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Hon. G. C. Morris, Chairman Cpinion No. V-437

Joint Legislative Committee

Austin, Texas Re: Balances required
to be shown in ap-
plication for State
sid under House
Bill No. 295, Acts
1947, 50th Leglsla-
ture.

Dear Senator Morris:

We refer to your letter of recent date from -
which we quote in part as follows:

"The Joint Legislative Committee, cre-~
ated by H. B. 2985, 50th Leg., R, 3., Acts
1947, ia charged with the responsivility
of seeing that ne deficit is created hny
the expenditures of this fund. In line
with this, we are submitting te your Pe-
partment the following questions:

"l. Should a school district which
has heretofore not applied for aid under
the terms of the Egqueslization Lsw be re-
quired to show in its application all bal-
ances in the local maintenance, and State
and county Availedle Funds?

"2. Should & school district whiek
has heretofore not applied for aid under
the terms of the Xgualizatien Law be re-
quired to show in its applicatien all
monies which said district has rasceived in
the form of per capita supplements?

"In connection with this first gues-
tion, it 1s our understending that your De-~
partment has in the past rendered opinions
holding that school districts which have
been qualifying under the Equalizatien Law
have to show such revenue as & balance in
the various funds."



Hon. D. C. Morris, Page 2, V-437

A school district to be entitled to State aid
under the provisions of H. B. 295, 50th Legl., R.3.,Acts
1947, must, among oOther conditions of the Act, meet the
eligibility requirements of Article I, Section 1 thereof,
the maintenanse tax levy requirements of Article I, Sec-
tion 2, and must show budgetary need therefor em a proper.
and timely application for aid made in accordance with
the provisions of Article I, Section 5, and Artiecle III,
Sections 1 and 2 of the Acto.

"Budgetary need" is defined in the Act as the
difference between the total of all revenues of the Dis-
trict 2nd the total of all operating expenses if such ex-
penses are greater than the revenues. ~ Section 5, Article
I, H. B. 295, . '

Section 1 of Article II requires that any eau-
thorized school district making application for State aid
under the Act shall on proper provided foms include a
budget by which the amount of salary aid to which a school
will be eligible shall be determined. Under Section 5 of -
Article I and Sectionm 1 of Article II, it is provided that
the revanues or receipts &g shown in & district's Rural
Aid Budget shall include: {1) Stste and County Available
balances brought forward from the nreceding year, (2) Lo-
cal Naintensnce balances brought forward freom tha praced-
ing year, {3) State Aid balances brought forward from the
preceding year, (4) State and county Available Receipts
for the current year, (5) Local Maintenance Receipts de-
rived from a Local Maintenance Tax of 50¢ on the 3100 val-
uation for the current year, (6) Tuition to be collected
locally, and (7) Miscellsneous receipts. Certain govern-
ment bonds, described in the Act, purchased and owned by
the district prior to August 31, 1945, shall not be re-
ported as receipts or balesnce in the Rural Aid Budget.

Said provisions declaring what money or funds
shall be reported as receipts, revenues or balances in a
Rural Aid Budget are clear and unambiguous and apply with
equal force to so-called State aid districts (diastricts
which applied for and received aid under S. B. 167, 49th
Legislattre, Acts 1945), as well as to districts now seek-
ing eid under H. B. 295 who have heretofore not applied
for State aid. The latter type of district seeking aid
under H. B. 295, as distinguished from a so-called State
aid district, could not, of courze, report State aid
balances described in (3) above, but it can and must re-
port the other balances prescrlbed in (1) and (2}, if
any there be.
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In accordance with the provisisns of Article I,
Seetion 5, and Article II, Section 1 of H. B, 295, our
angwer to your first question is in the affirmative.

We have advised herein that a school district
making application for 3Jtate aid under H., B, 295, 50th
Leg., and whieh 4id not reteive 3tate aid under the pro-
visions of S. B. 167, 49th Leg., shall report in the re-
quired State aid budget, in like manner am the so-called
State aid district, its State and county available bale
ances brought forward from the preceding year and also
iﬁs local maintenance halance 80 brought forward, if any
there be. .

