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O”OYI” scu.=-= 
&yor*lr. o.imrrr 

IIonorabla j'i. E. Kin&I Aocomtent 
,roint Legislative Committoe 
Austin, Tcxss ' 

Dear Sir;‘ 

questing the o 
letter of recent date re- 

e,hs'd e'%ese 
. 

to~arise 
no sahool, within the 
ccessible to fourteen 

siane school would teeoh the f.our- 
its for en amount equivalent to. 

approvsdby the State Deportment of Educat$on. 

"Pursuant to this situation, we should lilce 
to have your opinion on the-following question: 
Since these pupils, although not transferred out, 
are being schooled without the State of Texes, 
may the sending district omit them from the per 
oapfta computation fn~ t&e receipts of the kppliL 
ce.tion for Equalization Aid? Or ~nuay it be charged 
In the current expenditure section of the Equalize- 
tion kid Dudget under Item J, in addition to &he 
limitations 63 prescri.bed in Article I+, Section 1, 
for other current expenses?1V 



Hon. w. B. King, page 2 

.- 

In order to enswer.the questions contained in 
your letter, it is necessary to determine by what authority 
the fourteen pupils may be permitted to attend sohool in 
the Louisiene district am3 heve an mount equivalent to 
their per. cepite money paid to the Louisiana district by 
the oomuon school district iu Pnnola County. After oonsid- 
eriug the Frovisious of many statutes, we have conoluded 
that Article 2699s, 'F.A.C. Si, 
hrticle 2699a, provides.: 

is pertinent to your inquiry. 

vAny child who would be entitled to attend 
the public school of .eny district that lies on 
the bcrd.er of .Louisiane, Arkanses, Oklehone $?&I 
New luerico. end r;ho msy find it more convenient 
to attend the publio school in e district of e 
county of s6id State contiguous to said distriot 
inTexas, nay have the State end County per 
oapite apportionment of the Available Soh'ool Fund' 
paid to said district in said State andmey have 
edditionel tuition, if necessary, peid~ bythe ': 
district of his residence onsuch terms es may be 
sgreed upon between the ,trustees of the distriot 
0.f residence of suoh ohild, subjeot,to the approve1 

,! 

of the County Superintendent endtbe County'.Boerd : 
of Trustees of the Tex&s district and county; pro- 
vided, thet the restrictiona of the Texas Statutes. 
shall apply to the emount psid.for high sohool 
tuition. 
% 1." 

Ads 1931, l&d Leg., p. 192; oh. 113, 
, 

We think thet the foregoing Artiole contemplates en ' 
egreemont between the Texas distriot tmd the out of State 
district viith~reference to the Texas pupils' attending school. 
in the out of Stste district, end vie assums that when the 
County Superintendent of Ponol~ County end the Superintendent 
of the De Sota Perish School were in agreement that the 
Louisiana school wonld teach the fourteen puails for en..,ei&o'/unt 
equivalent to their per capita eamings,~seid. arrangemi&t vies 
satisfactory to and eoquiesced in by the trustees of each of 
the Ustricts concerned. 

In Ojinion ?Zo. O-5805, this department held that 
Article 2699a provided a method of. lxaosfer of 'such pupils ~enl 
authorized the payment of the enount'of the per oapite to the 
reaeiving district.' In this ease, the per dapi.ta money on the 

i 

: ,- 



i 

.i. 

:., 

. 
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fourteen pupils is paid~to the common school dist&ot in 
pa'nola County,'and under the provisions of Article 2699a, 
*fAny child who v;ould bs entitled to attend the public 
school of any district that lies on the border of Louisiana 
. . . . . .', and who may find it more convenient to attend the 
public school in a district of a county of said Sate con* 
tiguous"to said district in Texas, may have the State and 
County per capita apportionment of the Available School Fund 
paid to seid~ district in said State....." In view of thia 
provision, and the circumstances in this case,~c think that 
the Texas district should pay to the Louisiana district such 
amount as it receives as per Capita RG:K?~ on the fo'urteen 
pupils who are attending school in said Louisiana, district, 
and soid amount would not constitute a resource for the 
operation of the sohool in the Texas district, but would, in 
fact; constitute~a transfer of resources for the benefit of 
the reoeiving district. In no way does this amount oonstltute 
a true asset or resource for the ,benefit of the ohildren who 
are in,attendanoe in the home district. YJe think'that the 
Equalizatiou Aid Law contemplates that the resouroes of the. 
home distriot derived from the per capita of pupils .for whom 
instruction is ~provided locally, together with the~lo~oal .~ 
maintenance 'tax, shall be useri to pay the expendi,tures,,which . 
are limited to designated items for the purposeof proviiiing 
instruction for said pupils, and whenever the ~exj?enditures 
for said purposes are greater than the aforesaid resources 
of the home district, the State~balances the budget by,means 
of Equalization Aid. , 

In view of the foregoing statutory provisions and ' 
inview of ~the facts submittecl, it in our opinion that the 
amount representing the per capita money of the fourteen 
pupils who are attending school in the Louisiana district 
should not be included in the computation of the per capita 

ti‘resources of the district in l?anola County in its Application 
for Equalization Aid. It is our further opinion.that said 
amount should not be oonsldered in the computation of the 
expenditures in the Equalization Aid Application, 

Trusting that the foregoing fully answers your 
inquiry, vie 'remain 

Yours very troly, 


