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Dear Mr. James: Opinion No. 0-7010

Re: Whether or not a warrant which -
has been pald by the State Treasurer,
but which was later charged back to
the bank, which had presented 1t,

and received payment therecf because
of a lack of proper endorsement, may
be pald when presented agalin properly
endorsed, if such re-presentetion is
beyond the date allowed by statute
for presentation.

Your request for an opinion upon the above subject
matter 1is as follows:

"Will you please give me your opinion as to
whether we would be barred from repaying a warrant
under the following conditions:

"The warrant in question was dated May 24,
1943, and haes been paid by this department. The
endorsement thereon is now questioned. 1If we now
charge this warrant back to the bark that presert-
ed it to us, can we repay the warrant when 1t is
agein presented, properly endorsed, even though
the dete of the warrant would ber it from payment
1f 1t hed never before been presented?’

Article 4371 of the Revised Civil Statutes, insofar
as applicable to your inquiry, is as follows:

"« # %, No money shall be paid ocut of the
Treasury except on the warrants of the Comptroller,
and nc warrant shall be pald by the Treasurer un-
less presented for payment within two years from
the close of the fiscal year in which such werrant
was issued, but claims for the payment of such
warrants mey be presented to the Legislature for
appropriations to be mads from which such claims
may be made."”
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Now, the language, "and no warrant shall be paid by
the Treasurer unless presented for payment within two years”,
etc., means that such claim must be thus presented by the payee,
or some other person shown to be entitled to present and collect
such warrant as by endorsement by the payee, to the end that
the Treasurer may lawfully pay the same.

While State warrants are not regotlsble instruments,
nevertheless it has been held that ihe language, "presented for
payment”, in connection with a State warrant, has the same mean-
ing as when that language 13 used in our Negotiable Instrument
Law. (See Opirion No. 0-1362). '

If not thusa presented by one entitled to receive pay-
ment, and to one whose duty it 1s to make payment, there has
been no presentation, within the meaning of the statute.

If the warrant in question was paid without a proper
endorsement, snowing the right to receive payment to be in the
person presenting the same, then it was wrongfully peid, and if
you should now charge the warrant back to tne bank tuat present-
ed 1t, the bank agreeing to the charge-back, the State will
still be legally liable for the ltem to tne proper owner of the
varrant, but urder the statute asbove juoted you will not be
authorized tc pay the same upon presentatlor., ever. “nough prop-
erly endorsed, for the reason tne perlod of limitatiorn for pre-
gsentation of warrarts has expired.

Tnis statute of limitatior.,, however, being merely a
statute, 1t would be in order for the Legislature to authorize
the payment, ard correspondingly your duty to make payment with-
in such time ms thus suthorized by the Legislature.
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