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Dear Sir:

: aﬁs Administretion payments
of\ rates\spe 1r1ed in Instruction No. 6 and the

nistratory\s Servioe Letter of March 7, 1945,

II in eccordance with Public lsw No.
78th Congress.”

Poragruph 1-4 {2) of the Veterans Administration Service
Letter of March 7, 1945, as quoted in your letter, states:

"In the case of Ttate end municipal schools,

colleges, or universitles, end other spproved

institutions which heve non-resideat tultion fees,

NO COMMUNICATION IS TO BE CONSTRUED AS A DEPARTMENTAL OFINION UNLESS APPROYEDR BY THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT




743

Hon. Theophilus ~, Fzlnter, page 2

. i [,
e

4

T

the charges for such tultica, laboratory, library,
heelth, infirmery end other similar fees which were
in effect prior to June 22, 1944, Or as mey be es-
tablished after sald date if aspplicable to all
classes of students are determined as the customary
charges for all veteran tralnees except that the
charge for the tultion fee of a full-time veteran
trainee shall be not less than $15.00 per month
($45.00 per quarter or 260,00 per semester), pro-
vided that the oharges are not in confliot with
existing laws or other legal requirements. Under
this provision a sochool may not ocharge to a resi-
dent veteran suoh part of a non-resident tuition
fes as will result in a charge in excess of #500.
for an ordinsry school year."

Paragreph 5 of Part VIII, Veterans Regulation No. 1(a),
as smended by Publio Law 346, 78th Congress, provides as follows:

"The Administrator shell pay to the sducational
or traeining institution, for esch person enrclled in
full time or pert time course of education or train-
ing, the cuatomary coat of tuition, snd such labora-
tory, library, health, infirmery, and other similar
fTees as are customarily charged, and may pay for books,
supplies, equipment, and other necessary sipenses, ex-
olusive of board, lodging, other living expenses, and
travel, as sre generally required for the sucocessful
pursuit end completion of the course by other students
in the institution: Provided, That in no event shall
such payments, with respect to any psrson, exceed
$500 for an ordinary school year: Provided further,
Thet nc payments shall be made to institutiona, busi-
ness Oor other establishments furnishing apprentice
treining on the job: And provided further, That if
any such institution has no esteblished tuition fees,
or if its established tultion fee shall be found by
the Administrator to be inadequate compensation to
such Institution for furnishing sueh education or
training, he is suthorized to provide for the payment,
with respect to any such person, of such fair eand
reasonable compensation as will not exceed 2500 for:
an ordinary school year."
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Article 2654b-1 of Vernon's Annotated Civil “tatutes
rovides for the exemption of certain veterans from the payment
of dues, feoes, and oharges at State Institutions of collegiate
rank supported in whole or in part by publio funds appropriated
from the Stete Treasury. Senate Bill No. 338, Acte of the L9th
Legislature (1945), amended this Article by adding a new section,
which reads as follows:

