
Mr. W. R. Banks, Principal 
Prairie View University 
Prairie View, Texas 

Attention: Mr. T. R. Solomon 

Dear Sir: Opinion No. O-7316 
Re: Exemption from tuition 

fee of World War II 
Veterans attending State 
supported institutions of 
higher learning, related 
question. 

We acknowledge yo’ur letter dated July 1.8, 1946, 
wherein you request an opinion of this department on 
.the following quoted questions: 

"(1) May an honorably discharged veteran 
of World War II, with less than ninety days 
service (the time necessary to participate in 
the educational provisions of the 0. I. Bill, 
Public Law 346) be allowed under any existing 
state law to attend a state supported institu- 
tion of higher learning without paying tuition? 

"(2) May a veteran of World War II, honor- 
ably discharged, eligible to secure training 
under the 0. I. Bill, Public Law 346, b,ut 
desires to save his eligibility for some future 
time at a professional or grad,uate school, be 
exempt from tuition in a state supported insti- 
tution of higher learning ,under any existing 
state law? In this case the veteran does not 
want the institution to bill the Veterans 
Administration for tuition In his behalf. He 
desires to save this for future use at some 
other Institution where the tuitson is higher, 
his expenses greater, and his studies spread 
over a long period of time." 
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Acts 1933, 43rd Legislature, First Called Ses- 
sion, page 10, Chapter 6, concerning the exemption of 
war veterans from payment of tuition fees in State sup- 
ported educational institutions of higher learning, 
recorded as Article 265&b-1 in V.A.C.S., as amended by 
Acts 1943, 48th Legislature, page 568, Chapter 337, 
adding Section 3 and as amended by Acts 1945, 49th Legis- 
lature, page 552, Chapter 338, adding Section 4, reads in 
part as follows: 

"Sec. 1. The governing boards of the 
several institutions of collegiate rank, sup- 
ported in whole or in part by public funds 
appropriated from the State Treasury, are 
hereby authorized and directed to except and 
exempt all citizens of Texas, who have resided 
In Texas for a period of not less than twelve 
(12) months prior to the date of registration, 
and who served during the Spanish-American 
and/or during the World War as nurses or in 
the armed forces of the United States during 
the World War, and who are honorably discharged 
therefrom, from the payment of all dues, fees 
and charges whatsoever, including fees for 
correspondence courses; provided, however, 
that the foregoing exemption shall not be con- 
strued to apply to deposits, such as library, 
or laboratory deposits, which may be required 
in the nature of a security for the return of 
or proper care of property loaned for the use 
of students, nor to any fees or charges for 
lodging, board or clothing. The governing 
boards of said instit,utions may and it shall 
be their duty to require every applicant claim- 
ing the benefit of the above exemption to sub- 
mit satisfactory evidence that the applicant 
is a citizen of Texas and is otherwise entitled 
to said exemption. D D a' 

"Sec. 3. All of the above and foregoing 
provisions, conditions and benefits hereinabove 
in this Article provided for in Section 1 and 
in Section 2 shall apply and accrue to the 
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benefit of all nurses, members of the Women's 
Army Auxiliary Corps, Women's Auxiliary 
Volunteer Emergency Service, and all members 
of the United States armed forces, regardless 
of whether members of the United States Army 
or of the United States Navy,or the United 
States Coast Guard, who have, or are now 
serving, or who may after the passage of this 
Act, serve in the armed forces of the United 
States ofAmerica during the present World War 
Number II, being the war now being prosecuted, 
and which was~.entered into on or shortly after 
December 7, 1941, by the United States of 
America against what are commonly known as 
the Axis Powers; provided, further, that all 
the above and foregoing persons named have been 
honorably discharged from the services In which 
they were engaged. And, provided further, 
that the benefits and provisions of this Act 
shall also apply and inure to the benefit of 
the children of members of the United States 
Armed Forces, where such members were killed 
in action or died while In the service. The 
provisions of this Act shall not apply to or 
Include any member of such United States Armed 
Forces, or other persons hereinabove named, 
who were discharged from the service in which 
they were engaged because of being over the age 
of thirty-eight (38) years or because of a 
personal request on the part of such,,person to 
be discharged from such service. . . 

'Sea. 4. The exemption from the payment 
of dues, fees, and charges as provided herein- 
above in Section 1 and Section 3 of this Arti- 
cle shall not apply to or include honorably 
discharged members of such United States Armed 
Forces, or other persons hereinabove named, 
who are eligible for education or training 
benefits provided by the United States Govern- 
ment under Public Law No. 16, 78th Congress, 
or amendments thereto, or under Public Law 
No. 346, 78th Congress, or amendments thereto, 
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or under any other Federal legislation that 
may be in force at the time of reglstratlon 
in the college concErned of such ex-service 
man or woman. . . . 

Acts 1927, 40th Legislature, page 351, Chapter 
237, Section 3, recorded as Article 2654a in V.A.C.S., 
reads in part as follows: 

"Section 3. The word 'State educational 
Institution' as used in this Act includes 
the following and any branch thereof: The 
University of Texas; The Agricultural and 
Mechanical College of Texas; 0 D . The 
Prairie View State Normal and Industrial 
College, . . On 

The name of Prairie View State Normal and Industrial Col- 
lege for colored teachers at Prairie View, was changed to 
Prairie View University by Acts 1945, 49th Legislature, 
page 506, Chapter 308; Article 2643a, Section 1, V.A.C.S. 

