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Honorable Raymond F. Blount, Secretary 
Anatomical Board of the State of Texas 
University of Texas 
Galveston, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-6455 
Re: Disposition of bodies of deceased 

persons-"bona fide frlend"-trans- 
portation of such bodies. 

In your letter of recent date you ask our opinion on 
several distinct questions affecting dead human bodies, which 
we restate as follows: 

(1) Under the language of Article 4584, Revised 
Civil Statutes of Texas, which contains the statutory 
regulations relating to the delivery of bodies to the 
Anatomical Board, It is provided that human bodies re- 
quired to be burled at public expense may be turned 
over. to the Board under certain circumstances, after 
notice to "kindred or relatives of such deceased." 
It Is further provided that "if any person claiming 
to be and satisfying the authorities in charge of such 
body that he or she is of a kindred or is related by 
marriage to the deceased, or is a bona fide friend or 
reoresentatlve of an organization of which the deceased 
was a member, shall claim the said body for burial, it 
shall be surrendered without cost to such claimant for 
interment, or shall upon such claimant's request, be 
interred In the manner provided for the interment of 
bodies not coming within the operation of the law." 
Under this law, can the Anatomical Board require the 
signature of bona fide friends and representatives of 
organizations or other proof In substantiation of their 
position as such "bona fide friends" or "representatives 
of organizations?" 

(2) Under the above cited statutes and those pro- 
viding for burial at public expense, would a county or 
city be authorized or permitted to require persons clalm- 
ing bodies for burial at public expense to be either kindred 
or related by marriage, before releasing such bodies for 
such burial? 
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(3) Article 4586 provides that the board may 
employ public carriers for the conveyance of said 
bodies. 

(a) Are we correct in Interpreting 
the law to mean that the Anatomical Board 
may make use of public carrier, such as a 
trucking company, and that the shipment 
need not be done through an undertaker? 

(b) When a.body is shipped from one 
city to another by ordinary methods the Ex- 
press Company charges the undertaker twice 
first class raIlway fare for the distance 
shipped, rather than the ordinary express 
rates by weight. Does the law require that 
we pay this or may we ask that we be charged 
by weight? 

(c) This problem also arises with the 
exchange of anatomical specimens (parts of 
bodies between Institutions. Can we legally 
have this material properly boxed and shipped 
by truck? 

It is the function of the Anatomical~Board of the 
State of Texas to receive dead human bodies required to be buried 
at public expense and to distribute such bodies to certain in- 
stitutions for use in the advancement and promotion of learning 
in the medical sciences. The powers and duties of the Board are 
provided by Chapter 13, Title 71, Revised Civil Statutes of Texas, 
Articles 4583 to 4599. 

Article 4583 specifies those to hold membership on 
said Board. In the language of the statute: 

'I* l * The board shall have Dower to establish 
rules and regulations for Its government, and to ap- 
point and remove proper officers of such board and 
shall keep full and complete minutes of its trans- 
actions. Records sufficient for identification shall 
also be kept, under its direction, of all bodies re- 
ceived and distributed by said board and of persons 
to whom the same may be distributed,, which minutes 
and records shall be open at all times to the inspec- 
tion of each member of said board and of a'lfy district 
attorney or county attorney of this State. 
(Emphasis ours) .~ 

