
Honorable ffeorge H. Shep&d Qpihion Ho, o-5376 
Comptroller of Public Accbunts Re: Application of Stock 
Austin, Texas Transfer Law. Article 

~t;fL~;uae Bill No.a, 
., B.S., P-269, 

to certain factual sltua- 
Dear Sir: tlona. 

We received your letter of June 9, 1943, request- 
ing our opinion as to the application of the Stock Transfer 
Law to certain factual situations. We copy from said letter 
aa followa : 

"In administering the Texas Stock Transfer 
Tax Law this department has followed the practice 
of collecting 39i on each share where the value 
of the ehare was less than $10.00. The question 
has now arisen, in transferring stock, as to 
whether the tax Is levied against the shares or 
the aggregate value of shares, to wit: 

"1. A broker presents four stock certifi- 
cates aggregating 100 shares. All the 
certificates stand in the name of the 
same person and are to be transferred 
to one pereon. Is it permissible to 
treat these four certificates aa an ag- 
gregate for the purpose of computing 
the tax at 304 or must each certifi- 
cate be considered separately for the 
purpose of computing the tax? If they 
are considered separately, then the 
State tax would be 94 per certificate 
or a total of 364. 

“2. Consider the same state of facts as 
question 1, except that all four cer- 
tificates stand ln the names of dif- 
ferent persons and are to be trans- 
ferred to one person. 
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“3. Consider the same state of facts as 
question 1, except that the certlfl- 
catea are presented by a broker with 
a memoranda of sale attached. Stamp 
taxes are affixed to the Memoranda of 
sale as though the four certificates 
should be taxed in the aggregate and 
not separately. 

n . . . 

R4. Where stock Is transferred to a cus- 
todian by the owner or to the nominee 
of a custodian, 1s the Texas tranafer 
tax payable or ia the transaction non- 
taxable? I am Informed that such trans- 
actions are specifically exempted by 
the Federal and New York atock transfer 
statutes, but the Texae .statute con- 
tains no specific exemption. 

"I will thank you to advise this department in 
anmwer to these questions." 

Section 1, Article XV of H.B. NO. 8, supra, provides 
in part as followa: 

"Section 1. There 1s hereby imposed and le- 
vied a tax as hereinafter provided on all sales, 
agreements to sell, or memoranda of sales, and 
all deliveries or transfers of aharee, or certlfi- 
cates of stock, or certificates for rights to 
stock, or certificates of deposit representing 
an interest in or representing certificates made 
taxable under this Section In any domestic or 
foreign association, company, ar corporation, 
or certificates of interest in any buslneas 
conducted by trustee or trustees made after 
the effective date hereof, whether made upon 
or shown by the books of the association, com- 
pany, corporation, or trustee, or by any as- 
signment in blank or by any delivery of any 
papers or agreement or memorandum or other evl- 
dence of sale or transfer or order for or agree- 
ment to buy, whether intermediate or final, and 
whether Inventing the holder with the benefl- 

.’ clal inte?est: lh @-? legal: ttt,lettb such‘stock 
or ot-her certificate taxable hereunder, or with 
the posseasian or use thereof for any purpose, 
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or to secure the future payment of money or the 
future transfer of any such stock, or certifl- 
cate, on each hundred dollars of face value or 
fraction thereof, three (3) cents, except in 
cases where the shares or certlflcaten~are ls- 
sued without designated monetary value, In 
which case the tax shall be at the rate of 
three (3) cents for each and every ahare. It 
ahall be the duty of the person or persons mak- 
ing or effectuating the sale or transfer to 
procure, affix, and cancel the stamps and pay 
the tax provided by this Article. It 1s not 
intended by this Article to impose a tax upon 
an agreement evidencing the deposit of certlfl- 
cates as collateral security for money loaned 
thereon, which certificates are not actually 
sold, nor upon such certificates so deposited, 
nor upon transfers of such certificates to the 
lender or to a tiomlnee of the lender or from 
one nominee of the lender ta another, provided 
the same continue to be held by such lender or 
nominee or nominee8 as collateral security as 
aforesaid, nor upon the retransfer of such cer- 
tificates to the borrower, nor upon transfer8 
of certificates from a fiduciary to a nominee 
of such fiduciary, or from one nominee of such 
fiduciary to another, provided the same contln- 
ue to be held by such nominee or nominees for 
the same purpose for which they would be held 
if retained by such fiduciary, or from the nom- 
inee to such fiduciary, nor upon mere loans of 
stock or certificates, or the return thereof, 
nor upon deliverlea or transfera to a broker 
for sale, nor upon deliveries or transfer by 
a broker to a customer for whom and upon whose 
order he has purchased the same . . . . . 
Where the transaction Is effected by the de- 
livery or t~ransfer of a certificate the stamp 
shall be p.laced upon the surrendered certifi- 
cate and canceled; and In cases of an agreement 
to sell, or where the sale Is effected by de- 
livery of the certificate asalgned In blank, 
there shall be made and delivered by the sell- 
er to the buyer, a bill or memorandum of such 
sale, to which the stamp provided for by this 
Article shall be affixed and canceled, . . . .' 
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The Stock Transfer tax is an exoiae tax upon the’ 
privilege of transferring shares or certificates of stock. 
Our Opinion No. 3594. The tax It not levied against the 
value of the stock. The value of the stock la only a fac- 
tor In determining the amount of tax Imposed on the prlvi- 
lege of transferring stock or certificates of stock. 

