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Honorable Joseph II. Mims 
County Attorney 
Midland County 
Mi.dland Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-5073 
Re: Order of commissioners' court of 

Midland County quoted in your 
letter is invalid. 

Your request for opinion has beenreceived and care- 
fully considered by this department. We quote from your re- 
quest as follows: 

"Will you please furnish me with an opln- 
Len' on the question of the validity of the fol- 
lowing order of the Commissioners1 Court of Mid- 
land County: 

"'On motion of J. L. Dillard seconded by 
3. C. Roberts, all offlctals collecting fees for 
officials of Midland County and district offices 
are directed to remit all receipts for fees 
earned in 1943 direct to the Treasurer of Mid- 
land County who shall receipt the official 
thereof, and deposit same in the Officers' Sal- 
ary Fund of Midland County. The foregoing mo- 
tion was unanimously passed, all Commissioners 
voting and. it Is so ordered by the court.' 

"Explanation and supporting brief accompany 
this letter." 

We 'quote from your brief as follows: 

"EXPLANATION AND HISTORY: 

"At its first regular meeting In January, 
1943, the Commissioners' Court, In accordance 
with Article 3912e, Sec. 2, by its order duly 
made and entered of record, determined that coun- 
ty officers ,of Midland County shal! be compensat- 
ed for the fiscal year on the basis of an annual 
salary, to-wit: $3000 for each county official, 
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Including only the following officials: county 
clerk, district clerk, county judge, sheriff 
tax assessor and collector, and county attorney. 
Precinct officials shall remain on the fee basis 
by order duly made and entered of record. Mld- 
land County has a population according-to the 
last Federal Census of less than 20,000. 

"The Order first above mentioned was next 
adopted. 

"Prior to 1943, all Midland County officials 
were on a fee basis for their compensation. 
Under the fee system, each official, as and when 
he collected fees, retained those fees which ac- 
crued to his office, and turned over to other 
officials the portion of collected fees accruing 
to their respective offices. In this manner each 
official could keep the entries in his fee book 
current, and, at the end of the year, make the 
sworn statement required by Article 3897. .~ 

"The order of the, Commissioners' Court was ln- 
tended to change the manner of paying out fees by 
the collecting official, as outlined; and to sub- 
stitute in its place the payment of fees collected 
directly Into the hands of the Treasurer, by who- 
ever collected the fees. 

"The county clerk, district clerk and justice 
of the peace are the principal offlclals uho col- 
lect fees, and the question has arisen whether 
they can be compelled by the Order of the Commis- 
sioners' Court to pay to the Treasurer the fees 
accruing to other officials. 

"OPINION: 

"It is my opinion that the Order 1s Invalid. 
'HHASCNS: 

"When the ~Leglslature provided for counties 
of less than 20,000 to pay county officials on an 
annual salary basis In lieu of fees, It did not 
attempt to change the manner in which officials 
received and accounted for the,fees~ accruing to 
thelr respective offices. 

"Article 39129, Sec. 5, provides that fees 
shall be depositedin the Officers' Salary Fund, 
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but does not say that the collecting official 
shall deposit all fees in said fund, both his 
own and the fees accruing to other offices: 

"'It shall be the duty of all officers to 
charge and collect In the manner authorized by 
law all fees and commissions which are permitted 
by law to be assessed and collected for all of- 
ficial service performed by them. As and when 
such fees are collected they.shall be deposited 
In the Officers' Salary Fund;.-or funds provided 
In this Act. In event the Commissioners' Court 
finds that the failure to collect any fee or 
commission was due to neglect on the part of 
the officer charged with the responsibility of 
collecting same, the amount of such fee or com- 
mission shall be deducted from the salary of 
such officer. Before any such deduction Is 
made, the Commissioners' Court shall furnish 
such officer with an itemized statement of the 
uncollected fees with which his account is to 
be charged, and shall notify such officer of 
the time and place for a hearing on same, to 
determine whether such officer was guilty of 
negligence, which time for hearing shall be at 
least ten days subsequent to the date of notice. 
Unless an officer is charge by law with the res- 
ponsibility of collecting fees, the Commlsslon- 
ers ' Court shall not in any event make any de- 
ductions from the authorized salary of such 
officer . ( 

"Sec. 22, Article 3912e, providesthat the 
provisions of this Act shall be cumulative: 

"'The provisions of this Act shall be cumu- 
lative of all laws not In conflict herewith....' 

