
TEEAITORNEY GENERAL 

OFTEXAS 

Hon. Claude Isbell 
Secretary of State 
Austin, Texas 

Attention: J. L. McGarity 

Dear sir: opinion No. o-7479 
Re: Can ths Secretary of State 

issue a permit to do business 
in Texas to the American 
Technical Society under the 
facts submitted? 

In your letter of October 30, 1946, requesting an opinion of this 
department, you are primarily concerned with the question as above 
presented in the caption hereto. You further state that the State 
Department of Education referred such corporation to your office in order 
that it might obtain from you a certificate to the effect that such 
corporation had a permit to do business in Texas. 

Accompanying your letter is a photostatic copy of the certificate of 
organization of the American Technical Society, Do. 9367, issued by the 
Secretary of State of the State of Illinois January 29, 1940. What 
apparently constitutes the articles of incorporation of Such society 
under the laws of the State of Illinois, is attached in photostated form. 
In paragraph 2 of this latter document, setting forth the object for 
which the society is formed, it is expressly provided that "no pecuniary 
profit from the operations of this corporation and no part of the net 
earnings of this corporation may or shall at any tim inure to the 
benefit of any member thereof." In this respect, we assume the status 
of the corporation has remained the same since the date of its 
incorporation in 1940. 

Four additional questions are presented in your letter which are conditioned 
as follows: 

"(2) If the Secretary of State can issue such permit 
how does he determine his filing fee and franchise tax? 

"(3) If the Secretary of State cannot issue such 
corporation a permit to do business in Texas can such 
corporation enter its bid and supply the State Department 
of Education with Text Books to be used in the Free Schools 
of the State of Texas? 
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"(4) If such corporation can bid and supply the Stats 
Department of Education with such Text Books without 
obtaining from this office a permit to do business in 
Texas and a certificate of good standing then, and in 
that event, what character of certificate should the 
State Department of Education require of such corporaticm 
. . . .'I 

"(5) Is such corporation subject to the Gross Receipts 
Tax Which is levied upon the sale of text books pursuant 
to Section 41 of Article 7047 of Vernon's Annotated 
Texas Revised Civil Statutes?' 

Article 1529, V. A. C. S., provides: 

"Any corporation for pecuniary profit, except as 
hereinafter provided, organized or created under the 
laws of any other State, or of any territory of the 
United States, or of any municipality of such State 
or territory, or of any foreign government, sovereignty 
or municipality, desiring to transact or solicit business 
in Texas, or to establish. a general or special office 
in this State, shall file with the Secretary of State a 
duly certified copy of its articles of incorporation; 
and thereupon such official shall issue to such 
corporation a permit to transact busines,s in this State 
for a period of ten years from the date of so filing 
such articles of incorporation. If such corporation is 
created for more than one purpose, the permit may be 
limited to one or more purposes." 

As to the primary question concerning issuance of permit to such 
corporation, it would appear that its articles of incorporation bring 
it within the holding of our Opinion No. O-5998 rendered to your office 
and approved May 5, 1940, hence requiring no permit. 

Answering your request, it is our opinion that: 

(1) The Articles of incorporation dated January 29, 
1940, do not require a permit to be issued the 
corporation in question. Whether or not a corporation 
is in truth and in fact a non-profit corporation is a 
question of fact. Our answer, therefore, is limited 
to the documents submitted and is based upon and in 
accord with your finding as stated in your request 
to the effect that its charter discloses the 
corporation not organized for profit. 
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(2) It necessarily follows from our answer to the first 
question, your second question requires no answer. 

In view of our answer to question No. 1, we answer questions Nos. 3, 4 
and 5 as followsin the order presented: 

(3) We know of no statutory restriction nor have we 
been advised of an facts that would prohibit the State 
Department of Education from contracting with a corporation 
not organized for pecuniary profit. 

(4) We know of no character of certificate to be required 
of the Secretary of State by the State Department of 
Education other than a permit when the facts require one. 

(5) This question is one of fact. However, we find no 
statutory provision that would exempt the corporation 
in question from being liable for occupation taxes under 
Article 7047, Subdivision 41, V. A. C. S. 

Yours very truly 
/: 

A'ITORNEY CERERALOFTEYAS 

s/ Wm. J. R. King 

By 
Wm. J. R. King 
Assistant 

WmK:djm/ ldw 

APPROVED NOV. 29, 1946 
s/Harris Toler 
FIRST ASSISTART 
ATTORNEY GFRERAL 

APPROVED OPINION COMMITTEE 
By B. W. B. 
CEIAIRMAR 


