
Hon. W. J. Townrend 
County Attorney 
Ange lina County 
Lufkin, Texas 

Dear Sir: 

Opinion No. O-6402 
Rc: IS It a violation of law regu- 

lating motor carriers for a 
person to transport own pro- 
perty in own motor vehicle 
over public highway without 
first having obtained a certl- 
flCAte or permit from the 
Rallrosd Comml5slon? 

We have received your recent request for an opinion and 
We quote SALme AS fOhWS: 

“I write you for an opinion from your department 
covering this situation: 

“A party of this section of the state is the owner 
of several trucks and has purchased the output of a small 
sawmill. He takes ~11 the lumber manufactured by this 
concern. He procures A bill of ladtng in his own name 
and loads the lumber on hL trucks and transport5 the 
same on the state highways. fie has priority rAting5 
from the W.P.B. to sell this lumber. He transports 
this lumber over the state highways with bill of lading 
in his own name, thereafter he sells the same to sun- 
dry buyers. He maintains no lumber yard. 

“IS this a violation of the state law, involving the 
use made of the stat5 hlghway in the transportation of 
commodities 7 ” 

We assume from your question that you have reference 
to a violatlou of the laws regulating motor carriers. 

Subsections (g) and (h) of Section 1 of Article 911b, V.A.C.S., 
gives the following definitions: 

“(g) The term ‘motor carrier’ means any per- 
son, firm, corporation, company, co-partnership, ASSO- 
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ciation or joint stock AssOciation, and their lessees, 
receiver5 or trustees Appointed by any Court what- 
soever owning, controlling, managing, operating or 
causing to be operated any motor-propelled vehicle 
used in transporting property for compensation or 
hire over any public highway in this Stak, where in 
the course of such transportation A highway between 
two or more incorporated cities, towns or villages 
is traversed; provided, that the term ‘motor carrier’ 
as used in this Act shall not include, and this Act 
shall not apply to motor vehicles operated exclu- 
sively within the incorporated limits of cities or 
towns .” 

“(h) The term ‘contract carrier’ means any 
motor carrier as hereinabove defined transporting 
property for compensation or hire over any highway 
in this State other than as A common carrier. As 
amended Acts 1931, 42nd Leg., p. 480, ch. 277 i 1.” 

Subsection (1) of Section la of said Article 91 lb, sets 
out certain exemptions, among others, from the foregoing definitions, 
AS tOttOWS: 

“Sec. la (1) Provided, however, that the term 
‘Motor Carrier’ and the term ‘Contract Carrier’ AS 
defined in the preceding section shall not be held to 
include: 

“(a) Any person having A regular, separate, 
fixed, and established place of business, other~than 
a transportation bucilness, where goods, wares, and 
merchandise are kept in stock and are primarily 
and regularly bought from the public or sold to the 
public or msnufactvred or processed by such person 
in the ordinary course of the mercantile, manufac- 
turing, or processing business, and who, merely 
incidental to the operation of such business, kans- 
ports over the highways of this Sk% such goods of 
which such person is the bona fide owner by means 
of a motor vehicle of which such person is A bona 
fide owner.” 

Section lb of said Article 911b, provides, in regard to 
persons coming within the exemptions set out Ln said subsection (1) of 
Section la of said Article, as follows: 

“Sec. lb. Any person who transports goods, 
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wares, or merchandise under the circumstances 
set fort in the foregoing Section la so AS to be 
excluded by the terms of said Section from the 
definition of ‘motor carrier’ or ‘contract carrier’ 
shall be deemed to be A private motor vehicle 
owner; and such use of the highways by such 
private motor vehicle owners, AS herein defined, 
shall be construed AS use of the highways for the 
general public and not the use of such highways 
for the carrying on the business of transporting 
property for compensation or hire. Added Acts 
1941, 47th Leg., p. 463, ch. 290, i 1.” 