This Department has previously advised in its
epinions Nos. O-6285 and 0-6699, respectively, that State
ajd districts recelving the supplemental per capita ap-
portionment made in the .years 1943.44 and 1944-~1945,
should bring forward and report in full in their Jtate aid
budget foP? the years 1944-1945 and 1945-1948, respectively,
the entire supplemental ameunt received by the Distriet -
for those years even though the districts had spent the
money entirely. It waes olearly pointed out in those op-
inions that the State afd districts receiving aid under
the provisions of H. B. 176, 48th Leg., and S, B. 187,

49%h Leg., had not been authorized to spend more than the
maximum amount for salaries and operating expenses set out
in the Equalization Laws, and for that reason State aid
disteicta must report in full the per capita supplemental
apportionment received in their next sugeeeding year’'s
State aid budget. The rTulings in these opinions are equale
ly applicable, we believe, to State aid dlstriots now seek-
ing aid under H. B. 295 and wha have received their per
capita supplemental apportionment of $6.00 in and for the
year 1946, .

It is our opinion, however, that this ruling ad-
vanced in sald former opinion with respect to State aid
distriets is not epplicable to those school districts now
seeking aid under H. B. 295 who have not heretofore re-
ceived State aid under S. B. 167, 49th Leg,, for the fis-
cal year 1946-1947, and that such distriets do not have
to report any part of the 1946 supplementsl per capita
apportionment except to the extent that all or any por-
tion thereof still remains unexpénded and a balance in
the district's State and County Available FPund. If all
or any portion thersof remains unexpended, the amount or
balance must be reported by such a district In its State
8id budget as its State and county balance which, under
Section 5 of Article I and Section 1 of Artiele II of H.B.
295, is required to be brought forward from the preceding
yvear and reported in the budget.
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A school district which is not a State aid dis-
trict may expend its State and County Available per capita
apportionment, ve it suppiemental or otherwise, in accord-
ance with the provisions of Article 2827, V.C.S., and for
the purposes therein set out. Where the State ané County
Avajlable Fund is sufficient to maintain the schoel for at
least eight menths and leave a surplus, such surplus may
be expended by the school board in the seme manner as lo-
sal funds. Subdivision 2, Article 2827, V.C.3.; Harlingen
I.3.D. v. C. H. Page & Bros., 48 3.W. (24) 983.

- On the other hand, the maximum amounts which a
Jtate aid district may. expend for its salaries ané current
operational purposes are limited by the provisions of the
3tate Ald Lew as & comdition to its receiving State aid
"~ thereunder. Sections 1 ef Article II, H. B. 295, 50th
Leg.; S. B. 167, 49th Leg.; H. B. 176, 48th Leg., respec-
tively. A. G. Opinilons 0-6285 and 0-6899%9. In short, a
sohool district which elects to becoms a State sid dis-
trict sacrifices to a limited extent its freedom to de-
termine how much of 3tete and county aveilable funds it
may use for salaries and current operating expenses.

" Accordingly, our answer to veur second question
is that & =chool distric¢t which has heretofore not received
State aid in the fiscal year 1946~1947 under 3. B, 167,
49th Leg., i3 not required to show in its State aid budg-
et submitted in its applicatien for State asid under the
provisions of H. B. 295, 50th Leg., all monies which said
district has received in the form of a supplemental per
capite spportionment in 1948, but shall report only such
per capita monies that remained unexpsnded by the distriet
whioh oconstitute a part of the State and county available
belance, which balance isg required to be reported under
Section 5 of Article I and Section 1 of Article II of H.B.

SUMMARY

School districts applying for State
aid under House Bill No. 295, 50th Legis~
lature, which have not received aid under
Senate Bill No. 167, 49th Legislature,
are required under Section 35 of Article
1 and Section 1 of Article II of House
Bill No. 295 to show in their appliceation
for eid all balances in their local main-
tenance and State and county available
funds.

4
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Such a district must report in its
application for aid only that part of
its 1946 supplemental per capita appor-
tlonment which remains unexpended and
which constitutes a part or all of its
balance in its State available fund.

Yoursg very truly

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

Byﬁ?‘w ‘do

Bruce W. Bryant
Assistant

APPROVED

er Luaid

ATTORNEY ~ENERAL

BWB:djm: jrb



