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Honorable Leroy L. Moore 
County Attorney. 
Houston County 
Crockett, Texas 

Dear Sir: Opinion No. O-7112 
Re: Whether certain county newspapers 

meet statutory requirements for 
citations by publication. 

We have received your letter of February 20, 1946, which, after 
citing Rule No. 116 of the new rules of Civil Procedure, pro- 
pounds the following questions: 

"One of our local newspapers was discontinued during the 
time of service of its owner and editor in the recent war. 
Would nublication of a citation by publication in that news- 
paper be legal notice as required by this Rule? 

and sends it to 
This is done 
in that newspaper 

"Another newspaper here collects the news 
Houston, Texas, to be typed and printed. 
each week. Would citation by publication 
be legal notice as required by this Rule? 

"Another newspaper in the county suspends its publications 
one week in the year. Would citation by publication in that 
newspaper be legal notice as required by this Rule? 

"One of the local papers in this i:cirnty skipped publication 
and circulation during Christmas week. 

"Y!ould a citation by publication in a divorce case published 
in any one of the three papers mentioned above be legal no- 
tice under this Rule?" 

Rule 116 of the New Texas Rules of Civil Procedure provides for 
the requirement of service of citation by publication in the 
following words: 

“Rule 116. Service of Citation by Publication 

"The citation, ~when Issued, shall be served by the sheriff 
or any constable of any county of the State of Texas by 
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having the samepublished once each week for four (4) con- 
secutive weeks, the fir&t publicaticn to be at least twenty- 
eight (28) days before the return day of the citation. In 
all suits which do not involve the title to land or the 
,partltion of real estate, such publication shall be made in 
the county where the suit is pending, if there be a newspaper 
published in said county, but If not, then in an adjoining 
county where a newspaper is published. In all suits which 
Involve the title to land or partition of real estate, such 
publication shall be made in the cou~nty where the land, or 
a portion thereof, is situated, if there be a newspaper in 
such county, but if not, then in an adjoining county to,the 
county where the land or a part thereof is situated, where 
a newspaper is published.” 

The Legislature has defined various terms relating to legal pub- 
lications and clearly sets forth the minimum requirements of a 
“newspaper” in Article 28a, V.A.C.S., which we quote as follows: 

“The following terms shall, unless the context indicates 
otherwise, have the following res,pective meaning: 

“(2) The term ‘newspaper’shall mean any newspaper devoting 
not less than twenty-five (25) per cent of its total column 
lineage to the carrying of Items of general interest, pub- 
lished not less frequently than once each week, entered as 
second-class postal matter in the county where published, 
and having been publish& regularly and continuously for not 
less than twelve (12) months ,prior ‘GO the making of any 
publication mentioned in this .Gct. (As Emended, Acts 1941, 
47th T,eg. p. 480, ch. ?C3, ::ec. 1) .‘. 

%hen a statute or rule of civil procedure such as Rule 116, 
supra, makes provisions with reference to publication in any 
“newspap& without defining or explaining same further, then 
such “newspaper” must conform to the dcPinltion thereof as set 
forth in ~?rticle 28a, above. 

Thus, we see by Rule 1.16 that publlc~~~tion of 2. citation shall 
be made in a news a er and further by Article %a, that a 
newspaper is ?i2Edd+ as one (1) devoting at least 25 percent of 
its column lineage to items of general Interest, (2) published 
not less than once each week, (3) entered as second-class postal 
matter, and (4) published regularly and continucusly ,for not 
less than twelve months prior to the making of any publication. 

Service by publication is a creature of statutory law, and al- 
though we have found no Texas decisions directly in point with 
respect to the construction to be placed upon Article 28a, 
V.A.C.S., where there is service by publication, there must be 
strict and literal compliance with every essential requirement 
m statutes in respect thereto. Byrne3 vs. Sampson, 11 S.W. 
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1073; Harris VS. Hill, 117 S.W. 907; Gibson vs. 
154 S.W. 694 (error refused); Lopez vs. Calcado, 

Op enheimer, 
E 2 1 S.W. 

324 (error dlsmq%sed); Fisher vs. Jordan, 32 Fed. Sup. 608; 
State vs. Ragby's estate, 126 S.W. (2d) 687. 

We shall then construe the definition of "newspaper", as defined 
by Article 28a, with reference to Rule 116, the citation by 
publication statute, and consequently in a strict and literal 
manner, pursuant to the prevailing view of strict construction 
placed generally by the courts on all statutes dealing with 
citation by publication. Whereupon, 
Artj.cle 28a to your questions, 

applying the provisions of 
in the light of strict construc- 

tion and the ex ress and unambiguous language contained therein, 
we find that (1 P your county newspaper that was discontinued 
and presumably did not resume publication twelve months prior to 
the request for citation by publication does not comply with 
the statute, (2) that your county newspaper which sus,pends its 
publ.ication for one week each year does not comply with the 
statute, and (3) that your county newspaper which missed publi- 
caMon during this past Christmas week does not comply with the 
statute. 

With reference to your question regarding the newspaper that 
collects the news and sends it to Houston for printing, this 
department has previously held in Opinion No. O-566, construing 
Arti.cle 2039, V.A. C.S. (now repealed and replaced by Rules 
109 and 11.6, Rules of Civil Procedure) that publication within 
the county as designated in the statute did not necessarily 
require the printing or type- setting to be done within that 
county. Thus J where Rule 116 provides that in all suits not 
involving title to land or partition, "such publication shall be 
made in the county where the suit is ,pending.....,"a publication 
is J.egally made in such county when mailed or distributed there- 
from even though the type-setting is done elsewhere, provided 
that all other statutory requirements are fulfilled as hereto- 
fore discussed in this opinion. 

Therefore, your local news,paper which sends its news to Houston 
for type-setting and, we assume, mails jts copies from your 
county, has not disqualified itself thereby under the statutes, 
but it must, of course, 
for a "newspaper" 

otherwise comply with the requirements 
as defined in Article 28a, supra. 

We trust that this opinion satisfactorily answers your questions. 

APPROVRD MAR. 22, 1946 
GROVER SELLERS 
ATTORNEY GENERrAL OF TEXAS 

JKA:zd:ml 

Yours very truly 

ATTORNEY GRN73RAL OF TEXAS 
BY 

Jack K. Ayer 
Assistant 