Our Stock Transfer Act is not entirely clear with 
respect to the computation of the amount of tax Imposed in 
the factual situations contained In your letter. The Act 
does provide that In those instances where the transaction 
la effected by the delivery or transfer of a certificate, 
the stamp shall be plaoed on the am-rendered oertlflcate 
and canceled. This leads us to believe that the Legltla- 
ture Intended that each certificate be treated aeparately 
when computing the amount of tax due. 

In those transaotlona where the certificates are 
assigned In blank, the Act requires that a memorandum of 
sale must be delivered by the teller to the buyer to which 
the tax stamps must be affixed and canceled. To our minda 
this indicates that the aeveral oertlflcatea should be con- 
sidered in the aggregate when computing the amount of tax 
due. 

Hhlle we have been unable to find any cases on 
thla question, we do find the following pertinent language 
in “The Wansfer of Stock", 
tlon) pages 516-517: 

Christy and McLean (Second Edl- 

"In the case of shares having a par value, 
under all of the laws except Hew York, the tax 
it computed on the total par or face value of 
the certificate, and notion the par value of 
each share. For example, under the Masaachu- 
setts and Pennsylvania laws the transfer of a 
certlflca e for one share of atockof the par 
value of i 10 It subject to a tro cent tsx; and 
a tax of the aame amount is payable on the 
transfer of a certificate representing 10 Shares 
of such stock. The trans,fer of a certificate 
for such stock representing 51 or 20 shares 
would be taxable In the anwunt of 4 cents. Slm- 
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llarly, under the Federal statute the tax on 
the transfer of a certificate for such stock 
representing 11 shares or 20 shares would be 
8 cents, provided the transfer did not repre- 
sent a sale for $20 or more per share, in which 
case the tax would be 10 cents. Under the New 
York law the tax is computed on the basis of 
the number of shares represented by the certif- 
icate. The tax la 3 cents on each share sold 
for leas than 
share Bold at ! 

20.per Share and 4 cents on each 
20 or more. The tax Is 3 cents 

per share on transfers which do not involve a 
tale. 

"Under the Federal statute, where four 
certificates, registered in the names of four 
different persons, are presented for transfer 
to another person In the form of a single cer- 
tificate, the transaction represents four aepa- 
rate transfers. Uhere four certificates, regla- 
tered in the name of the same peraon,~are pre- 
sented for tranafer to another person, In the 
form of a single certificate, the tax Is com- 
puted on each certificate, unless the certifl- 
catea are accompanied by a bill of sale with 
the stamps attached thereto. Where a broker 
presents several certificates for transfer, and 
such certificates are registered in different 
names and the certificates are accompanied by 
a bill of sale, the tax It computed on the total 
number of Share0 covered by the memorandum of 
sale." 

While the above quote it not conclusive and while 
it la based on departmental IYIliIIgB and regulations, we 
nevertheless think that same is persuasive of the conatruc- 
tion of our law. 

To summarize, we are of the opinion that as to 
your first and second factual aituatlona the certificates 
in question should be ConSidered separately when computing 
the amount of tax due. As to your third factual situation, 
we are of the opinion that the certificates should be con- 
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tldered In the aggregate when accompanied by a memorandum 
of sale with stamps affixed thereto. He have assumed that 
the certificates mentioned in your thlrd factual tltuatlon 
were assigned ln blank and this opinion la se llmlted. 

In answering your fourth factual situation, your 
attention it called to the first part of Section I, tupra, 
which provides in effect that all transfera of Stock or 
certificates of stock are subjz to the tax In question. 
The Act does provide certain exceptions or exemptions. 
Strictly speaking, the transfer mentioned in your fourth 
question does not appear to be exempted or excluded by 
name. However, as we are not furnished with any particu- 
lar facts, we are unable to give you a specific or con- 
crete answer to your fourth question. We will say that 
the transfer In question la taxable unless the facts aur- 
rounding same bring it clearly within the exemptions or 
exceptions contained in the Act. 

Trusting that the foregoing answers your Inquiry, 
we are 

Yours very truly, 

ATTORNEY QNNERAL OF TEXAS 

By /a/ Lee Shoptaw 
Lee Shoptan 
As010tant 

Ls:rrrzt 

APPROVED 
Opinion 

Committee 
By B&El 
Chairman 