Set;-2 of said Art. 911b, provides as follows: 

“No motor carrier, AS defined in the pre- 
ceding section, shall operate any motor-propelled 
vehicle for the purpose of transportation or car- 
riage of property for compensation or hire over 
any public highway in the State except in accor- 
dance with the provisions of this Act; provided, 
however, that nothing in this Act or any provision 
thereof shall be construed or held to in any manner 
affect, Limit or deprive cities and towns from ex- 
ercising any of the powers granted them by Chap- 
ter 147, Pages 307 to 318, 1ncIusive of the General 
LAWS of the State of Texas, passed by the 33rd~ 
Legislature, or any amendments thereto. As 
amended Acts 1931, 42nd Leg., p. 480, ch. 2?7, 
I 2.” 

Sec. 3 of said Article 91lb, provides AS follows: 

“No motor carrier shall, after this Act goes 
into effect, operate as a common carrier without 
first having obtained from the Commission, under 
the provisions of this Act, a certificate of public 
convenience and necessity pursuant to a finding 
to the effect that the public convenience and 
necessity require such operation. No motor car- 
rier shalt. after this Act goes into effect, operate 
as a contract carrier without first having ob- 
tained from the Commission a permit so to do, 
which permit shall not be issued until the appli- 
cant shall have in all things complied with the 
requirements of this Act. As amended Acts 1931, 
42nd Leg., p. 480, ch. 277 13.” 
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In the case of New WAY Lumber Co. et al, vs. Smith et al, 
96 S. W. (2) 282, involving the Appiicabiiity of Section 1 of said Article 
911b to a company carrying their lsmber in trucks to various points in 
Texas, for which carrying they made A charge for the expense of delivery, 
which was Above the regular price therefor, the Supreme Court of Texas 
held AS follows: 

“Under the fACtS stAted here the cArrying of 
lumber owned by th5 company in its owu trucks 
does not exempt 13 from the provisions of this law. 
This is not A case where the trucks are operated 
exclusively within the incorporated limits of a 
town or city; nor is it a cAse where the price of 
goods delivered is the same AS those undelivered. 
On the contrary, it is clearly a case where the 
price of the lumber includes a direct charge for 
the delivery thereof. The carrying charge is 
based directly on the distance traveled And the 
weight of the truck. Since the Company receives 
compensation for the delivery of the lumber, it 
clearly appears thAt the trucks used come under 
the definition of a ‘contrrct carrier’, And Are 
subject to the provision5 of Article 91 lb.” 

After the rendition of the opinion in the above mentioned 
case. and because of It, the 47th Legislature of Texas amended said 
Article 911b by adding said Sections la And lb, supra, to same. Said 
amendment containing the specific exemptions AS above set out. 

We believe the solution of your question depends upon 
two questions of fact, namely: first whether the price of the lumber 
delivered is the same AS that mvered, And if not, then second: 
whether the owner of the trucks and lumber in question has a regular, 
separate, fixed, And established place of business, etc., so AS to bring 
him within the exemption provided in subsection (A) of (l), Section la, 
of said Article 9 1 lb. 

If the first question is determined in the affirmative, 
then under the holding of the Supreme Court the operator in question 
would not come within the definition of a “motor carrier” or “con- 
tract carrier”. This is of course assuming that no charge at all is 
made for such hauling. If, however, the first question is determined 
in the negative, And the operator does come within the definition of the 
terms “motor carrier” or “contract carrier”, According to said 
Supreme Court Opinion, then it must be determined whether or not 
such operator comes within the said statutory exemptfon (subsection 
(a) of subsection (1) of Section la of Art. 911b, V.A.C.S) 
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As said by the Supreme Court of this State in opinions 
contained in Vol. 82 S. W. (2) 941, and Vol. 96 S. W. (2) 282, it is A 
question of fact, to be determined from all the facts and circum- 
stances, as to whether or not the owners operating the trucks are 
motor carriers as defined by law, and subject to the provisions 
of the Article. 

Not having all the facts of your situation before us, 
it is impossible to answer your question categorically. 

Trusting the foregoing will enable you to solve this 
situation, we are 

Yours very truly 

ATTORNEYGENERALOF TEXAS 

By /s/ Robert L. Lattimore, Jr. 
Robert L. Lattimore, Jr. 

Assistant. 

RLL: rt:ps 

APPROVED FEB 28, 1945 

/s/ G rover Sellers 

ATTORNEYGENERALOFTEXAS 


