
Honorable George W. Cox 
State Health Officer 
Texas State Board of Health 
Austin, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-5525 
Re: Whether the State Health Officer 

can legally employ a physician 
as Consultant in a Venereal Dis- 
ease Clinic, who at the same time 
is drawing a salary from the State 
for teaching courses of medicine 
in a medical school. 

Your request for our opinion in the hereinabove captioned matter 
has been received by this department. We quote from your letter as follows: 

"In connection with the Venereal Disease Program that we 
are now carrying on all over the State of Texas, it has become 
necessary in many instances to employ local physicians as Con- 
sultants for the clinic. In many instances it is impossible to 
secure personnel to operate these clinics unless these local 
physicians may be employed. Their position is more or less 
part time, in that they act only in the advisory and consultant 
capacity. 

"The question has now been brought to our attention as to 
whether a physician who is teaching courses of medicine in a 
medical school and drawing a salary from the State for those ser- 
vices,play at the same time receive compensation from this depart- 
ment for acting as Consultant in a Venereal Disease Clinic. 

"Due to present conditions, a number of the venereal disease 
clinics must be closed and these services denied the public if 
such is not legal. Because of the shortage of doctors, it is al- 
most impossible to find men that my serve in this consultant ca- 
pacity that do not have, at the same time, other connections. 

"Therefore, I would appreciate knowing whether I may legally 
employ a person as Consultant who, at the same time, may be draw- 
ing a salary from the State." 
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Section 33, Article XVI, of the State Constitution, reads, in part, 
as follows: 

"The Accounting Officers of this State shall neither draw 
nor pay a warrant upon the Treasury in favor of any person, for 
salary or compensation as agent, officer or appointee, who holds 
at the same time any other office or position of honor, trust or' 
profit, under this State or the United States, except as prescrib- 
ed in this Constitution. . ~ ." 

The physician mentioned by you holds a position of honor, trust 
and profit under the laws of this State as a teacher of courses of medicine 
in a State supported medical school. If said physician were to be employed 
by the State Health Officer as a Consultant in a Venereal Disease Clinic, 
he would be holding two positions or a double position, which is expressly 
prohibited by the terms of the above quoted section. 

In Opinion No. O-4433 this department held that the State Comp- 
troller could not pay public schoolteachers any compensation for teaching 
dBurses in the Department of Education of Texas Technological College. The 
reasons ,$or such conclusion are contained in a copy of that opinion which 
we are herewith enclosing. 

On September 22, 1913, in an opinion addressed to the Board of 
Regents of the University of Texas, Austin, Texas, this department held 
that a public officer of this State could not at the same time hold a posi- 
tion as professor in the University of Texas. See Legal Opinions, Attorney 
General of Texas, 19l2-1914, pages m-882, inclusive. 

In view of the foregoing, it is the opinion of this department 
that the State Health Officer cannot legally employ a physician as Consult- 
ant in a Venereal Disease Clinic, who at the same time is drawing a salary 
from the State for teaching courses of medicine in a medical school. 

APPROVED AUG 23, 1943 
Gerald C. Mann 
Attorney General of Texas 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 
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