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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN
GCROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL
Honorable William R. Edvards
County Judge
Upton County

Rankin, Texas Q\\
Dear Sir: Opinion No. 0-635% ‘

Re: Whether the Commiasionéys!
Lourt of Upton County has
/// the authority to employ an
attorney %o advise the Court
N, agd the gounty officlals dur-
N, ing the-absence of the present
‘Qounty attorney, who is in the

N armed forces?
/// —~ ‘\\ An othsf questions,
: / \\ "\ '

Your letter. of January 1, 1945, requesting the opinion
of this Department Qg the questions stated therein, 1s 1in part,
as followsi.-... Y

'_.:' \ \.,J! I,r”.'

7 "Dye $o the fagt that ve have no County At-
torney, I 'find it neeessary to ask for yowr opinion
on he following matter and in order that you might
nnderstand will go somewhat into detall. The County
Attorney of this County was inducted into the Mili-
tary Service long about May of 1944 and the County
has been paying him his salary of One Hundred Pifty
Dollara.(ggso.oo) a month since that time, &lthough
1t was necessary to employ counsel for advice to the
Court and the various officers of the County. The
present County Attorney was reelected for the ensu-
ing term but is now somevwhere in France or England
and he has filed with the Commissioners! Court a
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bond in correot form, except that it is signed,
him by an agent and thes cath of office 1s also
- gigned by the same agent.

"QURSTIOR

"Is this bond a valid ons signed as above
indicated and is the oath of offise subsoribed
to by his agent wvalid?

"Does the Commissioners! Court of Upton
County have the right to employ an attorney to
advise the Court and the offiocers during the &b~
sence of the present County Attorney?"

Under the provisions of Artiole 4399, Vernont's Anno-
tated Civil 3tatutes, this Department is prohibited from render~
ing legal opinions to County Judges, but, ia view of the fact
that your County is without the servioes of the County Attorney
3t the present, we feel it is appropriate to asnswer your question.

Article 16, Vernon's Annotated Civil Statutes, provides
that each of'ficer in this State, vhether elected or appointed
shall, before entering upon the duties of his office, take and
subsoribe the oath prescribed by Article 16, Section 1 of the
Constitution of this State; and if he shall be required by law
to glve an official bond, said oath shall be filed with said bond.

Artiocle 330, V. A. C. S., provides that each County
Attorney shall, before entering upon the duties of his offlice
give bond, eto.

Article 5998, V. A. C. 8., provides that the officlal
bond of each officer shall be executed by him with two or nmore
good and sufficient sureties or solvent surety company authorized
to do business in this 3tate.

Artiole 26, V. A. C. S., provides that all ocaths, af-
fidavits or affirmations may be administered and a certificate of
the fact given, if without the United States, before any notary
public, or any minister, comuaissioner or charge dtaffaires of the
United States, resident in and acoredited to the country where the
afridavit may be taken, or any consul general, consul, vige-consul,
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comnercial agent, vice-commeroial agent, deputy consul, or
consular agent of the United States, resident in suoh oountry.

Seotion 1, Artiole 16 of the State Constitution, pro-
vides -the form of oath or affirmation to be used. Artiocle 2602,
V. A. C. 3., provides for the making of an aoknowledgment or proof
of an instrument of writing for reocord before certain offiocials,
and would have no applioation to the taking of an offiolal oath.
We see no legal reason vhy the person who mas elected County At-
torney, could not exeoute his official bond while on Military
service in a foreign ocuntry, and also take and subsoribe the
oath presoribed by the Constitution before any person authorized
by Article 26 to administer the same. The bond and oath of of-
fice filed by the County Attorney with the Commissioners' Court
appears to be in oorreot form, exoept that the bond and ocath of
offloe are signed by an agent of the County Attorney. In view

of the foregoing statutes and the Constitution provision, it

is our opinion that the County Attorney must exeocute the ocath of
office in the form prescribed by the Constitution. Neither the
Constitution nor the 3Statutes authoriges a publio offioial to
exsoute his cath of offlioce by an agent; therefore, we believe
that the oath of office exeouted by an agent is invalid. With
reference to the validity of the bond we are oonfronted with &
more seriocus problem. Generally speaking, ordinarily a person
may do by or through his agent what he can do himself. We have
falled to find any authority whatsoever pertaining to the author-
ity of the publio officlal exeouting his officlal bdond by and
through an agent. We cannot ocategoriocally say wvhether or not

the bond as exscuted by the agent is valid or invalid. It is

our opinjon that the County Attorney should take and subsoribe
the oath presoribed by Artiole 16, 3eotion 1 of the Constitution
of this State before any person authorized by Artiocle 26 to ad-
minister same. It would be safer praotice for the County Attorney
to also exeoute his bond by signing 1t personally.

We nov consider your question with reference to the
authority of the Commissioners! Court of your County to employ
an attorney to advise the Court and the oounty offlcials during
the absence of the County Attorney. It 1s stated in Texas Juris-
prudence, Vol. 11, P. 575:

"The ocommissioners! court has power to employ
attorneys to assist the regularly oonstituted offi-
cers of the oounty in the prosecution of its oclaims
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and suits, and to pay for such services out of
the county funds, It seems, however, that the
commissioners! court does not have the power to
deprive the county attorney of his rightful au-
thority in this regard. The employment of ooun-
sel is restrioted to special cases vhere the ser-
vices of an attorney are required; nor has the
ocourt power to make an order vhich will warrant
the payment of county money to an attorney for
services neither required nor performed.” (Adams
v. Seagler, 250 8. W. 413; Gibson v. Davis, 236
S. W. 2023 Terrel v. Greene, 31 S. W. 631; Grooas
v. Atascosa County, 32 3. W. 1388).

Under the holdings of the above mentioned cases, it
is spparent that the Commissioners! Court has the pover snd au-
thority to employ attorneys in thes prosecution of its olaims ard
suits and pay for such servioces out of the general funds of the
county where the qounty, as a whole, 1s interested and effected
by suoh prooeedings. Artiocle 334, V. A. C. S., provides:

"The district and county attorneys, upon re-
quest, shall give an opinion or advice in writing
£o any oounty or precinct offiocer of their district
or aounty, touching their official duties.”

The foregoing statute imposes upon the distriot and
county attorneys the duty to give opinions and advice in writing
to any ocounty or precinot off'icer of thelr distriet or gounty.
The oounty and preocinct coffiolals of your county may requesnt
your distriot attorney for opinions and advice in writing touch-
ing their offioial dutles.

Specifically ansvering your question regarding the
employment of an attorney, it 18 our opinicn that under the faots
stated ou and the roregoing statutes and the rules of laws
mentioned 1n our Opinion No. 0-4979, & copy of which is enoclosed
for your convenience, the Commissionerst! Court would not have the
authority to engage counsel to perform the duties of county st-
torney of your county, but that it would have the suthority to
engage oounsel to advise the Commissionerst Court, but would not
have authority tu employ an attorney to advise county and precinct
of f1o0ials, as it has besen held thet Artiole 33% was intended to
fmpose the duty upon the ocunty and dlatrioct attorneys, and not
as a restriotion upon the Coumissioners' Court in the employ-
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ment of attorneys to advise and render servioces to the County
in important matters coming before it for its consideration.
Gibson, et al. v. Davis, et al, 236 3. W, 202,

¥ith reference to the appointasnt of county attorneys
pro tem and other matters pertaining to the prights of the Commis-
sioners?! Court in employing attorneys we direot your attention to

Opinion No. 0-497
Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
[ Orslell bl fpue

By

Ardell Williams
Assistant
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