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Honoredble E. L. Shelton
County Auditor
Johnson County
Cleburne, Texas

Dear 81ir:

"Can an officis g office act as
agent for s ta . : went of poll tax?
If not vhat 1ia - : RhoiNld such officizl

anticipate } belection al-

though he has fot an? td yot Yhat 4is the con-
dition to e ‘ 7e Wueationt”
additIiqne iopf contained in your letter
has, we feel, been aneg r/the opinions of this depart-
mont ¢ ~q::ha ‘ .0/y0U.

! { In oifiég of less than ten thousand inhabitants,
Artisle R961, Vi4.Ci3., permits peyment of a taxpeyer's poll
tax “"by some one Yuly authorized by him in writing to pay the

ta furfialy the Ccllector the inforumation necessary

t the blanks in the poll tax receipt,” provided

that “suchNauthgaity and information . . . De signed by the
party vwho ¢ the poll tax and . . « be deposited with the
Tax Collector and filed and preserved by him," 1In cities of
more than ten thousand inhabitsnts, Article 2962, V.,A.C.S.,
provides that & taxpayer who leaves the county of his residence
wvith the intention not to return until after the first dsy of
the following February “shall be entitled to vote, if possess-
ing all other legal qualificetions, by paying his poll tax or
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obtaining his certificate of exemption through an agent au-
thorized by him in writing, vhich shall state truly his in-
tention to depart from the county, the expected period of
his absence, and every fact necessary to enmable the Tax Col-
jector to f£ill the blanks in his receipt.” This written au-
thority must be svorn to by the taxpayer, certified by an
official authorized to administer ocaths, and deposited and
xept in the office of the Tex Collector.

The above cited Articles follov Section 2 of Ar-
ticle VI of our Constitution by permitting a husband to pay
the poll tax of his wifes, and vice versa. Article 2964 V.A.
C.8. provides that "no candidate for office shall pay the
poll tax for another® and that no one shall pay the poil tax
of another for or on behalf of such candidate. The conclud-
ing portion of this Article pemits a purchaser of property
vhich i bound for the payment of anytggll tax to pay the
tax of the forwmer owner, but forbids tax collector to
issue a poll tax receipt authorizing eny person to vote in
return for such paysent. Finally, Articles 201, 203 and 204
of the Penal Code respectively provide thet:

"Whoever knovingly becomes agent to obtain
a poll tax receipt or certificate of exewmption
except as provided by lav, or any one vho gives
money to another to induce him to pay his poll
gfii‘shsll be fined not exceeding five hundred
ollars.

"Any candidate for office or other person
vho pays or procures another to pay the poll tax
of a citirzen, except as permitted by lav, shell
be confined in the penitentiary mnot less than two

" nor more than five years,

"Whoever loans or advances money to another
knoving it is to be used for paying the poll tax
of such other person shall be fined not to ex-
ceed five hundred dollars.”

When one person acts as agent for another in the
payment of the poll tax of the latter, it 1s possible that
the none{ vith vhich the payment iz made be money (a) be-
longing to the taxpayer and turned over to the agent for the
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purpose of paying the tax; (b) belonging to the agent and
used by him in paying the tax without an express or implied
pgreement that such sum be repaid by the taxpayer; or {c)
belonging to the agent and used by him with elther an ex-
press or implied agreement that such sum be repaid by the

taxpayer.

Although Articles 2961 snd 2962 respectively pro-
vide that the poll tax may "be paid” by an agent and that
the taxpeyer may obtain & receipt "by paying’ his poll tex
through an agent, wve feel that these Articles wvere never in-
tended to authorize, and do not suthorire, payments of the
types denominated sb) and (c) above. In employing the above
forms of the verb "pay" we feel that the lLegislature intended
tc denote the physical acts of turning over the taxpeyer's
mcney to the tex cocllector and furnishing the required in-
formation rether than the furnishing by the agent, either as
& gift or as a loan, of the money with vhich the payment is
to be mede, Stated differently, we feel that these Articles
authorize en sgent to pay the poll tex of another only 1if
the money used for such purpose is money which is not that
of the agent and vhich hss been received neither as a gift
nor as a loan from the sgent.

With Articles 2961 and 2962 so construed, ve per-
ceive no reason vhy an official now holding office may not
&ct as an agent of the type herein descorided. Notice, hov-
evey, that the tax assessor-collector and his deputies are
agents of the State in the collection of taxes due the State
and therefore could not act in the capecity of agent of the
taxpayer, for the reason that the latter agency would be in-
compatible with the former. This conclusion is in accord
wvith that resched by former Attorney (Qeneral looney in an
opinion rendered January 22, 1915. As a result of this con-
clusion, no ansver is required to your second question,

In anawer to your third question, you are respect-
fully advised that the fact that such offieclal snticipates
being s candidate for reelection, but has not yet announced,
vould not alter or affect our answer to your first question.

Trusting that the foregoing fully ansvers your in-
quiries, ve are

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS .7
-) . 7 !, i.'t -;‘:-. )
BY A‘ R \‘”"“'"%.’A;,x, «.Q"f:nn«"#‘ =
R. Dean Moorhead :
Assistant 5viv=- /o
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