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Your request for an opinion on the above sub-

matter is as followas

"I have been reguested to write you
for an opinion regarding the legality of
& duly licensed and practicing attorney
algoc holding the office of a vustice of
the Peace. This situation preovails here;
and there has been scme oriifziam because
of 1t. Of my own knowiedge. however . he
has not acted as a Juatice of the FPeace
in matters in which he has rapressnted
those before the Court as thelr attorney.

"I have studied Articles 2372 through
2378, of Vernon's Statutes. and also the
annotations under Article V. Section 28,
and Article Sixteen, Section 30, of the
Constitution, and find nothing prchibi-
tory of such a factual situation in any
of them., However, the parties involved
would like a ruling or opinion from your
office to fully satisfy themseives. 1
wvill greatly appreciate“*t if you can
help me in this mstter.

In view of the above facts, we assume You de-
our oplnlion on the anthority of a Justice of the
Peace; vho 1s an attorney, to praztice lav in the courts
of this State other than the Justice Court over which he

presides.

Re: Authority of a Justice
of the Peace, who iz a
practicing attorney,to
rractice law in courts
other than the justice
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It was held in Shoope v. State, 118 Tex. Cr.
R. 138, 38 S.W.{2d) 793:

"One who holds the office of county
judge and who 1s a lawyer ia privileged
to practice law in ths district court.
The complaint of the fact that the pri-
vate prosecultor reprasenting the state
was alzo the county judg:z 1s without
merit."”

The Court of Criminal Appeals in the case of
Clarich v, State, 129 S.W.{23) 291, held that Article
319, V. C. 8., which provides that no county judge shall
be allowed to appear as an attorney in any county or
justice court, except in cases where the court over
which he presldes has nelther original or appellate
jurisdiction, did not prohibit the county judge from
participating in a trial in behalf of the State in &
murder cass.

We have carefully examined the constitutional
and statutory provisions of this State and have been un-
gble to find any provisions which will prcohibit the jus-
tice of the peace from practiszing lav. Therefore, fol-
lowing the reasoning 1n the cases of Shoope v. State and
Clarich v, State, it is our opinion that a justice of
the peace has the authoriiy to practice law in any court
in this State except the c¢ourt over which he presides.

SUMMARY

The justice of the peace ¥who 1s an
sttorney may practice law in any court
in the 3tate exzept the justlice court
over which he presidas.

Yours very truly,

APPROVED: ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

Mm i
FJ¥ST ASSISTANT By
John Resves

ORNEY GENERAL
‘ Agslgtant
JR:mw



