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T ATTORNEY (GENERAL
OF TEXAS

Honorable Carlos C. Ashley
Chairman, State Beard of Conirol
Austin, Texas

Opinion No. V-42

Re. {1} Whether or not the Superintendent
of an eleemosynary institution, or
the Board of Control, tas the au-
thorlty to plece for adoption a
chilld lawfully committed to such
institution with the cousent of
the committing Judge arnd without
the consent of one or both parents
of such child; and

{2} Whether or not the Superintendent
of a mental institutlorn, or the
Board of Control, 1s authorized
to offer for adoption & child
born to a patient in one of the
meotal institutions, without the
consent of the child's sane pa-
rent, 1f any, or guardian.

Dear Sir:

We beg to atknowledge receiph of your reguest for

an opinion upor the above entlitled subject matter, &s follows:

"The State Board of Control is charged with the
supervision of the elsemosynary iustitutions of Tex-
as - among them the State Orphans' Home {Article
3208 -~ 3212 R.C.8.); Deaf, Dumb, and Blind Asylum
for Colored Youths /Article 3221, 3221a, R. C. S.J,
and the Waco State Home {Article 3255 -~ 3259, R.C.S.}.
Many of the children in these three inatitutlons are
prospects for adopticn. The chilldren borm to patlents
in our mental hoapltals are aliso prospects for adeption.
We nov have the opportunity tec place a child for adop-
tiou. We, therefore, respectiully request your opinion
to the following guesztions:
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"l. Does the Superintendent of any eleemosy-
nery ianstitution, or the Board of Control, have
autbority to place for adoption s child lawfully
committed to such institution with the conseunt
of the committing Juige and without the wonsent
of one or boith parenta of surh ¢iiid?

"2. Is the Superintendent of & mental in-
stitution, or the Board of Conirol, authoriged
to offer for adoption, a child bora &0 » patient
in cne of our mental imstitutions, without the

“‘conseuat of the childfs sane parent, if sny, or
guardian?" .

We shall answer your inguiries in the order in
vhich you have propounded them.

1. Article 46-a, Section 6, of the Statute of
Adoption is as follows:

"Except a8 othervise specified in this Sec-
tion, uno adoption shall be permitted except with
the written consent of the living parents of the
child. In the case of a child fourteen years of
age or over, the consent of sueh child also shall
be required and must be given in writing in the
presence of the Court. Consent shall not be re-

uired of parents whose parentasl rights have been
terminated by order of the Juvenile Court or other
Court of coEggten' Juriediction; provided, however, -
that in such cases adoption shall be permitted only
on consent of the Superintendent of the Home or
School, or of the individual to whom the care;, cus-
tody or guardianship of such c¢hild has been trans-
ferred by a Juvenile Court or other Court of Compe-
tent Jurisdiction. In case of a child not born in
lawful wedlock the consent of the father shall not
be necessary.”

As you state in your letter, the State Board of
Control 1is charged by law with the supervision of the el-
eemosynary institutions of the 3tate, such as State Or-
phan's Home, Deaf, Dumb and Blind Asylum for Colored
Youths, the Waco State Home, and others. The Board like-
v%z:lis charged with the supervision of our mental hos-
P 8o

Matthews, et ux, va. Whittle, 149 S. wW. (24)
601, the opinion written by Justice Sutton of the Court
of Civil Appeals for the Eighth Supreme Judiciasl District,
recognizes the validity of the execeptions to require-
ments for consent of the parents, contaiced in Article
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k6-a of the Adoption statute, in & case where the facts
trought the situation within the first ezception, that
is, voluntary abandonment by the paresnt. The Justics
further says:

"In other jurisdictions, where the parental
right has been terminated, consent of the parents
to adopt the child is not necessary, and we cite
here the cases cited in appsilant's brief: # & ="
Quite a number of cases from other jurisdictions
follows.

In Opinion No. 0-5811, this Department answer-
ing an inguiry from the Superintendsnt of the Waco State
Home, to which a ¢hild had been committed, "until further
- orders of the Court," held that in swh & case, the con-
sent of the parents of such child was net necsessary to
consummate or authorize the adoption of such child.

We answer your first question as follows:

Where a child has been duly committed as a de-
pendent or neglected child to a state institution by a
Court of competert jurisdiction, such chlld may be le-
gally adopted upon the consent of the Superintendent of
the institution, with the approval of the committing
Court, without ths consent of the parents, the right of
the parents to control the adoption having been termi-
nated by suwh proreedings. There is no nmecessity for
the Board of Control to approve or consent.

2. The situation presentsd by your second in-
quiry is not comparable to that considered abpove. A
c¢hild born tc & patient in a State msntal institution
is in no wise an lmmate under commitment %o such insti-
tution. Such visitor is not an invites. If the iittle
fellow has any legal claasification, whatever, he i=s
probably a bare licensee, or at most only a4 naked tres-
passer, Its tolsrance is & matter of humansness, and
not in any sense adjudged custody. The adoption there-
fore of such child is to bs governed by the gensral
law of adoption, irrespective of its physical presence
in the State institution. The matter thus presentsed
therefore is not a gquestion of official concern of the
institution nor of thes Board of Control.
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SUMMARY

1. Where a child has bhesen committed as a

neglescted or depeadent child by a

Court of com-

petent jurisdiction to the custody of an appro-

priate State institution,

such child may be law-

fully adopted upon the conssent of the Superinten-
dent of such 1institution and of the committing

Court, without the consent of tha parents,

which

right of consent has besen terminated by the order

of commitment.

2. A child born to a woman who has been law-
fully committed to a State mental institution may
be lawfully adopted under the gensral statutes of
adoption; neither the Superintendent of such insti-
tution, nor the Board of Control is concerned as
such with such adoption.
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Approved Opinion Committes
By B¥WB, Chairman
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Yours very truly

'ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

By .
Ocie Bpeer
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