nittee composed of three of the Regents selected
from the Board, should they be invested with the -
power to decide to retaln or dismiss members of
the faculty who have reached the age of seventy
or should this ruling be by the entire Board ine
stoad of the committes?
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"(5) Who 18 the omployer of a mamber of
the faculty ¥ho reachos seventy years of aje or
more = the BDoard of Regenta, tne local committeo,
or the president of the collsze?®

‘ In the sense of tio ultinate, tho State of Tcxas 1s
tho amployer of members of the facultles of the sovorel State
Tcachers Colleges. On its behalf, howover, tho Boaxd of Roe
sents of the State Toachers Colleges by law is "char:;ed with
the rosponsibility of the genaral control and mcons cizent of -
all State Teachers Colloges for white persons &id nmay & % i
emnloy and dischurge presidonis or principals, tcaelcrs, treas-
urers and other employeesj # # & ," (Article Z&47, Veraou's
Arnotated Civil Stetutes.) The oontinued cmplojyment of the
soeveral faculty :embers of the State Teachers Colle s, basre-
fore, 1ls expressly dependent upon the exercise of the pover of
tho Eoard of Rezents to employ such persons cn behglf of the
state under the suthority oconferred by the gquoted statute,

Y - We assume from your questicns, however, vual jour
inquiries relete to “retircment" uader tie lerchor Ilclirsament
tct, rather than to termination of services by disuizsel or oy
fallure of the RBoard of Regents to continue the contract of
onployment in effect. As above obsarved, the Ratirenent Act
vrcvides for esutometlc, non-voluntary retirement of mermbers of
the Retiremoent Syatem upon their reaching the ags of seventy
yearsi but it is provided that such a nmember may remeixn in
service "with the approval of his employer." Insofar as ape-
plicable to employees of the State Teachers Colleges, the term
"caployer® es used in thls provision 1s defined by Subsection
5 of Zection 1 of the Retirement Act es [ollows:

" 'Buployert! shall moan the Ctate of Texas
and any of its desinated &gents or azencies with
responsibllity and authorlty for publlec education,
such a8 # 4 « the boards of regenisz of State col-
leges end univeorsities ¢ & ¢ .




donorable Melvin . Eidson, page /4

Under the Retiromont Act, taereforo, tivss ulmvera
of the Retirement System on tho faculties > tie Toacacrst
Colleges, must retire from aervice, unlaess the Tcard of Rejeats,
by affirmstive action aprroves tholr continuation In scrvice
of Tao insiitution, iie beliove the above enswers your fifth
question.

Your third gquestion in effect inquires wiwclilLaer tae
Board of Hegsnts may delesate to a committse of tiroz tie powar
to declde whethor faculty mombers who reacl: seveniy yoora of
aze shall bto rotired, Ageln, we assume tiust your Goostlon re-
letes to those employesos who are members oif Lne Joas.cer letirce-
nont System. '

LR

As a general rule, & Doard or othcr ofli:cial o_eney
mey delesate to others tie dischargo of ministerial duties
which do not ¢all for the exerclse of discreticn, a2nd may not
dologate to others the discharge of duties and functions waich
call feor reason or discretion. Horne Zoolosical Arona Coe Vo
City of Lallas, 45 S. «. (2d) 714, 7ib; City of san antonio v.
French, BO Tex. 575, 16 t. e 440; Meechem, Public Oifices and
OiTicors, sec. 566, p. 3683 34 Tox. Juris,. 45‘5,_890'._ 9.
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Vie see no violation of the rule azainst delec;ation
of authority, however, in the selection by {ihe Scard of Hegonta
of a compittes of its members to review mandatory retirexent
cagee arlsing under tho Teacher Retirement Act in tae soveral
‘institutions under their Juriediction. Ths public _ood sub-
served by the rule azselinsat delezation of powers is to insure
the making of decislons of policy by the officials to wionm the
particular discretionery functions ere entrusted; prcsumnably,
they were soloectod Lo exercise that Jud;sment or discraiion be-
cauge they were desmed fit and competent. In the pressnt in-
stance, however, the policy of rotirement of members of the
Teacker Retirecment System whon they achleve the ozo ol seventy
years 1s the pudlio policy of the State deslarsd ilursu,h lez-
islative enactment; to this rule of rotiremont, the Act provides
an exceptlion; viz., that mombers over seventy may coatinue $n
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service upon tho epproval of thelr omployera., Unless ailirme
ative action of the enmployer &approving continuation in asrvice
is taken, the requirement that tae memier retire lfortialta up-
on becominz seventy results by cporaticn of tae statuto. Slince
the policy of retiremont has been dotermiaod oy tue Leslslature,
the discretionary authority which 1s loft Lo Lo exercised by
the Soard of Reuent,, &y cmployer under tae ctiremont hct, is
not wnether to retire those Rotlrement Systex menberz who bLee
come sevonty, but rather whethor it shall affirtnuivnly approvoe
continued employment in oxcentionnl casss of such wombers, As
1 Lhe instance of ori:inal cmplo;mont of personnoel, tne Zoard
certainly may delegate the functlion of investijniicn and rcconme
rmendation o a coxmmittoe of its mombers; and, if tte Loard ap-
urovos the sction of tac committeo, insofar as it concerns the
contracts made with ani continued employment of tnose persons.
¥ho are selected to recmain In service, it has not ebdicatod -
its functions to its comulttes, Russell v. Gage, 65 Tex. 428,
1 S. We 2703 Galveston County v. Gresham, {(Tex. Civ. App.) 220
Se e 561. Those membors of the Retirement System who reach
nandatory retirement a0, and who are not recomusnded by the
comulttee for coatinued service arc not discharged by tn COzmi~
mittec, nor retired by tie Board; they sinply come w;thin tias
ceneral rule of policy proescribed by tne Lejislature tual tiey
shell retire upon arriving at ase eeventy.

I111.

Your last inquiry is embodied in your fourth quese
tion; viz:

"(4) If members of the faculty seventy
years of &3¢ should be rceleased from active
servigce, should members of the Boasrd of Ro-
Soents who are geventy be retained as nembers
of the Boardt"

As framed, the question geems to be one of policy; _
as guch it 1s beyond thc province of this department to answer,
for tne determination of suatters of poliey in such matiers 1s
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& leglslative function. Considered, howover, as & question
vhother oxisting laws provide for retirenent of mewcers of
the Doard of Regsnts of the State Teacaers' Collezes upon

their reaching the age of seventy yesars, you are adviszed that
they do not,

CZ%%2%2229i941154’/ Very truly yours

— ATTORIBY CENEZRAL oF TAXAS

ETAR Qfﬂ:::~A—6l4LJifl/j
/ : Gaynoy Kendall
Asslstant
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