Article 4584 reads as follows: 
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"All public officers, agents, and servants 
and all officers, agents and servants of any county, 
city, town, district or other municipality, and of 
any and every almshouse, prison, morgue, hospital, 
or any other public Institution, having charge or 
control of dead human bodies required to be buried 
at public expense are hereby required, after noti- 
fication in writing by said board or Its duly author- 
ized officers, or persons designated by the author- 
ities of said board, then and thereafter to announce 
to said board, its authorized officer or agent, when- 
ever such body or bodies come into his or their posses- 
sion, charge or control, and shall without fee or re- 
ward. greater than the value of such fee as was paid 
in any county, city, town, or municipality on the 
third day of April 1907, for the burial of pauper 
bodies, deliver such body or bodies, and permit the 
said board. and its agents and the physicians and 
surgeons, from time to time designated by them who 
may comply with the provisions of this law, to take 
and remove all such bodies as are not desired for 
post mortem examination by the medical staff of public 
hospitals or institutions for the insane to be used 
within this State for the advancement of medical 
science, but no notice need be given, nor any such 
body be delivered, if any person claiming to be -and 
satisfying the authorities in charge of such body 
that he or she is of kindred or is related by marriage 
to the deceased, or is a bona fide friend or repre- 
sentative of an organization of which the deceased 
was a member, shall claim the said body for burial, 
but it shall be surrendered without cost to such 
claimant for interment, or shall upon such claimant's 
request, be interred in the manner provided for the 
interment of bodies not coming within the operatlon 
of this law. No notice shall be given for the body 
to be delivered, if the deceased died of contagious 
disease, save tuberculosis, or syphilis, nor shall 
notice be given If such deceased person were a 
traveler who died suddenly, in which cases the body 
shall be burled. It Is further required that due 
effort be made by those in charge of such almshouse, 
prison, morgue, hospital, or other public institution 
having charge or control of such dead human bodies, 
to find kindred or relatives of such deceased and 
notify him or her of the death; and failure to claim 
such body by kindred or relation within twenty-four 
hours after receipt of such notification shall be 
recognized as bringing such body under the provisions 
of this law, and delivery shall be made as soon there- 
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after to said board, its officers, or agents as may 
be possible. Such person in charge of such public 
Fnstltution shall file with the county judge an 
affidavit that he has made diligent inquiry to find 
the kindred or relatives of the deceased stating 
such inquiry as he has made. In case a body is 
claimed by relatives within ten days after It has 
been delivered to an institution or persons en- 
titled to them for burial and without costs.(( 

From a careful reading of the above statute, it is 
our opinion that the holder of such a body as Is contemplated 
(one required to be burled at public expense, save and except 
that of a person who died of contagious disease, save tubercu- 
lOSiS, or syphilis, or a traveler who died suddenly), is legally 
bound to notify or "announce to" the board Immediately upon 
acquiring the body, that fact. This, of course, is only appli- 
cable to those who have been notified in writing by the board 
OP its officers or persons designated by the authorities of the 
board. Upon such notice or announcement, the board assumes 
potential jurisdiction of the body. It is further the duty of 
the person or persons having possession of the body to make 
diligent effort to locate "kindred or relatives" (relatives by 
marriage) of the deceased and to make known the death. After 
such actual notice, such kindred or relation has twenty-four 
hours within which to claim the body, before the board may assume 
possession and manual control of it, If no such claim be made 
within such time (twenty-four hours after notice to such kindred 
or relation), the board by complying with the statute (paying 
the holder of the body such reward orfee as was paid for the 
burial of pauper bodies In the county, city, town, or municipal- 
ity concerned on April 3, 1907), may assume actual physlcal pos- 
session of~~the body and distribute it as provided by Article 
4585. Relatives may still claim and receive the body wlthin 
ten days after delivery to any institution or person by the 
board. 

However, the above statute provides, 'no notice need 
be given" (to kindred or relatives of such deceased) 'nor an 
such body be delivered" (to the board or its representatives T 
"if any person claiming to be and satisfying the authorities 
in charge of such body that he OP she is of a kindred or Is re- 
lated by marriage to the deceased, or is a bona fide friend or 
representative of an organization of which the deceased was a 
member, shall claim the said body for burial, but It shall be 
surrendered without cost to such claimant for interment, or shall 
upon such claimant's request, be Interred in the manner provided 
for the interment of bodies not coming within the operation of 
this law." 
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We are of the opinion that the above language simply 
means that if kindred or relatives by marriage to the deceased, 
or a "bona fide friend", or representative of any organization 
of which deceased was a member, claims the body, it shall be 
surrendered without cost to the claimant for burial, or interred 
at public cost. 

