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Hon. Oraham Bruce 
County Attorney 
Orange County 
orange, Texas 

October 15, 1947 

Opinion No. V-406 

Re: Construction of Sec. 2, 
Art. III, Ch.,228, H.B. 
295, 50th Leg., 1947. 

Deer Mr. Bruce: 

Your request for an opinion of this Department 
is substantially as follows: 

?l?he Orange County School Superintendent 
and the Superintendent of the Orange Independ- 
ent School Distrlot have requested my opinion 
on the construction of Section 2, Article III, 
of Chapter 228 of the laws enacted by the Flf- 
tieth Legislature (Ii. B. 295). 

“0ll8. Is a teacher who hae received an 
M. A. degree and who has completed one ,or more 
years of college training after having received 
said M. A. degree entitled to a raise of $25.00 
per month for each year of such additional years 
of college training? 

"TWO. Is a teacher who has received a Ph. 
D. degree entitled to receive $25.00 per month 
extra for each year of college training after 
the receipt of an M. A. degree, or to just one 
$25.00 raise regardless of the number of years 
college training required between the receipt of 
an M. A. degree and the receipt of a Ph. D. de- 
gree?' 

Section 2, Article III, H. B. 295, 50th Leglsla- 
ture, 1947, Is in part as followsn 

"Salary sdhedule and Length of Term. The 
base pay for classroom teachers in unaccredited 
schools shall be One Hundred and Fort 
Dollars ($148) per month for .elght (8 3 

-eight 
months. 

The base pay for classroom teachers In accredited 
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schools shall be One Hundred and Forty-eight 
Dollars ($148) per month for nine (9) months. 
The base pay for Vocational Agriculture, 
Vocational Home Economics, and Trades end 
Industries teachers shall be One Hundred and 
Twenty-four Dollars ($124) per month for 
twelve (12) months In both accredited and 
unaccredited schools. Tventg-five Dollars 
($25) per month shall be added for each year 
of colle 8 

7 
credit over one (1) year. SiX 

Dollars $6) per month shall be added for 
each year of teaching experlqnce not to ex- 
ceed Seventy-two Dollars ($72) per month. 
To receive credit for each year of college 
training beginning with the fourth year, a 
recognized Degree appropriate to each year 
of college training must have been conferred. 
. . . (Emphasis ours) 

The determination of your questions requires a 
construction of that portion of Section 2 of Article III 
of said Act which relates to Increments for each year of 
college training prior to and after the conferring of an 
appropriate degree for each year of college training after 
the fourth year. The Act contemplates that a teacher 
shall receive $25 per month for each year of college cred- 
it over one year. Therefore, a teacher with,two years of 
college training would receive a $25 increment, and for 
three years $50. Beginning with the fourth year a degree 
appropriate to each year of college training must have 
been conferred to be entitled to an additional increase. 
The teacher upon whom a B. A. degree, OP Its equlvelent, 
Is conferred would be eligible for $75 and sn additional 
year's work and the conferring of a Basters degree would 
qualify a teacher for $100. This Department interprets 
the provision relating to a Ph. D. degree 8,s meaning that 
a teacher would not be entitled to an additional Increase 
until the Ph. D. degree is conferred, at which time an 
additional Increase of 50 would be allowed qualifying the 
teacher for a total of t 150 in increments. A Ph. D. de- 
gree presupposes two years of additional college training. 
No extra increase Is allowed for the Intervening years of 
college work, but the same Is predicated upon the confer- 
ping of a Ph. D. degree. The Increase In pay is condl- 
Honed upon en approprle.te degree for each year of col- 
lege training beginning with the fourth year. It Is our 
opinion that the foregoing is a reasonable and proper 
construction of said Section 2, Article III, of the Bill 
end that both your questions should be answered in the 
negative. 
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Since the enactment of the provision under dls- 
cusslon, the State Department of Education has adopted 
the practice of allowing $25 per month increase for a 
Wasters degree and $50 per month for a Ph. D. degree. It 
Is the opinion of this Department that such a construc- 
tion placed upon the Act In question Is reasonable and 
sound and in the absence of Texas authority to the con- 
trary, the departmental construction should be followed. 

SUMMARY 

A teacher, upon whom a Basters degree Is 
conferred, is not entitled to $25 per month 
Increase in pay for each year of additional 
college training until the Ph. D. degree is 
conferred. When the Ph. D. degree Is confer- 
red 

Q 
such teacher is entitled to an addltlon- 

al 50 per month. The lhrement or Increase 
In pay allowed In Section 2 of Article III, 
B. B. 295, 50th Leg., Is predicated upon the 
receipt of an appropriate degree for each 
year of college training beginning with the 
fourth year. 

Very truly yours 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

BWrdjm 

7 
Burn811 Weldrep 
Assistant 

ATTORNEY GENERAL 


