THE ATTORNEY GENERAL
OF TEXAS

PRICE DANIEL AUSTIN 11, TEXAS

ATTORNKY GENERAL

January 13, 1948

Hon. Wayne L. Hartman, . Opinion No. V477,
County Attorney,

De Witt County, Re: Legality of the ap-
Cuero, Texas "+ pointment by a Com-

missioners! Court of
one of its members
as Commiss;oner to
soll real estate un-
der Article 1577,
. R. C. 8,
Dear Sir: P

We refer to your letter of December 23, 1947,
in which you submit the questions '

"May the Commissioners Court of De
Witt County, Texas, appoint one of its own
members as Commissioner, without compensa-
. tion, to sell real estate belonging to sald
Counéy, under the provisions of Article
1577’ ReVo CiVo Stn lggso“ : .o :

" That Article readst

"The commlssioners court may, by an
“order to be entered on its minutes, appoint
a commissioner to sell and dispose of any -
real estate of the county at public auction.
The deed of such commlssioner, made in con-
formity to such order for and in behalf of
the county, duly acknowledged and proved and -
recorded shall be sufficlent to convey to
the purchasers all the right, title, and in-
‘terest and estate which the county may have
in and to the premises to be conveyed. Noth-
ing contained in this article shall author-
ize any commissioners court to dispose of any
lands given, donated or granted to such coun-
ty for the purpose of education in any other
manner than shall be directed by law,"
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We assume that the real estate in questibn is
other than County School Land and must be sold under the
provisions of Artiele 1577, V. C. S.

_ In Spencer v. Levy, 173 S. W. 550, writ re-
fused, the Court said:

"We are of the opinion that the deed ex-
ecuted by the Chief Justice of Falls county to
Frank Barnes, under whom W. M. Reed clalmed,

. did not convey title to the grantee therein,
for the reason that it does not appear that he
was appointed by the commissioners! court to
sell said land, nor that such sale was made at
public auction.™

" ' The sale by the Chief Justice’ (naw County ‘Judge}
in that case was held void "for the reason that it does not
appeal that he was appointed by the Commissioners' Court to -
sell the land, nor that such salé was made at public¢ adetion.®
This larnguage clearly indicates that the County Judge may "be
appointed to make such 4 salej and sincé the Judge 13 a mem-
ber of the Commissioners! COurt it necessarily follows that
any other member of the Court may be appointed to perform
such service. However, the person appointed must serve with-
out compensation.

SUMMARY

' A member of the Commissloners! Court is
eligible to serve without compensation as Com-
missioner to -sell county land under Article

1577, R. C. 8., 1925.

Very truly you:s;,
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