What is a "bona fide friend" of the deceased? There 
appears to be no hidden meaning or mystery in the phrase. 
Webster defines "friend" as "one who entertains for another such 
sentiments of esteem, respect, and.affection that he seeks his 
society and welfare; 
"bona fide" is meant 

a well-wisher: an intimate associate.'! By 

deceit; genuine." 
"in or with good faith; without fraud or 

So a "bona fide friend" as used in this 
statute clearly implies one genuinely Interested in the welfare 
of the deceased. 

As Article 4583, supra, defining the scope of the 
duties of the board specifically provides that "the board shall 
have power to establish rules and regulations for its govern- 
ment" and as the board has potential jurisdiction of the body 
at once ('whenever such body or bodies come into his or their 
possession" (of the hospital or other enumerated institution 
named in Article 4584, supra), it is our opinion that your board 
has the authority to promulgate a rule and thereby to set up 
reasonable standards by which to require proof or substantiation 
of the claimed status of "bona fide friend" or "representative 
of an organization of which the deceased was a member." We deem 
it appropriate that actual notice of such requirement be given 
the institutions called upon in the "notification in writing by 
said board!' contemplated and required by the first sentence of 
said article 4584, supra. This answers your first questi.on. 

In considering your second question, we find the pro- 
visions of Article 2351, Revised Civil Statutes, to specify as 
one of the duties of commlssloners' courts, that such courts 
shall "provide for the burial of paupers." It has been held 
that a county is not liable for burial expenses of a pauper 
without proper authority being obtained through notice to the 
county judge or commissioners, and their approval thereof, prior 
to burial. P&Norton v. Val Verde County (Tex. Civ. App.) 25 S.W. 

The statutes do not specify what requirements shall be 
tz&sed by the county . Other than the cited article and article 
4584, supra, we find no legislation on the subject. It is our 
opinion, however, that the commissioners' court would not be 
justlfled lti ignoring the language of Article 4584 which says 
the body "shall upon such claimant's request (kindred relative 
by marriage, bona fide friend or representative, etc.3, be in- 
terred in the manner provided", etc. 
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Article 1015, Revised Civil Statutes, sub-division 13 
provides that the governing body $f a city shall have power to 
'regulate the burial of the dead. It is assumed that city 
ordinances properly enacted, would control; and such ordinances 
would prescribe the regulations on the sub'ect. 

2 
It would seem 

to be incompatible~with the language quote In the next preceding 
paragraph, however, for the city to Impose the condition you 
mention, and require kindred or relatives by marriage to be 
the ones making the request for burial, in view of the statute 
also including "bona fide friends or representatives of an 
organization" as coming within the category of those entitled 
to make such request. Ordinances of cities must conform to 
state laws; certainly must not conflict with their provisions. 

You are accordingly advised, in anbwer to your second 
question, that in our opinion neither counties nor cities mav 
require persons claiming bodies for burial at public expense-to 
be either kindred or related by marriage to the deceased pauper 
or indigent dead. 

We next consider your 
transportation of said bodies. 

questions with relation to the 

lows : 
Article 4586, Revised Civil Statutes, reads as fol- 

"The board may employ public carriers for the 
conveyance of, said bodies, which shall be carefully 
deposited, with the least possible public display. 
The sender shall keep on permanent file a description 
by name, color, sex, age, place and cause of death 
of each body transmitted by him. Or where the body 
shall be one of a person unknown, the color, age, 
sex, place and supposed cause of death; and any other 
data available for identification, such as scars, de- 
formities, etc., shall be put on record. A duplicate 
of this description shall be mailed, OP otherwise safe- 
ly conveyed, to the person or Institution to whom the 
body Is being sent; and the person or instltutlon re- 
ceiving such body shall, without delay, safely trans- 
mit to the sender a receipt for the same in the full 
terms of the description furnished by the sender. All 
these records shall be filed in a manner to be determined 
by the board so that they may be at any time available 
for inspection by the b:ard, or any district or county 
attorney of this State. 

