
Ron. L. A. wood3 
State Superintendent 
Department bf Education 
Austin, Texas ,,., 
Dear Sir: Opinion No, O-6945 

Re: Disposition t6 be made of sample 
textbooks which were submlttea by 
various publishing comp&iies but 
which were not adopted by the 
State Board of Education 

Your request for opinion has been received land careful- 
ly considered, by thLLs department. We quote from your request 
as follows: 

'Article 2846 of the Revised Civil Statutes 
provides, in substance, that at least thirty days 
prior to the date of the meeting of the State 
Board of Education every person, firm, or'corpor- 
ation desiring to submit bLds shall file with 
the State Superintendent of Public~~Instruction 
nine copi~es of each book on which a bid will be 
submltted. 

"Article 2856 of the Revised Civil Statutes 
provides, in part, that the State SuperMtendent 
shall carefully label and file away the samples 
adopted as furnished for exam1natlon to the Board 
as descrlbed in the statute mentioned above. 

"I would like for you to advlse me what dis- 
positLon should be made of the remaining samples 
of books that were submitted to me by the various 
publishing companies which books were not adopted," 

Articles 2846, 2855, 2856 and 2876e, Vernon's Annotated 
Texas Civil Statutes, read as follows: 

Art 0 2846. 
II 0 0 0 D . 

"Deposits of Samples, At least thirty days 
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prior to the date of the meeting of the saM Com- 
mission, every person, firm or corporation desiring 
to submit bids shall file with the State Super- 
intendent of Public Instruction nine copies of each 
book on which a bid will be submitted, in each of 
which copies there shall be printed or stamped a 
statement of the price at which such book and special 
editions thereof are sold-in other places under 
State or county adoptions, and the minimum quantltles 
of which it will be sold at such prices, and there 
shall be also printed or stamped Ln such books a 
statement of the publisher's catalogue price of the 
same and special editions thereof, together wfth 
trade discounts and the condltlons under which, 
and the-purchasers to whom, such discounts are 
allowed, and the place of delivery. There shall 
also be printed or stamped in each book the price 
at which it is offered to-Texas, f.o.b, the Pub- 
llsher's Texas depository, with and without ex- 
change. There shall also be printed or stamped in 
each book; the mlnimum wholesale price at which 
such book, and special editions thereof, are sold 
f;o.b. the shipping point of the publisher ana the 
name of the shipping point shall also be stated. . 

"BFds and Cash~ Deposits. Bids/when filed ~by 
the publishers, shall state spec~flcally at what 
priceeach book will be ~furnlshea, and such bid shall 
be accompanied by specimen copies of each book 
offered, and it shall be required that each bi~dder 
deposit with the Treasurer of the State of.Texas' such 
sum of money as the Commission,may require, to beg not 
less than five hundred ($500:00) dollars, nor more 
than twenty-five hundred ($2,5OO.OO) dollars, accorcl- 
ing to the valne of the books each bidder may propose 
to supply; * 0 D Such deposits shall be returned to 
the unsuccessful bidders on certificate of the State 
Superintendent that no contract has been awarded 
on the bid for which the sum was deposited. Acts 
1927, 40th Leg,, pa 308, ch, 213 1 4.” 

Art, 2855 - Deposit to be returned 

"When any person has been awarded a contract 
and he has filed his bond and contract with the 
commlsslon and the same has been approved, the 
commission shall make an ora.+ on the Treasurer 
of the State reciting such fact, and thereupon the 
Treasurer shall return the deposit of such bidder 
to him; but if any successful bidder shall fail to 
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make and execute the contract and bond as hereln- 
before provided, the Treasurer shall place the 
deposit of such bidder In the State Treasury to 
the credit of the available' school fund, and the 
commission shall readvertlse for other bids to 
supply such books which said bidder mag~~have falled 
to supply. All unsuccessful bLaaers shall have 
their deposit returned to them by the state trea- 
surer as soon as the commission has decided not 
to accept their bids." 

Art. 2856. Commission to issue proclamation 

"As soon as the State shall have entered 
into the contract for the furnishing of books 
for the public schools of this State under the 
provision of this Act, it shall be the duty of the 
Commission to issue Its proclamation of such fec~ts 
to the people of the State; and the State Super- 
intendent of Public InstructLon shall carefully 
label and file away the copies of the books adopted 
as furnished for examination to the board; and such 
copies of such books shall be securely kept and 
the standard of quality and mechanical excellence 
of~~the book or books so furnfshed under this Act 
shall be maintained in said books so furnished under 
contract authorized by this Act during the contln- 
uance of the contract," 

Art. 2876e. Dlsposltlon of textbooks 

"The State Superintendent of Public Instruction, 
with the approval of the State Board of Education, 
may provide for the disposition of such textbooks as 
are no longer In a fit condition to be used for 
purposes of instruction, or for discarded books re- 
maining the property of the State. In case of the 
disuse of books in fair condition, inspectors of 
the State Department of Education may require the 
continuance of the use of said books," 

In Opinion No. O-5443 of this Department the following 
inquiry was propounded by the Department of Education, towit: 

"The State Board of Educatlon~ at its July 
6th meeting directed that' your advice be sought 
in regard to the following.matter. 

