
~ORNEY GBINERAL 

OF TEXAS 

Honorable R. V. Rayford 
County Auditor 
Rusk County 
Renderson, Texas 

Dear Sir: Opinion No. o-7187 
Re: In a Special Election held to deter- 

mine whether or notan Independent 
or Common School District shall an- 
nex themselves to a Junior College 
District, the electton expense-.shall 
be borne by whom? Also, who pays 
the election expense when two or 
more Common or Independent~School 
Districts seek to consolidate? 

We have your letter of June 19, 1946, requesting our 
opinion on the following questions: 

"In a Special Election held to determine whether 
or not an Independent or Common School District shall 
annex themselves to a Junior College District, please 
advise me who pays the cost of the Election (Advertis- 
ing, SupplIes, Juages and Clerks), the County, the 
School Di.stricts and or the Junior College District? 

“Also, who pays the cost of Elections when two 
or more Cominon or Independent School Districts seek 
to consolidate?" 

In response to your first question, your attention Is 
directed to Section 21 of Article 2815h, Vernon's Annotated 
Civil Statutes, which sets out the procedure for annexation of 
a District to a Junior College District. 

"An Independent School District, or districts, 
a comnion school district or districts, may be annexed 
to a Junior College District for Junior College pur- 
poses only, by an electton as provided In Section 2 
hereof, upon petition of five per cent of the property 
tax-paying voters in such district or districts seek- 
ing to be annexed, provided further that such annexa- 
tion shall have been previously approved ~bg the Board 
of Trustees of the Junior College Dlstrlct and provided 
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further that election for such annexation shall 
be called and the results canvassed and declared 
by the County Board of Education or the County 
Commissioners' Court of the county, In case there 
is no County Board of Education, provided further 
that the territory Included in such annexed district 
shall thereby assume Its share of any outstanding 
bonded indebtedness of the Junior College District, 
in proportion to the assessed valuation within the 
said district, and shall also become liable for 
taxes for maintaining the Junior College." 

Section 2, Article 2815h, V.A.C.S., referred to Ln 
above statute, provides the method of petition for electlon. 

"When It Is proposed to establish a Junior 
College District as above provided, a petition 
praying for an election therefor, signed by not 
less than five per cent of the qualified tax- 
paying voters of the proposed territory shall 
be presented to the Board of Education of the 
district or city. It shall thereupon become the 
duty of the Board so petitioned to pass upon the 
legality of the petltion and the genuineness of 
the same. It shall then be the duty of the Board 
to forward the petition to the State Board of 
Education." 

Article 2746, V.A.C.S., relates only to elections held 
the purpose of electing trustees. We are unable to find 
authorities authorizing the Commissioners' Court to pay 
elections of this kind out of the general fund of the 

County. It is apparent that the Legislature, in passing Art. 
2746b, Revised Civil Statutes, enacted in 1935, intended to 
cover such expenses from the available maintenance fund be- 
longing to the District holding the election. 

Article 2746b, V.A.C.S., provides as follows: 

"All expenses incurred in connection with or 
incidental to any school district election in con- 
nection with the public school within such school 
district shall be paid out of the available mainten- 
ance fund belonging to such dlstrlct for the fiscal 
year during which such election is held,, or out of 
funds accruing to said district for the next ensuing 
fiscal year; provided, however, that the payment of 
any such expenses out, of the funds accrued or to 
accrue to such school district for the fiscal year 
after the year in which such election is held shall 



Hon. R. V. Rayford, page 3 o-7187 

be authorized by the county superintendent rior t'o 
the holding of such election. Acts 1935, 4 th Leg., $ 
P. 135, ch. 55, 8 3.” 

It is, therefore, the opinion of this department that 
the expense which was incurred as a result of'the ~electlon 
which you mentton should be paid out of the available main- 
tenance fund of the respective district holding the election. 

In response to your second question as to who pay&the 
cost of elections when two or more Common or Independent School 
Districts seek,to consolidate, your attention is called to Art. 
2806, V.A.C.S., which authorizes elections for consolidation 
of certain school districts. .~ 

Articles 2746, 2746a and 2746b, V.A.C.S., are devbted 
to school districti elections and expenses incident thereto. 
ArtLcle 2746, supra, states "such expense shall be paid out ~of 
the local funds of the school district where the election was 
held." 

It is the opinion of this department that all election 
expenses incurred by school districts must be paid out of the 
available maintenance fund belonging to the school district 
or districts or the local funds of the school district or 
districts where the electlon was held as authorized by said 
statute. 

Yours very truly, 

ATTORNEYGENERAL OF TEXAS 

By SD. P. Watts 
W. P. Watts, 

Assistant. 
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APPROVED JULY 5, 1946 
a/Carlos C. Ashley 
FIRST ASSISTANT 
ATTORNEYGENERAL 

Approved Opinion Committee By s/GWB Chairman 


