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Bureau of Labor Statistics

Austin, Texas Re: Whether an employ-
ment agency which
collects 1ts fees
from employers in-
stead of employees
is covered by Art.
5221a-%, V. C. 8.,<
and & related ques-
tion.

Dear 3ir:

Your original request for an opinion, dated Sep-
tenber 23, having been withdrawn and later revived by your
letter of October 20, we ‘quote in part from both of your
requests:

' M e o . A limited partnership under the name
of Man-Ser-Co., Ltd., managed by James H. Bash,
proposes to operate as rollows.

"Man-Ser-Co., Ltd., will undertake to sell
employers upon the proposition that they can hire
employees who are better suited to their needs if
they will engage the services of Man-Ser-Co., Ltd.
to study thelr job requirements, then to advertise
for such employees &s they require, Man-Ser-Co.,
Ltd,, will subject the applicants to intelligence,
experience, education, psychological and aptitude
tests to determine their fitness for the particu-
lar work which the successful applicant will be
required to dc for the employer. The advertise-
ments will be run in the dally newspapers in the
name of Man-8er-Co,, Ltd. The applicants will re-
port to the offices of Man-Ser-Co.,Ltd. The ad-
vertisements may be by means of cards, circulars,
signs, in newspapers or other publications, and
will set forth the name and address of Man-Ser-Co.,
Ltd. The statements contelned thereln will be true
and not misleading. Man-Ser-Co., Ltd., will not
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procure common laborers or agricultural work-
ers. At no time will any applicant for em-
ployment, Including the successful applicant,
pay or pronmlse to pay anything whatsoever to
Man-Ser-Co., Ltd. The entire compensation of
Man-Ser-Co., Ltd., will come from the employer.

"Our guestions are:

M1, Will it bve permissible to allow
© -an agency to operate who charges
only the employer?

"2, What control shall we have in re-
‘ gard to fees? Shall the charges
to the employers be the same as
"that stiyulated by the law for em-
ployees’

With regard to your first question, the pertinent

parts of Article 5221a-4} read as follows:

"Section 1. ‘(b) 'Pee! means anything of
value including money or other valuable con- :
sideration or services or the promise of any ‘
of the foregoling recelved by an employment
‘agency from or on bshalf of an rson seeking
employment or employees in payment for any
sérvice, either- di?ectly or indirectly.
(Emphasis added throughout this opinion)

| . : .'(e) 'Employment or Labor
Agent'! means any ‘person in this State who ror

a fee offers or attempts to procure or procures
employment for employees, or wlthout a fee of-

" fers or attempts to procure or- procures employ-
ment for common laborers or agricultural workers,
or any person who for a fee offers or attempts to
'2§ocure or procures employees for employers, -or
without & fee offers or attempts to procure or
procures common laborers or agriecultural workers
for employers, or any person; regardless of
whetheér a fee 1s received or due, offers or at-

. tempts to supply ‘'or supplies the services of com-
‘mon or agricultural workers to" any person. "

“Unquestionably, employment agencles relying upon
employers 'for their fees are covered by the above:statute.
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Such agency comes within the particular t of the
definition of "emgloyment or labor agent” which specif-
ically refers to "any person who for a fee offers or
attempts to procure or procures employees for employers".
The definition of "fee" in the statute is inclusive of
the situation you have reference to where the employer
pays a fee to the agency for choosing qualified personnel.
Reducing the definition of "fee" to its essential compo-
nents, for application to your fact situation, it reads

as follows: .

"(b) 'Fee' means anything of value . . .
received by an employment agency from . . . any
person seeking employment or employees . . .

: The logical interpretation of the above lang-
uage is that it refers to disjunctive positions and means
"from any gerson seeking employment or any person seeking
employees. The alternative interpretation would be that
the emunciation means "from any person seeking employment
. or from employees."” We think the latter interpretation to
be an unlikely and i1llogical disjunotive as it would render
ineffective the particular part of the statute gquoted above
-which defines an employmant agency as including the situa-
tion where a person, for a fee, procures employees for
employers. ' o

We therefore answer your first question to the
effect that an employment agency operating st the behest
of the employer, charging fees of the employer alone, 1s
authoriged to do so by the provisions of Article 5221a-%
and is covered by the provisions end requirements therein
relating to all employment agencies, except as hereinafter
noted. ' '

Your next question reiates to the control of
the Commission of the Bureau of Labor Statistics over the
amount of the fees charged the employer by the employment
agency.

The provisions. of the statute applylng to the
fees ta be charged read as follows:
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"Sec, 11. Where a fee is charged for ob-
taining employment, such fee in no event shall
exceed the sum of Three ($3) Dollars, which may
be collected from the applicant only after em-
ployment has been obtalined and accepted by the
applicant; provided, however, employment or
labor agents engaged exclusively in providing
employment for skilled, professional, or cleri-
cal positions may charge, with the written con-
sent of the applicant, a fee, not to exceed
thirty (30) per centum of the first month's sal-
ary, which may be collected from the applicant
only after employment has been obtained and ac-
cepted by the applicant."

It will be seen that this Sectlon applies only
vhere a fee is charged for obtaining employment. Thils pro-
vision of the statute has no application where a fee 1s
charged for obtaining employees. There can be no doubt that
the underliying purpose of the statute 1s to protect those
seeking employment from exploitation by an employment agency
that might be tempted to take advantage of ‘the vulnerability
of the employment seeker. Thils consideration does not obtal
where the employers are seeking competent employees, and are
willing to pay a fee to an employment agency tﬁgt proposes
to furnish such employees.

We advise you as to your second guestion that the
Commissioner of the Bureau of Labor Statistics is not au-
thorized to control the asmount of the fee that an employ-
ment agency may charge an employer for obtaining employees.

In this holding, we follow Opinion No. 0-7299,
previously rendered by this departiment.

SUMMARY

An employment agency which operates by
charging employers a fee for obtaining employees
is authoriged to do so by the provisions of Art.
5221a~4, V. C, 8., except that the amount of the
fee to be charged employers by the employment
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. . .y
agency is not limited by the provisions-4d . xizf¢ -4 st
Section 11 of Art. 5221a-4 since this Section
relates only to the fee which an employment
agency may charge employees.
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