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County Attorney

Cooke County Re: Authority of the Com-
Gainesville, Texas missloners' Court of a

county of more thah
20,000 population to
fix the sslary of &
constable at apy time
subseqguent to its
firgt regular meeting
in January.

Dear-Siré

Your request for sn opinion from this‘orfice
on the above subject matter is, in part, as follows:

"Your opinion is requested as to wheth-
er the Commissioners Court of a county of
more than 20,000 population has the authority
at any time subseguent to lts first regular
meeting in January of any calendar year to
enter an order placing & certain precinct
constable’s office on & salary for that year,
and fixing the ssalary.

We quote the followlng pertinent statutory pro-
visionss :

Art. 3912e, V. G, 8.:

"Section 2., The Commissioners Court
of each county in the State of Texss, at
its first regular meeting in January of
each calendar year, shall, by order made
and entered in the minutes of said court,
determine whether precinct officers of .
such county (except public weighers and
registrars of vital statistica%’shall be
compensated on a salary basis as provided
for in this Act, or whether they shall re-
ceive as thelr compensation, such fees of
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office as may be earned by them in the per-
formance of the duties of their offlces,
and it shall be the dAuty ef the county
clerk of each county to forward to the
Comptroller of Public Accounts of the
State of Texas on or before the 31lst day
of January a certified copy of such order.
In counties having a population of less
then twenty thousand (20,000) inhabitants
according t® the last preceding Federal
Censusz, it shall likewise be the duty of
the Commissioners’ Court, by its order
duly made and entered of reeord at its
first regular meeting in January of each
calendar year,. to determine whether coun-
ty officers ef such county (excluding ceun-
ty surveyors, registrars of vital statlsg-
tics and notaries public) shall be compen-
sated for the fiscal year on the basis of
an annual salary or whether they shall be
compensated on the basis of fees earned
by them in the performance of thelr of-
ficlial duties, and 1t shall also be the
duty of the county clerk to forward to

the Comptroller of Public Accounts of

the 3tate of Texas, on or before the 3lsat
day of January, a certified copy of said
order of sald Commlssioners? Court.

"Ssec. 17 (a) The term 'Precinct
Officers’ as used in this Act means Jus-
tices of the peace and constables . . .

Article 3898, V. C. 8.:

"The fiscal year, within the meaning
of this Act, shall begin on Janusry lst
of each year; and each district, county
and precinct officer shall file his re-
port and make the final settlement re-
quired in this Act not later than Febru-
ary lst of each yesr; provided, however,
that officers receiving an ammual salary
as compensation fer thelr services shall,
by the close of esch month, pay into the
Officers' Salary Fund or funds, all fees,
comnisslions and compensation collected by
him during said month. Whenever such of-
ficer serves for a fractional part of the



fiscal year, he shall nevertheless file his
report; and make final settlement for such
part of the year ag he serves and shall be
entitled to such proportionate part of his
compensation ax the time gor his service
bears to the entire year,

It was held in Attorney General's Opinion No.
0-5061 that"Section 2 of Article 3912e, V. A, C. 3., re-
quires the Commissioners Court of every county in Texas
at its first regular meetins in January of each year to
determine whether certain precinct officers shall be
placed on a salary or fee basis."

It was held in Attorney General's Opinien Ne,
0-6462 that the Commissioners’! Court of a county under
20,000 population could place 1ts county officlals on a
salary basis at its first regular meeting in Jantary
and not subsequent thereto. We gquote the following from
that opinion:

"Under the provisions of Article 3898,
the flscal year of a county beglins on Janu-
ary 1lst of esach year. We think that 2t was
contemplated by the provisions of Section 2,
Article 3912e, that during the month of Jan-
uary, the commissioners' court should have
determined whether the designated county of-
ficers would be compensated on a fee or sale-
ary basls, whereby said officers could ac-
count for and dispose of the fees of office
accordingly, in the manner provided in Arti-
cle 3898, When the commissioners! court has
determined that county officers shall be
paild on an annual salary baslis, we think
that it was contemplated that such annual
salary should be pald for the fiscal year,
beginning January lst, in twelve equal in-
stallments. We do not think it was within
the contemplation of this Act that county
officers should be compensated on a fee ba-
ais for a part of a year, and, for the re-
maining portion of sald year, be compensat-
ed on a salary basis, If it were determin-
ed that county officers should be pald on
the basis of an annual salary, in any month
later than January of any fiscal year, 1t
would be impoasible to comply with those
provisions as to fixing salaries on an
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annual basis and paying same in twelve "
equsl linstallmente fer that fiscal year.
(Emphasis ours)

In view of the foregoing and after carefully
considering all the pertinent statutory provisions, it
is our opinion that the holding in Attorney General's
Opinien No, 0-6462 is equally applicable to precinct of-
flcers and we find no suthority for the Commisgsionera’
Court to determine whether precinet officers shall be
paid on a fee or salary basis at any time other than at
its first regular meeting in January of each year.

You are, therefore, advised that the salary
of a constable of a county of more than 20,000 popula-
tion cannet be fixed in any one year at any time later
than at the first regular meeting in January of the Com-
missioners' Court.

SUMMARY

The Commissioners’ Court in a coun-
ty of more than 20,000 population does not
have the authority to place precinct offi-
cers on an annual salary baslis at any time
later than at its first regular meeting in
January of each year. Article 3912e, Sec. 2.

Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

JR:mw John Reeves
: Agglistant
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