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10: sbee, of a county Judge 

when a  l dmlilitr a to r  o f 
a n esta te brig, probate.6 
o r r her  United, thea  Qo v- 
0r nBa lt Bo nds.� 

Your request ror an oplnloa iroB this offloe 
on the above eubjeot matter 1s in part as follor~i 

“3x1 the light of the forego 
“zr 

authorl- 
ties and opinions of the Attorhey enoral, 
please advlee whether or not the County Judge 
of Young county, lo entitled, to oolleot one- 
half of one per cent fees vhere.the Admini13- 
trator of an estate in that County has oeshed 
Uaited State8 Qkernrent E bonds and United 
States Qovernment ff Bonds belonging to such 
eatate ao admInistered in the probate court.” 

We quote the following pertinent statutory pro- 
vlslonst 

“Art. 3926. 

“The county judge s&ill also receive the 
following fees: 

“1 . A commlsslon of one-half of one per 
cent upon the aotual oaah reoeipts of each 
executor, edninistrrtor or guardian, upon the 
approval of the exhibits end the final settle- 
,rent of the account of such executor, rmnis- 
trator or guardian, but no more thsn one such 
oorrission shall be charged on any mount re- 
ceived by any yh executor, adainlatrator or 
guardian. . . . 

“ht. 3689. 

“Executors end admlniatrators shall be 
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entitled to receive and may retain in their 
hands five per cent on 811 sums they may 
actually receive in cash, and the same per 
cent on all sums they may pay out in cash 
in the course of their administration.” 

“Art. 3690. 

“A commlseion shall not be allowed or 
received for reoelvlng my cash which was 
on hand at the time of the death of the 
tertator or intestate, nor a oommiaslon for 
receiving money,realized from the sale of 
property to satisfy debts against the pro- 
perty and the paying out of the proceeds in 
satisfaction of the debt exoept as to the 
amount realized from the sale In excess of 
the debt, nor for paying out money ,to the 
heirs or legatees as such, Provided, how- 
sver, that if the administrator or executor 
shows to the court that the value of the 
servloe rendered the estate in making e sale 
of property seourlng a debt exceeds the a- 
mount of the commission oaloulated as above 
provided, then the court shall allow a com- 
mission for a just amouut. The amount not 
to exceed that now allowed by law.” 

In construing the above quoted statutory ro- 
visions, it was held In Willis v. Harvey, 26 3. W. Ip24 
288, vrit refused, that there is no difference in the 
meaning of the terms “actually received in oash” CLS used 
in Article 3689 and “actual cash receipts” as used In 
Article 3926. It was further held that the ‘receipts” 
did not embrace cash on deposit in the bank at the death 
of the testator. 

,It was held in Terrlll v. Terrlll, 189 3. W. (26) - 
877, writ refused, that Postal Savings Stamps owned by 
testatrix at the time of her death should be classified as 
“cash on hand” within the meaning ,of Article 3690 Instead 
of “sums actually reoeived In cashl’ within the meaning of 
Article 3689. We quote the following from the Terrill case: 

“It seems that the executor did not claim 
a commission upon the $600 in his itemized re- 
port to the legatees of the estate. The county 
Court held, however, that he was entitled to re- 
tain five per oent of sald~amount. In this 
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holding the Court erred. This $600 was in 
the form of Savings Stamps, United States 
Post Office, which were purchased by de- 
cedent and held by her at the time of her 
death. These stamps were an obligation of 
the United States Government, payable upon 
demand. The executor did not sell these 
stamps but cashed them. He merely exchanged 
one form of a government obligation for an- 
other. We think this $600 in Savings Staraps 
Is properly classified as cash on hand at 
the time of the death of the testatrlx with- 
in the meaning of Article 3690, Vernon’s Ann. 
Olv. Stats .I’ 

Following the reasoning In the Terrlll oase, 
it Is our opinion that when the Administrator of an ea- 
tate oashes United States Government Bonds, he merely 
exchanges one form of a government obligation for an- 
other. Therefore, such sums should bB classif,led as 
cash on hand at the time of the death of the testator, 
and the county judge Is not entitled to any fees under 
Article 3926 on said sum. 

Attorney General’s Opinion No. o-5704, which 
was written prior to the holding of Terrill v. Terrill Is 
hereby overruled. 

SUMMARY 

A County Judge Is not entitled to fees 
or commissions under Article 3926 when the 
Administrator of an estate being probated 
cashes United States Government Bonds. Ter- 
rill v. Terrlll, 189 S. W (26) 877, writ re- 
fused. 
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