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Dear Slrs: Opinlon No. O=6557
Re: Commissions of Tax Assessor-
Collectors for independent
districts under Articls 2791,
V.A.C.5., andr elated matter.

Your request for opinion has been received and
carefully oonsldered by this department. We quote from your
request as follows:

"T am writing for an oplnion in answer to

the guestions hereinafter stated, which inwvolve
the Cayuga School District, No. 28, In Andsrson
County. The facts which may be relsvant in

the consideration of said questlons are as
followss The Cayuga School Distrilct has a
scholastlc population of about 200 with aboub
40 transfers in. The approximate property
valuatlon for the School District this year
will bve $2,400,000.00, the school tax rate is
$1.00 per $100.00. The Assessor and Collector
of taxes 1s employed for assessing and collecting
only and is not employed for any other service
in the community.

"(1) Is the above ment ioned district required
by law to pay the Tax Assessor~Collector for the
assessing and collecting of sald taxes exactly
4% of the taxes received by him, or can the
dlstrict pay him more than 4% if it desires?

(2) If the estimated amount of taxes collected
for thils year is $2,400.00, does the Tax
Assessor-Collector's bond necessarily have to be
double that amount, or, under the law, can the
bond be & less amount?

"Article 2791, Texas Revised Cilivil Statutes
seem to answer these questlons, but I am not
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gure that & strict compliance with this Article ls
requlred, as 1t may be consldered only dlrectory.
If the law requires a strict compliance with thils
Article, it seems that the payment by the dis~
trict of more than 4% of the taxes recelived to

the Assessor and Collector would be unauthorized.

"Your opinion on these matters will be appre-
clated.™

"Article 271, Vernon's Annotated Texas Civil
Statutes, reads In part as followas :

"The dlstrlict tax assessor and collector shall
have the same power and shall perform the same duties
with r efsrence to the assessment and oo llection of
taxes for free school purposes that are conferred
by law upon the clty marshal of lncorporated towns
or villages, and he shall recselve such compermmation for
his services as the board of trustees may allow, except
In cities and towns provlided for, not to exceed four
per cent of the whole amount of Hfaxes received by him.
He shall give bond In double the estimated amount of
taxes coming amnually 1nto hls hands, payable to and
to be approved by the presldent o e board,
conditioned for the falthful discharge of his dutles,
and that he will pay over ito the treasurer of the
board all funds coming into hls hands by virtue of
his office as such asseasor and collector;. . ."
(Underscoring ours)

Tt 1s our opinlon that the above quoted statu=-
tory provisions are plaln, unambiguous and answer each of
your questions., It 13 our opinion therefore:

l., The tax assessor-collector of the school
district is entitled to collect such percentage as allowed
him by the board of trustees of the dlstrict, not to ex=
caed 4 per cgent of the whole amount of taxes recseived by
him. The trustees are not required to allow him 4 per
cent thereof, and may allow less, and they are without
authority to allow him more than 4 per cent of the whole
amount of taxes recelved by him,

2. It ls our opinion that the amount of the
bond of suech tax assessor-collector must be double the
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estlmated amount of taxes coming annually Into his hands.
Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
s/ Wm. J. Fanning
By

Wm. J. Fanning
Asslatant

WJIF:BT/cg

APPROVED MAY 14, 19456
s/ Carlos C. Ashley
BIRST ASSISTANT ATTORNEY GENERAL

Approved Opinion Commlttee
By GWB, Chairmen



