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ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

AUSTIN 11, TEXAS

Honorable Sidmey Latham
Secretary of State
Austin, Toxas

Doar Sirs .. Opinion Nos O=5593 .
Res Absentee voting of membsrs of
the armed forcees of the United
States,.

Your letter of April 27, 1944, requesting the opimion of this
department om the questions sto:bod therein is as followss

"Under Publioc Law 277, Sownty-Eigh-hh Congress, free postage via air
mail is provided for absontoe ballots ocast by servicemen even though
ecast under State law.

"The War Ballot Comission, orented by such aot, haz recommended a
certain type of envelope for use by the States in order to facilitate
the idemtification and handling of absentee ballots in the mail. A
specimen of the recommended enmvelopes is enolosed herewith, Article
2958, VACS, prescribes the form of envelopes to be used for absentee
tallots cest under State Law, and also mekes the requirement for the
enclosure of the poll tax receipt, or affidavit of its leoss, together
with 15 ocents to cover postage.

"In the light of the above facts, will you plemse advise this Depart-
ment upon the follewing inguiries:

"1, Should the emclosure of 15 cents poziage be required by County
Clerks of Servicemen since free air mail postage iz provided
for umder Federal law?

"2, Are the Coumty Clerks of Texms authorized to adopt the form of
envelope bearing the same of similar identificatiom mearks shown
on the specimen, assuming the emvelope otherwise complies with
the requirements of Article 29567%

"3, Wi1ll one application for anm a.bsontae ballot suffice for more
than one election, provided the Serviceman speocifies in the ap=
plioation that he desires & ballot for both the first and zec-
ond primary or for both primaries, and the general election?

"4e Can & County Clerk furnish an absentee ballot to & Sorviceman
where the poll tax receipt 1s not enclosed with the applioation,
but is presemted to the Clerk by the wife or authorized a.gont
of the Serviceman?"
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Article 2956, Vornon's Annotated Civil Statubtes, pertains to absent-
oe voting and under the provisions of sald statute, the elector who is one
titled to vote absentee may make application for en official ballot at any
time in accordance with the provisions of subsection 2 of such statute, and
the clerk may mail such ballot te suoh absentee voter immediately upon
receipt of such applications Subdivision 4 of Article 2956, smong other
things, provides in effect that when an elector who makes written application
for a bellot, as provided in subdivision 2 of the Act, the application of
said elector, including 15 cents to cover postage, shall be mailed to the
county clerk of the elector's residence whose duty it shall be forthwith to
mail to such elector a blank official ballot and ballot envelope as provided
in subdivision 3 of said sbtatute. It is apparent that the 15 cents mentioned
in the foregoingstatute is for thep.rpose of paying postege in sending the
btlank official ballot and bellot emvelope to the elector.

Under Public Law 277, free postage by air mail is provided for absent-
ee ballots cast hy Servicemen even though cast under the State law, There-
fore, it is apparent that no postage is required in mailing official bal lots
and ballot envelopes to electors coming within the provisions of said law.
This being true, it is our opinion that your first question as stated above,
should be answered in the negative, and it is so answered.

With reference to your s econd question, you are respectfully advised
that it is the opinion of this department that the county clerks of this
State are authorized to adopt the form of envelope bearing the same or simi-
lar identification marks shown on the specimen enclosed with your inquiry,
assuming the envelope otherwise complies with the requirements of Article
29564 Stated amother way, said envelope must ocomply with the provisions of
Article 2956, tut for the purpose of identification and to facilitate the
mailing and trensferring the official ballots and envelopes amd t he return
thereof, the idemtification marks shown on the specimen heretofore mentioned,
mgy be added for the purposes heretofore mentionede However, it should be
noted where the words "Secretary of State, ete.," appear, the same should
be changed showing the officer, namely, the county clerk who s endsout said
ballots to members of the Armed Forces,

We now congl der your third question. As heretofore stated, the elect-
or who is emtitled to vobe absentee, may make spplication for am official
ballot at any time in acecrdance with ‘the provisions of subsection 2 of
Article 2956, and the clerk may mail such ballot to such ebsentes voter imme-
diately upom receipt of such applicatione We kmow of no reason why the
elector cannot make one application for an absevtee ballot for more than
one election, provided the Serviceman specifies in the application that
he desires a tallot for both the first and second primary or for both
primaries and the general election. The clerk to mail said ballots re-
quested by said application as soon as such ballots are available.

In considering your fourth question, it will be noted that subdi=
vision 2 of Article 2956 providea,, im part, as followss
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", ¢ o Such application shall be accompanied by the poll
tax receipt or exemption certificate of the elector, or,
in lieu thereof, his affidavit in writing that the seme
has been lost or mislaide o o e

In view of the foregoing provision of said statute, it is our opine
ion that the county clerk is authorized to furnish an absentee ballot to &
Servicemsn when his poll tex receipt is presented to the clerk bty his wife
or authorized agent. In other words, when the application is presented to
the county clerk, and the wife of the Serviceman or his authorizeda gent
presents his poll tax receipt before the clark has taken any action, then
the county clerk is authoriged to forward the absentee ballot to the Serve
ivemane When the appliocation is received and the poll tax receipt of the
applicant is presented to the county clerk, it is our opinion that the
provisions of the statute are complied with in that the peoll tax receipt
accompanies the application.

Yours wvery truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
By /s/ Ardell Williams

Ardell Williams
Assistant

AWiEP:ogw

APPROVED MAY 5, 1944
/s/ Geo, Pe Blackburn
(Acting)
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