[

"Sec. 4. The exemptlon from the payment of dues,
fees, and ocharges as provided hereinadbove in Section 1
and Teotion 3 of this Article shell not apply to or
include honoradly discharged members of such United
States Armed Forces, or other persons hereinabove
nemed, who are eligible for eduecation or training bene-
fits provided by the United States Government under
Public Law No. 16, 78th Congress, or amendments thereto,
or under Publio Law No. 346, 78th Congress, or smend-
ments thereto, or under any other Federal legislation
thet may be in force st the time of registration in
the college concernsd of such ex-service man or womea.
As to all ex-service men or women &s defined in this
section, the governing bosrds of each of the several
institutions of colleglete rank, supported in whole
or in pert by public funda appropriated from the State
Treasury, are hereby authorized to enter into contraots
with the United States Goverament, or any of its sgen-
oies, to furnish instruoction to such ex-service men and
women at & tuition rate which covers the estimated cost
of suoch instructicn or, in the alternative, at a guition
rete of One Hundred Dollars ($100.00) a semester, as may
be determined by the governing board of the institution
concerned;  provided, however, that if such rates as
herein specified are prohidbited by Federal law for any
particular olsss of ex-service men or women, then, and
in thet event, the tuition rate shall be such rate as
may be agreed to by said governing boards, dbut in any
event not less than the established rates for ocivilian
students; provided further that should the Federal i=mw
provide as to any class of veterans that such tuition
payments are to be deducted from eny subsequent bene-
rits which said veteran may be hereafter entitled to
receive, the educetlional institution oconcerned is
hereby authorlized and directed to refund to any veteran
who 18 a resident of Texes within the meaning of this Aot
the amount by which eny adjusted occupensation paygent 1s
hereafter actually reduoced on account of tultion payments
made by the Federsl government %o such educational insti-
tution for such veteran.™
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It is apparent from the above that the State Legis-
lature was cognizant of the provisions of Tublloc Lew 346 at
the time 1t enacted the quoted amendment of article 2654b-)
and that the legisliative intent was to exclude from the stat-
utory fee exemption all persons eligible for education or
treining under Tublic Law 348,

Aa to veterans eligible under Fublliec Law 3468, the
state law gpecifically authorizes the governing boards of state
institutions to enter into asontraets with the United States
Covernment, or any of ite agencies, to furnish instruotion
(1) "at a tuition rate which covers the estimated cost of such
instruetion™, or, in the alternative, (2) "at a tuition rate of
One Hundred Tollars ($100.00) a semester", as may be determined
by the governing board of the institution concerned. However,
the state law further provides thet, if such rates are "pro-
hibited by Federal law for any partiocular olass of ex-servioce
men or women,"™ then, the tuition rate shzll be such rate as
may be agreed to by said governing boards, but in any event
not less than the established rated for civilian studenta,

Although the governing board 1s eclearly authorized
to receive & higher ete than the oustomary tultion fee, the
stetute places %wo limitations on the board's authority: (1)
by implicetion, the governing board oannot sccept less than
the “estimated cost" of such instrustion, or, in the alternative,
$100 a semester, am may be determined by the governing board
conocerned, unless such rates are "prohibited by Federal law
for eny partioular claes of ex-service men or women;" (2] Oy
oxpress provision, the governing board cannot, in any event,
acoept "less than the established rates for oivilian atudents.”

A8 to the first limitation stated above, the gues-
tion turns on the meaning of the phrase "prohibited by Federal
law.” Such rates are not expreesly prohibited by Publiec Law
346 beosuse 1t contains 2 provision that if the established tuie
tion fee shall be found by the Administrator to be inadequate
compensation, he is suttorized to provide for payment of sush
n"fair snd reasonable compensetion” as will not exceed $500
for an ordinery school year. FHowever, construing the state
statute eg & whole, &and considering the purposes sought to be
accomplished by the Legislature, it is our opinion that the

Legislature intended that if, in the opinion of the Veterans
Administrator, such rates would be "prohibited by Federal
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law,” thst is, {f not scceptadble to the Veterans Administrator
because found by him to be in excess of "fair and reasonable
oompensation”™ or prohibited by any other limitation upon his
authority, then the governing boexrd conoerned would be suth-
orized to acoept any rate agreed to by the governing board and
the Veterans Administrator, but ln any event not less than the
established rates for civilian students.

As to the geoond limjtation stated above, it olearly
appears that the respeotive governing boards have no authority
to agree to a rate which 13 less than the “established rates
for olvilian studenta.”

Therefore, in our opinion, subjeot to the limita-
tions stated above, the University of Texas and other State-
supported institutions of higher learning in Texas may, in
the discoretion of the respective governing boards of such
institutions, legally receive from the Veterans Administration
paynents of rates specirfied in sald Instruetion and Service
Letter, for furnishing education and training to veterans of
World Var Il in accordance with Public Law No. 348 of the 78th
Congress., '

Yours very trly,
ATTORNEY GENFRAL OF TEXAS

W et é%

Asslstant
RAL: rt: 44t



