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Hon. C. B. Belk, Administrator 
.Bcerd or Plumbing Bxamlners 

: i,~‘, 

Austin, Texas ,Opinion No.~ V+28. 
.: 

., He :. Whether then licenser r 
r9e iixed.;by., the, P&umb- 
ing ticenae Iaw Oi‘1917, 

~. :&B. ;188,, ;,Acts 50th Leg- 
islature,. is a license 
ree .or,anoccupation 
tax; and. related ques- 

.,iti.ons. .,;.. 

Dear Sir: 
.- 

,i .: ?; > : 

~ 

Your request ror.. an. opinion reads as ‘&ows: 
. ..~ 

.*This Board has received sevaral’ communica- 
tlons rrom;plumbers~ complaining that some of the 
smaller cities require the payment of a prohibi- 
tive occupation t.ax or ,l%censa fee ~of plumbers. 
Therefore, we -..submit the hollowing questions rsr 
answer: 

“1. 

charging ‘an occupation tax of more than 
one-halr 0r the state occupation tax, ap- 
pllcable: to a part.icular.~~occu~tiidn, 
plsaae advise ua whether the.-~license fee 
as riied in the Plumbing .License .Law or 
1947 .would. const$tute an oc’cupation tax 
under the. provision ,o? the .const:,tut$oh? 

&uestion: If such rees w0Q.d constitu’te 
an .odcupation tax unqer the ;provision. of 
the constitution,. v&at would be the, ,max- 
imum amount that could be charged ,by clt- 
las o$ t,h6 State,. ror occupati~on tax .,or, ll- 
censa fee of plumbers? 

“2. 

“3. 
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citks under 5,000 inhabitants charge an citks under 5,000 inhabitants charge an 
occu occu 

r r 
tion tax or 1lcense ree ot plumb- tion tax or 1lcense ree ot plumb- 

ers II OXC~SS~ or one-hali Or the State Li- ers II ~xcess~ or one-half or the State Li- 
COMI rwv.. COMI rwv.. , , 
In your rlrst question you ask whether the ll- 

tense roe provided by the Plumbing License Law or 1947, 
S. B. 188 is an occupetlon tax, cornin& within Section 1, 
Artiole VIII, or the Texas 0oristitution. 

In the csse dr City 0r Fort worth V. wr w- 
flnily Conpeny, 125 Ter. 512, 83 8. W, (2d) 610, the Sa- 
prem 0ourt distinguishes between an occupation tax and 
.a lloumr ?a0 a8 r0ii0w8: 

WAn’ oooupation tax is levied primrilp 
ror the p.urpom of .ralslng revenue, and unless 
the mat+rq before ud Is primarily a revenue 
ma&~ur:(,~ it is not an ,oocupation tex, . . A 
&lcense 1$w IS one whloh tourers upon those 
“ho ~oomply ‘thonwith a right denied all, others, 
and it is ima.t+rial whether or not it provides 
a tee theretor a . ; An orrioiai ii0~13e may 
be said to br a. permission granted by pub110 au- 
thority to oarry on a business or trade or~prr- 
ronn other aots whioh are rorbldden by law ex- 
~oept to persoy ‘obtalnlng suoh permlsslon . . .I 

An oocupation tax la thus dletinguishable irOn 
a licemite fee or tax imposed under the police’ power, In 
that an occupatlofi tax Is primarily Intended to ralue re?e- 
MI, uhlle a lioenm tee or tax is priemlly intended as 
a man.~ or, or ald to, re&alatlon. 