The term "public carrier" as used In the above statute, 
or otherwise, does not appear to have been judicially defined 
by our Texas courts. In other jurisdictions there have been such 

. 
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definitions. In the case of Ace-High Dresses v. J.C.'Trucking 
Company; 191 A. 536, 538, 122 Corm. 578, 112 A.L.R. 86, It is 
held that one who undertakes as a business, for hire or reward, 
to carry from one place to another goods of all persons who may 
apply for such carriage , provided goods be of the kind which he 
professes to carry, and person so applying will agree to have 
them carried on lawful terms prescribed by carrier, Is a "public 
carrier." In State ex rel. Anderson v. Wltthous, 102 S.W. (26) 
99, 102, 340 MO. 1004, the test of a "public carrier' is said 
to be whether the operator invites~ trade of the public. See 35 
Words and Phrases, Perm. Ed., 55, 56 for other examples. For 
the purposes of this opinion, we adopt the above definitions. 

The statutory provisions of our Code with relation to 
the transportation of dead bodies generally are contained In 
Rules 77-86 of the Sanitary Code, same being a part of Aritcle 
4477, Revised Civil Statutes. It is our opinion that Article 
4586 must be Interpreted In connection with said Rules. For an 
example, Rule 77 states that bodies dead of certain specified 
pestilential diseases may not be transported except in a hearse 
or undertaker's wagon unless the boay shall have been cremated. 
We do not think Article 4586 would authorize transportation of 
such corpses by public carrier. Other regulations are set forth 
dealing with methods of preparing for shipment of contagious 
disease cases, etc., which we do not believe it necessary to 
detail here. 

Article 4586 was originally enacted In 1907; Article 
4477 in 1911, amended by addition of some matter in 1917. Ar- 
ticle 4586 must be read and construed in connection with the 
requirements of Rules 77 to 86 of Article 4477. 

Unless coming within some prohibition of Rule3 77 to 
86 of Article 4477, it is our opinion that the proper answer 
to question 3(a), supra, Is that the Anatomical Board may make 
use of a public carrier, such as a trucking company, and that 
the shipment need not be done through an undertaker. 

You state that you have been shipping some bodies by 
express and that the Express Company charges the undertaker twice 
first class railway fare; you wish to know whether the law requires 
that you pay such rates, or whether you may pay the Express Com- 
pany by weight only. 

Item 18, page 45, Official Express Classification No. 
33 (July 1, 1943, as amended July 10, 1943)) and approved by the 
Railroad Commission of Texas by schedule order No. 128, as to 
express companies provides: 

"When weight does not exceed 500 poUnds, 'corpses 
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must be charged double the one-way adult passenger 
fare based on ticket good for transportation In parlor 
or standard sleeping cars as named in the tariff or 
tariffs of the ratlroad over whose lines the corpse 
is transported &s lawfully on file with the Interstate 
Cotmnerce~commission, the * * * Railroad Commission 
with which this classification is filed, minimum 
charge $6.75.” 

The Railroad Commission has made no exception appli- 
cable to your board, according to the Rate Dlvlsion of such 
Commlsslon. That body is vested by law with the rate making 
power, and your organization is bound thereby. 

You are therefore advised that 3(b), supra, is answered 
that when shipping bodies by express, you xmst pay twice first- 
class railway fare for the distance shipped, minimum $6.75, until 
and unless the rates are revised or the law is changed. 

The Rate Division of the Railroad Commission advlses 
that there is no special tariff affecting the anatomical speci- 
mens of which you inquire In question 3(c). AccordIngto their 
information such specimens would come under unspecified shipments 
and would take first-class express charges by weight. 

If properly boxed, we are not apprised of any law which 
would preclude your shipping such specimens by truck. 

Trusting that the above will adequately answer your 
questions, we are 

Yours very truly 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/Benjamin Woodall 
Benjamyn Woodall 
Assistant 

BW:sd:wc 

APPROVED MAR 31, 1945 
s/Carlos C. Ashley 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opinion Committee By s/‘BWB Chairman 