Public Law No. 1.6, 78th Congress, as amended 
and recorded in 38 U.S.C.A., Chapter 12, Part VII-- 
Vocational Rehabilitation--provides in part as follows: 

'Any person who served in the active 
military or naval service at any time on or 
after September 16, 1940, and prior to the 
termination of the present war, who is honor- : 
ably discharged therefrom, and who has a dls- 
ability incurred in or aggravated by such ser- 
vice for which pension is payable under laws 
administered by the Veterans Administration, 
or would be but for receipt of retirement 
pay, and is in need of vocational rehablllta- 
tion to overcome the handicap of such dls- 
ability, shall be entitled to such vocational 
rehabilitation as may be pr,escribed by the 
Administrator of Veteran's Affairs to fit him 
for employment consistent with the degree of 
disablement: Provided, that no course of 
training in excess of a period of four years 
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shall be approved nor shall any training 
under this part be afforded beyond six years 
after the termination of the present war. D D 0" 

Public Law No. 346, 78th Congress, as amended 
and recorded in 38 U.S.C.A., Chapter 12, Part VIII--Educa- 
tion of Veterans--provides in part as follows: 

nAny person who served in the active 
military or naval service on or after Septem- 
ber 16, 1940, and prior to,the termination of 
the present war, and who shall have been dis- 
charged or released therefrom under conditions 
other than dishonorable, and whose education 
or trainingwas impeded, delayed, interrupted, 
or interfered with by reason of his entrance 
into the service. or who d.esires a refresher 
or retraining co&se, and who either shall 
have served ninety days or more, exclusive of 
any period he was assigned for 'a course of 
education or training under the Army specialized 
training program or the Navy college training 
program, which course was a continuation of 
his civilian course and was pursued to comple- 
tion, or as a cadet or midshipman at one of 
the service academies, or shall have been 
discharged or released from active service by 
reason of an actual service-incurred injury 
or disability; shall be eligible for and 
entitled to receive education or training 
under this part; . . ." (Bmphaaia added) 

By express provisions of Public Law No. 346, as 
amended, only those veterans of World War II 'who shall 
have served ninety days or more, exclusive of~any period 
he was assigned for a,course of education or training under 
the Army Specialized !PrainlngProgram or the Navy College 
Training Program, which'course nas a continuation of his 
civilian course and was purs,ued to completion, or as a 
cadet or midshipman at one of the service acadamies, or 
shall have been discharged or released from active ser- 
vice by reason of actual service-incurred injury or dis- 
ability, shall be eligible for and .enl$tled to receive 
,education or training under this part . By virtue of the 
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terms of this Federal Act only those veterans of World 
War II who have served at least ninety days or who were 
discharged before having served ninety days by reason of 
actual service-incurred injury or disability are entitled 
to the educational benefits provided therein. 

State legislation hereina~bove quoted which con- 
fers educational benefits on veterans of World War II makes 
no requirement as to term of service the veterans must 
have served in the armed forces before he shall be en- 
titled to the benefits conferred upon him therein. Article 
2654b-1 as amended, states in substance that the benefits 
provided therein shall apply and accrue to all members of 
the United States Armed Forces provided that said persons 
have been honorably discharged from the service and were. 
not discharged because of being over the age of 38 years 
or because of a personal request on the part of such per- 
son to be discharged from such service. 

Our answer, therefore, to your first question 
is that honorably discharged veterans of World War II, 
with less than ninety days service, the time necessary 
to participate In the educational benefits of Public Law 
No. 346, may under provisions of Article 265413-l, as 
amended, attend a State supported institution of higher 
learning ,without payment of tuition provided he was not 
discharged from the service because of being over the age 
of 38 years or because of a pe'rsonal request on the part 
of such person to be discharged from such service, other 
qualifications of the statute having been met. 

By express provisions of Section 4 of Article 
2654b-1, V.A.C.S., above quoted, the provided exemption 
from payment of tuition fee "shall not apply to or include 
honorably discharged members of such United States Armed 
Forces D D . who are eligible for education or training 
benefits provided by the United States Government under 
Public Law No. 16, 78th Congress, or amendments thereto, 
or under Public Law No. 346, 78th Congress, or amendments 
thereto, or any other Federal legislation that may be 
enforced at the time of registration in the college con- 
cerned of such ex-service man or woman". 

Our answer, therefore, to your second question 
is that a veteran of World War II, honorably discharged, 
eligible to secure training under Public Law No. 346, 78th 
Congress, as amended, is not entitled to the benefits 



. . 
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conferred on veteran's of World War II under the State 
statute, Article 2654b-1, V.A.C.S., as amended, and is 
not exempt from payment of tuition in a state supported 
institution of higher learning under any existing State 
law. 

Trusting the abov,e satisfactorily answers your 
inquiries, we remain 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

APPROVED AUG 9, 1946 

/s/ Carlos Ashley 

FIRST ASSISTANT 
ATTORNEY GENERAL 

CEO-bw:am 

By /s/ Chester E. Ollison 

Ch,ester E. Ollison 
Assistant 

APPROVED 
OPINION 
COMMITTEE 

By /s/ B.W.B. 
Chairman 


