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OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN
GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL

Honoradble Thomas B, Robertson

County Attorosy, Camp County
Pitt Ihul'ﬂ Taxas

. -

Dear Sir: Opiaion No. 0-T7153
Re: Can sheriff legally make
charge for attending scene
of fatal wreck in his couanty,
taking charge-thereof and aid-
ing 1in holding 1hquest? Also
would & golle 3n of a fee
be in viola-
Penal Code?

We have received your péceRt request R opinlon,
quoted as follovs:

"At the request
of Camp Cognty, I wish™
question, aaed,en\fhsse

"Where a ri

- aton, Sher
0

to the acens of
al at the scene

¢
-/éarrf:a the rsohs to the hospital. Sum-
//// mened the Ju Peace and assists him {n
“holding the irquest, and calls ‘n en undertaker.
\ .. The SherLff peruonally arranges for the injured
\ \gartieg to receive the proper medical atteation.
his oc upy¢ag the Sheriff a little over four hours
. 1o the dight. Upon the arrival of the dead man's
fathet, the next day after the accident, the sher:!ff
turned the dead man's personal effects over to the
father, vho asked the sher!ff, vhat he owed hinm,

The sheriff replied that he thought $20.00 vould be
& fair paymenat.

NOQ COMMUNICATION I8 TO BE CONSTRUED AY A DEPARTMENTAL OPINION UNLESS APPROVED 8Y THE ATTORNEY GENERAL OR FIRST ASSISTANT
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"The question submitted 1s: Under these
facts, can the 3heriff legally make a charge
for this service rendered?

"Is this collection under the above facts
in violation of Art. 365 P.C.1"

Article 41, Code of Criminal Procedure, provides in
part that each sheriff shall be a conservator of the peace in
his county, and shall arrest all offenders against the lavs of
the 3tate, in his viev or hearing, and take them before the
proper court for examination or trial.

Articles 968-989, Code of Criminal Procedure, pro-
vides for proceedings in inquests upon dead bodies,

While the sheriff, as a "conservator of the peace"
vould sesem to de within the scope of his official duty ia
sttending promptly the scene of a violent death within his
county and the subsequent inquest thereon, yet he is not en-~
titled to a fee of office for such attendance for the reason
that aones is provided by lav. See enclosed copy of Opiniocn
No. 0-5432 for similar holding in regard to constable's fees,
Of course, if an arrest 1s made by virtue of such investigation
of the fatelity then the regular fees provided by law would be
available.

It 13 vell settled as lav that an officer is not
entitled to recelive any compensation for his officilal services
other than that which has been provided by lawv, He may aot
recover from third person compensetinn for the perfcecrmance
of an act withln the scope of his officiel duties. See en-
closed copy of Opinion No. 0-773, &and also 3% Tex. Jur., 534,

As to acts which an officer is under nc obligation
to perform because of his official character, he stands as
does any aonoff.ciel person; what such a person may lawfully
do he may do, and contrects vhich the private indivicdual may
make and eanforce he may make and eanforce. 34 Tex, Jur. 534-
535.
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After & careful search of the astgtutes ve &re ua-
able to find any official duty placed upon a sheriff to take
charge of the personal belongings of an accident victim or,
hovever laudable it may be, to carry the injured to a hospital

or call an undentaler for the dead, This wonld seam to ba a
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duty common to all persons, privete or orricial, owed to any
human in distress. Any charge made for such services rendered
would stand or fell under the civil lav pertaining to recover-
ies on coantracts or quantum meruit. 1In no event would it be
considered as a fee of coffice.

Article 365, Penal Code of Texas, is as follovs:

"If sny officer or person suthorized by law to
demand or receive fees of office, shall willfully
collect for himself or for another any fee or fees
not alloved by lav, or aay money as & purported fee
for & serviee or act not done, or any fee or fees
due him by lav in excess of thes fee or fees alloved
by lav for such services, he shall be coufined in
the penitentiary not less than tvo or more than
five years for each offense."

It 1is plain that said next aforementionsd article
deals only vith fees for an official act done or for the
failure to do an offlcial act.

Therefore, unless said sheriff collects or collected
said sum of money as & fee for the doing of an official act or
for his failure to do an official act which i1t was his legel

duty to do, we are constralned to hold that he has not violatecd
any lav,

Yours very truly
ATTORNEY GEN:D.RAL OF TEXAS3

NN O e

Robert L. Lattimore, Jr.
Assistant
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