
Honorable John D. Reed Opinion No. O-5176 
Commissioner 
Bureau of Labor Statistics Re: Penalty for viola- 
Austin, Texas tlon of Article 1577, 

Penal Code, as amended. 
Dear Sir: 

This Is with reference to your letter of April 2, 
1943, reading in part as follows: 

'Article 5181, R.C.S., and Article 1573 through 
1578a, P.C., commonly referred to as the Child Labor 
Law, is placed under the jurisdiction of this Depart- 
ment for enforcement. 

'Article 5181, R.C.S., and Article 1577, P.C., 
set out procedures and conditions under which a 
permit may be granted by a county judge to children 
between the ages of 12 and 15 years to enter emplog- 
ment. 

"Articles 1573, 1574, 1575, and 1576 set out 
certain prohibited occupations and Article 1578a, P.C., 
names certain exceptions to the Act. 

"In order to properly carry out the provisions of 
this Act, will you please advise me whether OF not it 
is necessary for an employer of children between the 
ages of 12 and 15 to have posted In his place of busi- 
ness a permit for employment of said minor. If the 
posting of this permit is required what is,,the penalty 
for failure to comply with said provision? 

Article 1577, Penal Code, as amended, reads as 
follovs: 

"Upon application being made to the County Judge 
of any county in which any child over the age of twelve 
years shall reside, the earnings of which child are 
necessary for the support of Itself, Its mother when 
widowed or in needy circumstances, invalid father, or 
of other children younger than the child for whom the 
permit is sought, the said County Judge may upon the 
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affidavit of such child or its parents or guardian, 
that the child for whom the permit is sought is over 
twelve years of age, that the said child has completed 
the fifth grade In a public school, OF Its equivalent, 
that it shall not be employed in OF around any mill, 
factory, workshop, OF other place where dangerous 
machinery is used, nor In any mine, quarry or other 
place where explosives are used, or where the moral 
or physical condition of such child is liable to be 
injured, and that the earnings of such child are neces- 
sary for the support of such invalid parent, widowed 
mother or mother in needy circumstances, or of younger 
children, and that such support cannot be obtained in 
any other manner, and that suitable employment has 
been obtained for such child, which affidavit shall be 
accompanied by the certificate of a licensed physician 
showing that such child Is physically able to perform 
the work or labor for which the permit is sought; Issue 
a permit for such child to enter such employment. Every 
person, firm OP corporation employing any such child 
between the ages of twelve years and fifteen years shall, 
post In a conspicuous place where such child is employed, 
the permit issued by the County Judge; provided that no 
permit shall be Issued for a longer period than twelve 
months, but may be renewed from time to time upon satis- 
factory evidence being produced that the conditions 
under which the former permit was Issued still exists, 
and that no physical or moral Injury has resulted to 
such child by reason of its employment. In every case 
where a permit is sought for any child between the ages 
of twelve years and fifteen years, the parent, guardian 
or other person in charge or control of such child shall 
appear before the County Judge in person with such child 
for whom a permit is sought before such permit shall be 
issued. Nothing In this Act shall prevent the working 
of school children of any age from June 1 to September 1 
of each .year except that they shall not be permitted to 
work In factory, mill, workshop, and the places men- 
tioned In Sections 2 and 5 of this Act (Article 1574 and 

nor shall their hours of labor conflict with Sec- 
~?~~)~ of this Act (Article 1576)." 

Substantially the same provisions are found in 
Article 5181, Revised Civil Statutes of 1925. 

We have carefully examined the statutes and have 
been unable to find any statute prescribing a penalty for 
the violation ofthose acts and omissions denounced In the 
above quoted Article. 
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Article 3 of the Penal Code provides: 

#In order that the system of penal~law In force 
in this State may be complete within Itself, and that 
no system of foreign laws, written or unwritten, may 
be appealed to, It is declared that no person shall 
be punished for any act or omission, unless the same 
Is made a penal offense, and a penalty Is affixed 
thereto by the written law of this State." 

Unless the law makes an act or omission an offense, 
and affixes thereto a penalty, such act OP omission cannot 
be punished.' Rogers v. State 8 Cr. R. 401; Smith v. State, 
7 Cr. R. 286; Rail v. State, $0 Cr. R. 109, 188 S.W. 1002. 

While the above quoted Article 1577 requires the 
posting of the permit therein described, you are advised 
that the Legislature has failed to prescribe a penalty for 
failure to comply with the provisions of said article. 

Yours very truly 

ATTORNEY 5BNBRAL OF TEXAS 

By s/ E. 0. PHARR 
E, (1. Pharr 

APPROVED APR. 19, 1943 Asslatant 

s/ OERALD C. MANN 
ATTORNEY OBNBRAL OF TEXAS 

EffPrdb-amm 

F.C.O. 

APPROVED Oplnlon Committee 

By B.W.B. Chairman 