"Accordingly the Legislature evidently ln- 
tended that Articles 3896 and 3897 should contin- 
ue in force even as to those officials whose 
compensation is on the basis of an annual sal- 
ary in lieu of fees. It would be difficult, if 
not impossible, for the respective officials of 
-the county to keep the records of their fees 
and to make an annual sworn statement, as re- 
quFred by Articles 3896 and 3897, unl.ess the 
collecting officials from time to time turned~ 
over to each respective official that portion 
of the collected fees accruing to his office. 
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11 Article 1896 ' Eich district, county and pre- 
cinct o,fflcer shall keep a correct statement of all 
fees earned by him and all sums comlhg into his hands 
as deposits for cost, together with all trust funds 
placed In the registry of the court, fees-of of- 
fice and commissions in a book or in books to be' . 
provided him for that purpose, in which the officer, 
at the time When such deposits are made or such 
fees and commissions are earned and when any or all 
of such funds shall come into his hands, shall enter 
the same; and It shall be the duty of the county -~- 
auditor In izountles having a county auditor to an- 
nually examine the books and accounts of such of- 
ficers anal to report his findings to the next suc- 
ceeding grand jury or district court. In counties 
having no c'ounty auditor, it shall be the duty of 
the Commisslonerti' Court to make the examination of 
said books and accounts or have the same made and 
to make report to the grand jury as hereinabove pro- 
vided.' 

"Article 5897 'Each district; county and pre- 
cinct officer, at the close of each fiscal year 
(December 31st) shall make to the district court 
of the county In which he resldes~a sworn statement 
In triplicate (on forms designed and approved by 
the State Auditor) a copy of which statement shall 
be forwarded to the State Auditor by the clerk of 
the district court of said county within thirty (30) 
days after the same has been filed in his office; 
and one copy to be flied with the county auditor, 
If any; otherwise said copy shall be filed with the 
Commissioners' Court. Said report shall show the 
amount of all fees, commissions and compensations 
whatever earned by.sald officer during the fiscal 
year; and secondly, shall show the amount of fees, 
commiss~lons and compensation collected by him during 
the fiscal year; thirdly, said report shall contain 
an Itemized statement of all fees, commissions and 
compensations earned during the fiscal year which 
were not collected, together with the name of the 
party owing said fees, commissions and i2ompensatlons. 
Said report shall be filed not later than February 
1st following the close of the fiscal year-arid for 
each day aft&r said date that said report remains 
liot filed, said officer shall be liable-to a penalty 
of Twenty Five ($25.00) Dollars, which may be re- 
covered by-the county In-a suit brought for such -- 
purposes, and in addition said officer shall be sub- 
ject to removal from office.' 
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"In connection with the above quoted Articles, 
it is further noted that Article 3891, in part, 
requires that: 

"'All fees due and not collected, as shown 
In the report required by Article 3897, shall be 
'collected by the officer to whose office the fees 
accrued afid shall be disposed of by said officer 
In accordance with the provisions of this Act.' 

"This Article also contemplates the keeping 
of a record of fees accruing to each office. 

"The underscored portion of the following 
Article might conceivably be sufficient author- 
ity for the Order of the Commissioners' Court, 
but if it Is, the question naturally arises How 
can the officials make the~swopn statement and 
keep the record of fees requlred.by Articles 
3896 and x897? 

"Article 3899 'The fiscal year, within the 
meaning of this act, shall begin on January 1st 
of each year; and each district, county and pre- 
cinct officer shall file his report and make the 
final settlement required in this Act not later 
than February 1st of each Tear: provided. how- 
ever, that o?ficers receiving in-annual salary 
as compensation for their services shall. bs the 
close of each month, pay Into the Officers' Sal- 
aryFund or funds, all fee:. commissions and 
compensation collected by him durlnn said month. 
. . . . . 

"In fairness to each member of the Commls- 
sioners' Court of Midland County, I wish to say 
that the Order referred to herein was passed in 
entire good faith." 

We agree with you that the above quoted order Is ln- 
valid. We wish to express our appreciation for your excel- 
lent brief in this matter. 

WJF:db:wc Very truly yours 

APPRCVEC FEB 9, 1943 ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
s/Gerald C. Mann 
ATTCR?XY GENERAL OF TEXAS By s/Wm. J. Fan&& 

Approved Opinion Committee By s/BWB' 
Wm. J. Fanning 

.Asslstant 
Chairman 


