OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

AUSTIN
GROVER SELLERS
ATTORNEY GENERAL

Honorable A, €, Winborn
District Attornay

Civil Cour¥sBuilding
Houston, Texas

Dear Sir: Opinion No. 0-7385

Re: TYees that may be charged by a
county clerk in oonnection

We are in receipt your' lekte 3¢1946,
requesting the opinion of this department gn the above-stated
matter. Your letter reads in rt\as follbws:

e

"1, Is tkére any fee which<{may de charged by a
and &sasig ttwl mortgages in the office
prescribed for the fil-

nts of chattsl mortgages,
n the office of ths county

I for filing sueh transfers and
nmenks pressnted by assignees of chattesl mort-

s oXy refarence to the authority of clerks of the
Gounty Court %0 collect fees for the performance of their offi-
ofial dutied concerning chattel mortgages is contained in Article
3930, Vernon's Annotated Civil Statutea of Texas which reads in
part as follows:

"Clerks of the County Court shall recsive the follow-
ing fees: . . . for filing and registering and enter-
ing satisfaotion and releases of each chattel mortgage
$.75."
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Cbviously, the above quobed ssction of Artiole 3930
supre, does not authorize the imposition of a {.75 fee by
olerks of the Vounty Court for riling of transfers and as~
signnents of ehattel mortgages. 1In our Opinion No, 0-6765-s,
& oopy of which hag previcusly deen furnished gou. this Depart-
ment ruled: "Statutes presoriding fees for publie officers
are striotly oconstrued, United States vs, Shields, 153 U.&5,
88, 38 L, B4, 646, 14 Sup. Ct, 735. Unless a fee is provided
by law and the samount thersof affixed dy law, none c¢an be
charged] and an officer may be required by law to perform
spscific serviocss for which no compensation is provided.
eCalla vs, City of Rockdele, 112 Tex, 268, 246 3,W, 654,"

Ve oall your attention to Artiocle 5494, Vernon's #n-
notated Oivil Statutes of Texas relating %0 the chattel mort-
gage reocord, from whioh we quote in part: "when the fnstru-
ment is the transfser of a lien, the county olerk shall enter
on the margin, or under the head "remarks® in oconnection with
the original record of ragistration of such lien, a notation,
"trangferred by . ., + + . %0 .+ ¢« ¢ 4+ o KB ., . + . day Of
¢ & 2 s e 19 v @4 9 .." rilllm the blanks with thie nanes
of ths rarties and t.e date of sgucl transfer, and noie the
date 4% ia filed for registraticn.® It 4is our opinion that
the perforanance of such duties by the county clerk tolls a fes
of #.10 by wvirtue of that gorticn ¢f Artiole 3930 supra, wiich
provides: "Clarks of the ‘ounty Court shall receive the follow=-
ing fees: TI'iling each paper - $.10."

Thersfore, our snswer to your first question is that
clerks of the County Court shall oharge a feed of 2,10 for the
£iling of each transfer or agsignment of chattel mortgeges,
and that no other fee for the performance of their offiocial
duties required dy that portion of Article 5494, supres, above
quoted, nmay ds c orged.

Our ansver to your first question precludes the nec-
essity of answering your gecond question.

Yours very truly

IROVEI IIP <a 1hi ATTCRNTY GENERAL OF TUXAS
giiDe/T0 ) L Stewart %, DeVore
/ Ageistant., comMITT
8Y,
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