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Re: Authority of county Jjudge or othqr
officers other than jJustices of the

g ‘peace to hold inquests..

rom your letter of recent date we are apprised that in your county at
' this time you have no legally qualified and available justices of the
" peace. You submit the following questions (es restated by us):

1. Where there i no Qua'lified.:Juﬂtic:e._,;b;f'_’lﬁhfé:‘pehe; ,
end it becomes necessary to hold an inquest, cen the
county judge perform this funstiont :

2, If the county Judge would not be authorized to i
hold an inquest under such circumstances es .
referred to in Question. 1, what other officer, if
any, would be authorized to hold ‘the inguest?

- Title 13 of the Code of Criminal Procedure of Texas (Articles 968-
. 996) 1s the authority for the holding of inquests in this State,
. both over dead bodies to determine the cause of death end in "fire
k. inquests" to examine into the unlawful firing of bwildings.
. In every instance in said Title 13 where reference is made as to the
. individual nolding such inquests it is a "justice of the peace.”
At;d the reference is not general - it is specific. For instance, in
a @ Vvery first article is spid Title providing when inquests over
ad bodise are to be held, the language remds: " Any justice of the
‘%:;3 shall be authorized, and it shall be his duty to hold inquests
o ti"“ 8 Jury within his county," etc. So on through the succeeding
Dhyailes relative to the disinterment of bodies, the calling in of
“wd clens, the facts upon which the officer may act, the issuance
of r'erﬂoe of process, the preservation of testimony, the keeping
ﬂpec:gorﬂs and the certification of proceedings, the person acting is
. led as " the justice", "a Justice" or "justices of the peace.”
Yer 8 to fire inquests - "When en effidavit is made by & credible

8on before any justice of the peace," ete.
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No other officer is mentioned in any article of the Code as being
authorized, required, or permitted to serve in the capacity of the
Justice of the peace in holding inquests; nor is provision made
for substitution of any other officer to perform such duties.

The object of the statute providing for induests is to aid in the
enforcement of the law by the the detectlon of crime, and In each
case, to determine whether an offense has been committed. This is
the sole purpose. Polk County v. Phillips, 92 Tex. 630, 51 S. W. 328.

The authority of a justice of the peace to hold an inquest is derived
exclusively from the provisions of the Code of Criminal Procedure we
have mentioned. The acts of the justice in such cases are official
acts., When a justice of the peace performs official duties in connection
therewith, his anthority flows from the statutes and must be in confor-
mity with the statutory regulations. See Aetna Casualty & Surety 2
Company v. Love (Tex. Comm. App., opinion adopted by Supreme Court) 132

Tex. 280, 121 S. W. 24 986.

We have carefully examined constitutlonal and statutory provisions
relating to the office of county Judge. Now here do we find provisions
for his acting in the capacity of a coroner to hold inquests. Nor do
we know of any provision for any other officer to exercise the
prerogatives and to perform the duties imposed by law in this respect.
Justices of the peace alone appear to have the duty, right, power and
authority to preside at induests.

In Texas Jurisprudence (34 Tex. Jur. 439, 440) appear statements, amply f
supported by cited authorities, %hlch We deem applicable to your questionss
we quote: b

"#¥ % * Power and duties are coextensive, and an officer
has no authority to perform an act in respect of which no
duty has been made to devolve upon him.

" % %

"Public officers * * * possess only such powers as are
expressly conferred upon them by law or are necessarily
implied from the powers so conferred. They cannot
perform acts not authorlzed by existing law, and the
repeal of a statute authorizing an officer to do a
particular thing, or of the statute that creates the
office, necessarily revokes and terminates his power."
(Emphasis supplied)

Therefore, we answer both of your questions in the negative.
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In the state of affairs existing in your county, the only solution we

are able to offer is to direct your attention to the fact that ample
authority exists for the filling of the vacancies in the several offices
of your justlces of the peace. See Article 5, Sec. 28, Constitution of
Texas: "¥ ¥ ¥ vacancies in the office of County Judge and justices if the
peace shall be filled by the Commissioners Court until the next general
election for such offices.” See also, Article 2355, Revised Civil
Statutes, which prescribes the method of filling the vacancies.

Yours very truly
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

s/ Benjamin Woodall
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