"There are on hand ln the State depository 
at Austin many textbooks on various subjects 
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which have accumulated because of the expiration 
of the contract for the particular books and 
replacement by adoption of other books in the 
subject field. The Board desires to know what 
authorities are empowered to dispose of such of 
these books as are neither under current adoption 
nor USed as supplementary source material In the 
public free schools. Your attention 13' directed 
toTArticle 2876e of the Revised Statutes of 
1925 0 The Board has beenapproached wlth a pro- 
posal for sale of the usuable texts which have 
been discarded because of the expiration of the 
adoption period, and desires to be advised con- 
cerning its authorltg in the matter of the sale 
of these books, and of free textbooks which, be- 
cause of condition, are no longer usable in the 
public free schools." 

Our answer to the above quoted inquiry in' Opinion No. 
O-5443, after quoting Article 2%76e, V.A.C.S. was as follows: 

"This statute appears to deal speciflcally 
with the very essence of your Inquiry, and supplies 
the answer thereto, While the books mentioned are 
not in an unfit 'condition to be used', they never- 
theless are 'discarded books remaining the property 
of the State.' Therefore they may be disposed of. 
by the State Superintendent of Public Instruction; 
with the approval of the State Board of Education. 

"The effect of this statute requires the joint 
action -- that is, by initiative and approval-- 
of the State Superintendent and of the State Board 
to effect a sale." 

However, Opinion No. O-5443 is not applicable to your 
question because the sample books you inquire about have never 
been adopted as textbooks and therefore would not come under 
the provisions of Article 2%76e, 

Analyzing the above quoted StatUteS it would seem that 
the unsuccessful bidders ,would be entitled to have their sample 
copies of textbook8 returned to 'them if they desired them re- 
turned. It also appears that if they did not want them returned 
but chose to abandon them to the State OP make a gift of them 
to the State they could do 80, 

However, It is OUT opinion that any such samples which 
become State property by gift OP abandonment s,hould be disposed 
of in the manner provided by Article 666, Vernon's Annotated 
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Texas Civil Statutes, which article reads as follows: 

'All property belongrng to the state, regard- 
less of where it is located, under the control of 
any department, commlssion, board, or other state 
agency, with the exception of state eleemosynary 
Institutions, colleges, and institutions of higher 
learning, when it shall become unfit for use, or 
shall be no longer needed, shall be placed under 
the jurisdiction of the Board of Control, and the 
Board of Control shall sell such pro 
advertising it not less than four (4 P 

erty after 
days in a 

newspaper in the county wherein the property is 
situated, ProvIdea, however, that if no newspaper 
is published In the county whereln the property is 
situated, notice of said sale setting out the time 
and place of sale and the property to be sold shell 
be posted in three (3) public places, one being in 
the court house In the county wherein the property 
13 situated, Provided, however, that if the value 
of such 
($100.00 P 

ersonal property is less than One Hundred 
Dollars and not sufficient to justify 

the cost of advertisement in newspapers as out- 
lined above, the Board of Control may sell such 
property in any manner that It deems for the best 
interest of the State. The money from the sale 
of such property, less the expense of advertising 
the sale, shall be deposited in the State'Treasury 
to the credit of then General Revenue Fund. And 
provided further, that any property placed in then 
hands of the Board of Control, as outlined herein, 
may be transferred by the Board of Control to any 
department, commission, board or state agency In 
need of same, and the debit and credit shall be 
made on the basis that such property can be pur- 
chased in tbmarket at the time of the transfer, 
If a market exists, and if not, at its actual or 
intrinsic value as set by the Board of Control. 
The Board of Control shall make a written report 
to the Comptroller after each sale. The report 
shall include the following items: 

"1 * Name of the newpeper and the dates of 
advertisement of notice of sale; or If posted, the 
date and place of pO8ting. 

"2 . Each Article received. 

“3 * The price for which each article was sold. 
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“4 0 The name and address of the person to whom 
each article was sold,. 

"This~ report shall be signed by the Bbard of 
Control and a member of the department, commis- 
sion, board or state agency having control of 
the property before sale." As amended Acts 1943, 
48th Leg. p. 272, ch. 171, xl0 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

By s/Wm. J. Fanning 
Wm. J.'Fannlng 
Assistant 

WJF:BT:wc 

APPROVED DEC 6, 1945 
s/Carlo8 C. Ashley 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

Approved Opfnion Committee By s/BWB Chairman 