A ply-, this yardstick t0 .tho Plumbin& Lloense 
LOW 0r 194? , we tee1 that them is little doubt that the 
primary purpose of the Aot Is the re ulatlon or ‘the plumb- 
ing trade. This Is clear rran the pr no pa provisions or --h-T 
the Aot which provide for the lssuanoe and ‘nnevml or li- 
oenaas to varying types of plumbers and plumbing Inspectors 
and rOr ‘qualifying examinations to detanine the tltnere or 
applicants. Also tha exoluslon or t& purpose or raising 
revenue as ‘the solo 0~ as even a primary purpose of the Pot 
IS left beyond ,quesflOp bi the provision ‘or the Bat that 
the lloense fees provided for therein shall be Teduoed if 
then fw&ds rema lning in the hands of the Board at the end 
of any oalendar year are in excess of the expenses of the 
Board (See Section 7). We, therefore, advise you as to 
your rimat question that the license leas provided for In 
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the Plumbing License Law of 1947 are not occupation taxes, 
but arr license fees. 

Your second and third, questions ask whether muni- 
cipalities may charge an occupation tax or license fee or 
plumbers, and if so, in what amount, 

We quote Section 1,.Article VIJI, of the Texas 
Constitution, on the question of whether a mmicipality 
may levy an occupation tax on plumbers: 

". 0 . It (The Legislnture) may also 
impose occupation taxes, both upon natural 
persons and upon corporations, other than 
municipal, doing any business in this State 

. except that persons engaged in mechan- 
i&l and agricultural pursuits shall never 
be required to pay an occupation tax; . . . 
and provided rurther that the occupation 
tax levied by any county, city or town for 
any year on persons or corporations pursu- 
ing any profession or business, shall not 
exceed one half of the tax levied by the 
State ror the same period on such prorossion 
or business. n (Parenthetical addition ours). 

In the light of the for8gOing constitutional 
provision, a municipality may not levy an occupation tax 
on plumbers for two reasons: 

First, because plumbing is a mechanical pursuit 
aud as such is not subject to an occupation tax. wsstrrn 
Company v. Sheppard, 181 S. W. (2d) 850, error refused. 

Second, because a plunicipality may not tax an 
occupation which is not taxed by the Legislature for the 
benefit or the State. Hoefling v. City Of San Antonio, 20 
S. Wi 85; Ex Part8 Stevenson, 169 S. W. (2d) 175; 27 Tex. 
Jur. 901, Section 54-. 

This answers your second and third questions with 
respect to the levying of an occupation tax. 

As to whether municipalities may charge a license 
fee of plumbers, we interpret the statute as ,establishing 
the Texas State Board of Plumbing Exa.tiners as the sole ll- 
tensing agency ror plumbers, fron and after the erfective 
date of the statute, to the exclusion of all municipalities. 
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This Interpretation follows from the provis- 
ions of the Plumbing License Law of 1947 repealing the 
previous statutory authority for municipal licensing of 
plumbers (Arts. 1078, 1079, 1080, and 1081, R. C. S.), 
from the provisions throughout the Aot establishing a 
uniform State licensing system to beg initiated and ad- 
administered by the Texas State Board of Plumbing Exam- 
iners, and from the provisions of the Act to the effect 
that no city or town shall prescribe any ordinance, by- 
law, rule or regulation inconsistent with the Act. 

In this holding,~ we follow Opinion No. V-333 
of this department, a copy of, which opinion we enclose 
herewith. 

The license fee provided for in the 
Plumbing License Law oi 1947, 9. B. 188, 
is not an occupation tax. City or Fort 
Worth v. Gulf Retining Co., 83 5. WV.. (2d) 
610. 

Municipalities may not levy an occu- 
pation tax on the plumbing trade. Sec. 1, 
Art.,VIII, Texas Constitution; Hoefling v. 
City or San Antonio,'20 8.. W. 85; Ex Parte 
Stevenson, 169 S, W. (2d) 175; Western Co. 
v. Sheppard, 181 9. W, (26) 850.' 

The Texas State Board of Plumbing Ex- 
aminers is the exclusive licensing agency 
for plumbers, and municipalities are pre- 
cluded iron issuing licenses to plumbers 
after the efrective date.of the Plumbing 
License Law.~ 

Yours very truly 

APPROVWD: ATTGRNEYGENERALOFTElL4S 

BY 
RNEYGENERAL 
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