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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
AUSTIN

Honorable Walter Cousias, Jr,, 3ecretary
Texas Board of Pharmacy

911 Insurance Bullding

Dallas, Texas

Dear 3ir: Opinion No. 0~5708 \\\
Re: whechex- the T Boapd of
cy, under the provi-
1ons\or Section 9, \4rticle
.A C.3., 18 author-
e ant reciprocity,
and vhlatbd questions,

¥We Lave your letter readins 1n/part as follows:

/’\

"We have & preblem bon:roneigg us regarding
reciprocity vith. p s licensed {n other States.
We would like t4d opinian froax your Depart-
ment for our gwidape N
: "Article 45 -a, Sectipn 94 Revised Civil Stat-
utes of P&XAs, provides.the subjects of examinatlon,
qnalif;cationq and provisiond conoerning recipro-
city,” 8imoe June 12, 1334, every application for
eXap fon aa@-ncgiatration es a pharmacist in
Texias, lunder th 8 statutes, must be a graduate
of a\re 3n1zed ol ege of pharmacy. Persons reg-
istereq in another State prior to the shove date

\b; b0 Mdecure reciprocal registration
in Texas,\{f their qualifications at the time of
registratimwould edmit them to examination and
registraticon in Texas et that time.

"There are many persons registered under the
laws of Rewv iexico who have applied to Texas for
reciprocity, and, since the New Mexico laws regulat-
ing the practice of phermacy do not have the sane
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prerequisites as the laws of Texas, and since some
of the persons licensed in the 3tate of New Mexico
studied in ‘cram’' schools or served apprrentice-
ships under licensed pharmacists and later took
the examinstion &nd vere admitted as licensed
pharmacists in the 3tate of Newv Mexico; and others
took their pharmaceutical education by correspond-
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under 3ection 9 of Article ¥582-a, Revised Civil
Statutes of Texas, this Board has the right to grakt
reciprooity, since our lav states:

"tprovided that the State Board of FPharmacy
may, in its discretion, upon the payment of Twenty-
five ($25.00) Dollars, grant & license to practice
pharmacy to persons vho furnish proof that they
have besn registered as such in some other State
or Territory, and that they are of good moral char-
acter. Provided that such other Board in its
examination requires the same general degree of
fitness required by this 3tate and grants the same
reciprocal privileges to pharmscists of this State.'

"In term ‘the same general degree of fitness',
set forth above, wvhat is meant dy 'same general de-
gree of fitness'?

3ince the Legislature in 1943 amended the atatutes
regulating the practice of pharmacy in Texas, it is made en-
tirely clear by Sec¢tion 9 that every person desiring to prac-
tice pharmacy in the State of Texss shall be required tc pass
the examination given by the State Board of Pharmacy., This
Section of the Act sets forth in specifie detail thé necessary
Qualifications of an applicant for such examination. These re-
quirements are: (1) that the applicant has cbtained the age
of 21 years; (2) is of good moral character; (3) is s oiti-
zen of the United 3States; (&) is a graduate of a first cless
high school or hes & preliminary elucation equivalent thereto
that would permit matriculation in the University of Texas; and
(5) that he has attended snd graduated from & reputable school
or college of pharmacy which meets with the requirements of the
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Board. 1In addition to this, he shall have had one year of
practical experience in & retail pharmscy under the direct
supervision of a registered pharmacist. A reputable or recog-
nized school or college of pharmacy is defined as one whose
course of instruction shall be the eqQuivalent of not leas than
four terms of eight months each, all of vhich shall be approved
by the Board. The statute further outlines the courses of
study vhich shall be covered by the examination.

There is a specific provision in this 3eoction of the
Act however giving the Board the discretion to grant a license
to practice pharmacy to a person vho furnishes proof sstisfac.
tory to the Board that he has been registered in sume other :
State or territory. This discretion of the Board hovever is
conditioned with the requirement, first, that the applicant
- shall be of good moral character and, second, that the Board
shall require of the applicant the same general degree of fit-
ness that is required of an applicant to take the examination
in this 3tate,

One of the obvious purposes of the amended lav ias
to raise the standards of the profession in this 3tate., In
carrying out the purposes and objects of the law it seems
clear that it wvould be the duty of the Board to measure the
Qualifications of an applicant registered hanother 3tate by
the same gensral standards that are applied to those desiring
to take the examination in this Stete. It is ow opinion,
therefore, that the clause, "the same general degree of fit-
ness” used in the Aot, means just that, Out-of-state licensees
in order to qualify ia Texas must measure up to all the stand-
ards that are imposed upon all other applicants for examina-
tion to practice pharmacy in Texas. Of courss, there is the
other requirement that the applicant must be licensed by a
3tate reciprocating with Texas in this regard,

Very truly yours
RN R Ty ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
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