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Hon. Thomas ¥. Glover
Distriet Attorney
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Opinion No. 06338 \\
Resj—~bether the County . Tax
- Assessor-Collecdor #f the
reounty, who is alwo the Tax
-7 /" Collegtor for an inocorporated
N, N\, ¢&ity or town within the ocoun-
AN

\,t¥, &8s required by law to ac-
\\ count for fees received as

. v ¢ity tax colleotor,as fees of

. of?ice,2nd to pay over the

'ﬁ\ wxcess, if any, to the county.
N, \',r

Your letder of Dioember 15, 1944, requesting the
opinion of this depurtment oh the question stated therein, 1is

a8 followa: \\. \
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"Please give ne en opinion on the following

Aqnestioh:_

]
.

PR

"there the duly eleocted, qualified =nd soting

- Tex Assesszor-Collector of a Gounty is also the Tax
‘Bollectop for en incorporated city or town within
sald Bounty, 18 he or not required by law to account
for-the fees received es City Tax Collector as fees
of office, and pmy over the excess, if any, to the

county?"

For the purposes of this opinion, we assume that the
city or town in question hes avalled 1tseif of the privilege of
requiring the County Tax Assessor-Collector to collect the oity
taxes under the applioable provislons of Art. 1042b, Vernon's
Annotated Civil “Ttatutes, ‘e slso assume thet the county offi-
cials of the county involved are oompensated on &8 fee basis for
their officisel services rather then on an annual salary basis.
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o COMIMUNICATION IS TO BX CONSTRUID AS A DEPFARTMENTAL OPINION UNLZES APPROVZD OY THE ATTORNEY GEMEIRAL
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Article 3891, Vernon's Annotated Civil CGtatutes,
pertainlng to the dispositicn of fees, provides in part:

". « «» The compensaticnas, limltations, and
naximuns hereln fixed In this Aot for offiocers shall
include and epply to all officers menticned herein in
euch and every oounty of this State, and it 1is heredy
declared to be the intention of the legislaturs that
the provisions of tiis Act shell epply to ecach of said
officers, and any speclel .r general law inoonsistent
with the provisions hereof is hereby expressly repesled
in so far as the s&re may be inccnsistent with thia Act,

"The compensstion, linitations and peximume herein
fixed shall ealso &pply to ell fees snd compensation
whatscever collected by sald officers in thelr official
capsocity, whether accounteble as fees of office under
the presernt lav, andé any lsw, general or special, to the
contrury is hereby expressly repesled. The only kind
snd character of compensation exempt from the provisions
ol this Aot sheil be rewards received by Cheriffs for
apprehension of criminels or fugltives from Justice end
for the recovery of etolen property, and noneys redeived
by County Judges and Justices of ihe FPeace for performing
merriege ceremonies, whlch sum shall not be accountabdble
for and not required tc be reported zg Jess of office.”

when the Tax Assescor-Collector collects the texes of
and for the olty or town lnvolved where there 18 no office of
city tax assessor-cocllector, the county tax assessor-oollector
is holding only one offioce which is the office of ocounty tax
asscasor-collector, ané in colleotinpg the taxes for the city
town involved, te 1s only performing additional duties imposed
upon him by statute,

In the oase of Taylor, et sl, v. Brewster County, 1L4
o, ", (24) 314, it wss held, among other things, that fees recelve
by & sheriff {who wes mlao actling as tax essessor-ocllector of
the county), for mssessing and ccllecting taxes for indevendent
sohool Jdiatricts bhelong to the sheriff, subjesot to !tls duty to
aceount therefer to the county under the fee bill. (Also see the
case of Micheols v. Salveston County, 22% ©, ', 5L7).
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Tou-are respeotfully advised that it 1s the opinjon of this
dorartmont that it {¢ the duty of tte County Tax Asseossor-Colleotor
=0 oollacts taxes for a eity or town to acoocunt for the fees ro-
ce:ved from suoh city or town for his services, Stated differently,
suc) Teas received from the city or town for gollecting taxes are
fass of office and nust bhe acoounted for to tte county under the
fea hLill.

48 heTetofore stated, assuning that the County Tax Assessor-
Collactor is compensated on a fee basis, in arriving st his zaxinum
¢c.nensation under Articlas 35883 and 3891, V. A, L. 3,, the fees
recaivsd bty him for collsoting taxes for tus oity or town in question
pust he included 1in asrriviog at his maximum oompensation, rhen the
Ccunty Tax ssessor-Collector has received any amount in excess of
t'a -.aximum compengation allowed Dy Articles 3683 and 3891, V. A. C., 8.,
he is required to pay the amount in exocess of his Raximum comrensstion
tc tiig gounty.

Yours very truly,
ATTURNRY GiNzaaAl CF TEXAS
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