
OFTEXAS 

Bon, 3. 3. Stevenson 
Assistant County Attorney 
Kimble Ccunty 
Junction, Texas 

Dear Sir: Opinion No. 6198 
Re: Status of Independent School 

District with leas than 150 
scholastics accordin to 
latest census. 

Re: Status of primary election 
clerk nominated for office 
by Wite-in campaign, and 
who has violated Art. 218, 
Penal Code. 

Your recent communication addressed to this depart- 
ments reads, in part, as follows: 

'1 have been saked by the County Judge of 
Kimble County whether or not an Independent School 
District which has fewer than one hundred fifty 
(lj0) scholastics, es required in Art. 2763, Revised 
Civil Statutes, applyins to small Independent School 
Districts, but has the required number of scholastics 
gcing to school in this Independent District. by rea- 
aon of transfers from two other ‘ommon School jia- 
tricta. The trustees of this Independent school 
District contracted with the two Commcn School DTS- 
tricts,above menticned for these scholastics. There- 
fore t is this Independent Uiatrict still an Independ- 
ent district or dces it revert to a Commcn School 
Xatrict? 

"In a Primary Election where the qualified voters 
write the names in for an officer, znd one of the namea 
so written is is on the Election Board as a~ clerk, and 
if the officer, who is on the Election Eoard, has vio- 
lated the provisions of Art, 218 P. C. of the Statutes 
and said officer had been elected, would the fact that 
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he violated the provisicns of said article pre- 
clude the Democratic Executive Committee from 
certifying said dandidate and causing his name 
to be placed on the ballot for General Election 
in November?" 

Regarding the matters covered by the first quoted 
paragraph of-your letter, you are advised as follows: 

Art. 2763, R. c. S., regarding small independent 
school districts and laws applicable thereto, reads thus: 

"All incorporated districts, having each feirrer 
than one hundred and fifty scholastics according to 
the latest census, shall be governed in the general 
administration, of their schools by the laws which 
apply to common school districts; and all funds of 
such districts shall be kept in the county deposi- 
tories and paid out on order of the trustees ap- 
proved by the county superintendent." 

By "latest census,! as referred to in Art. 2763 
aforestid, is meant the latest march scholastic census pro- 
vided for in Chapter 14 of Title 49, V. A.S. C' such is the 
uniform and unvarying interpretation of our State aepartment 
of Education, we have been officially adv!.sed. Neither have 
'we discovered any statutory provisicn to the ccntrary. There- 
fore, any transfers which are effected by any of the statutory 
methods cannot be considered in determining the scholastic 
population according tc the "latest census,' within the 
meaning of said Art. 2763. 

A close reading of Art. 2763 aforesaid reveals that 
an incorporated or independent district, having fewer than 
150 scholastics according tom the latest census, does not lose 
its status of aninco~aporated 'district. Such a district "shall 
be governed in the general administration" of i',s .schools 'by 
the laws ,which apply to common school districts!' Also, all 
funds of such cdlstrict shall be kept in the county depository 
and paid out on order of the trustees ap::roved by the county 
superintendent." 
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follows: 
Your first question is therefore, answered as 

Such district remains an independent district. It 
does not revert to a common school district. 

'Sic now consider the second quoted paragraph of 
your communication. 

Article 2940, Vernon's 
reads , in part, as fOU0Ws: 

Annotated Civil Statutes, 

"No one who holds an,office of profit or trust 
under the United States or this State, or in any 
city or town in this State, or . . .who is a candi- 
date for office, . . .shall act ES jud;;e, clerk or 
supervisor of any election;. . . 

In the case of Gayle v. Alexander, 75 S. W. (2) '706, 
our Court of Civil Appeals at ayaco, 
of said.rt. 2940, said: 

in construing the provisions 

"The lenislative intent in enactin? the article 
under cons?deraticn was ev'dently to Restrict the 
selection of election officers tc those who '$$ere free 
from the supposed influence, embarrassment, or 'nter- 
test arising from office holding crcersoncl candidacy 
. . .So far as the selection of election officers is 
concerned, said article might well be deemed mandatory 
and ccmpliance therewith requ;ired Jvhen the eligibility 
of an cfficer so selected is denied, or his right to 
serve as such assailed by any proper proceedin,g prior 
to his actual service. Browning v. Gray, 137 Tenn. 
70 191 S. v*yi.~52j. No such situation is presented in 
this caie.~ isut should the provisions of said article 
in that phase of its application be held mandatory, 
it does not necessarily follow that when a person 
named in said article has been selected as an election 
officer for a particular voting precinct, and his selection 
has not been assailed but has been acquiesced in by the 
qualified electors of such precinct by participating in 
the election held therein, and the votes cast in such 
precinct have been fairly and correctly counted and 
tabulated and return thereof duly made, that such elec- 
tion as to said precinct should solely by reason of 
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the participation of such election officer in 
holding the same, be declared viod, the returns 
thereof excluded frcm the canvass of the votes 
cast in said election in the entire ccunty, and 
the voters cf such precinct thereby in effect 
disfranchised. 

"The courts have held with practical unanimity 
that an election is not vitiated by the fact that 
the election officers who acted under color of 
authority did net pcssess the required qualifica- 
tions, especially when no frau? or misconduct is 
imPuted. Hunnicutt v. State, 75 Tex. 233, 239; 
12 S. u. 106; Gel1 v. Faulkner, 84 Tex. 187, 190; 
19 S.'h'. 400; . . .20 C. J. Pp. 99, 90 369; 9 R. c. 
L ., P. 1012, et seq. 832 and 33. . ." (Emphasis ours) 

From your communication, it is ,not clear just when 
the election clerk became a candidate for the office involved. 
vile presume, therefore, that he was not a candidate at the 
time of his selection as clerk. lie was evidently non:i.nated 
as a result of a "write-in" campaign. 

In just what manner, said clerk violated the provi- 
sions cf Art. 218, P. C., if he did so, is not stated. Said 
Article 2lfi reads as follows: 

"Any jud,Se, clerk, or ether person who may 
be in the room where an election, either primary, 
special or general, is bein? held, who there 
indicates by wcrd or siln how he desires a citizen 
to vote or not to vote, shall be fined not less 
than two hundred nor more than five hundred dollars 
and be ccnfined in jail not less than ten nor more 
than thirty days." 

The penalty for violatin:; any of the provisions of 
said article is .thus limited to a fine and, ,aail sentence. No 
other penalty is Prescribed. Therefcre, .the Democratic 
Executive Committee would not 'be precluded from certi~fyine 
said candidate and causin; his name to be placed on the 
ballot for gsneral electicn in November. 
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We further hold that it makes no difference when said 
election clerk might have become a candidate for the office to 
which he was nominated. Unless an election contest has been filed 
within the statutory time, resulting in a final judicial determina- 
tion that said clerk's violation of any or all of the prcvis?ons 
of Art. 218 P. C., was cf such a nature and to such an extent as 
to change the result of the election, said nominee's name must be 
properly certified for a place on the 'ballot in the November gener- 
al election. 

Very truly yours, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

LHF:rt/pam 

APFROVED OCT 2, 1944 
GARLOS C. ASYLEY 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

BY L. H. Flewellen 
Assistant 

API-ROVED OPINION COMMITTEE 
BY BPW, CHAIRMAN 


