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Dear Sir: 

Your letter requesting an opinion upon the above subject 
matter presents the following concrete questions: 

‘“1. In cases of divoxced parents, if the court or- 
der granting custody of the child to one parent gives 
full custody and does not mention the other parent as 
having the right to visit the child or does not require 
maintenance or support from him, is the parental re- 
lease as provided for in Section b of Article 4ba rt- 
quired of the parent who does not have custody? 

“2. If you answer the first question in the ntga- 
tivt, then would the decision be the same if the court 
order of custody gives the parent, who is not given 
custody, the right to visit the child at stipulated times 
or requires him to contribute to the maintenance and 
support of the child? *’ 

Section b of Article 4ba, Vernon’s Texas Civil Statutes 
provides, in part, as follows: 

““Sec. 6, - Consent of parents, exceptions. -Rx- 
cept as otherwise amended in this Section, no adoption 
shall be permitted except with the written consent of 
the living parents of a child; provided, however, that 
if a living parent or parents shall voluntarily abandon 
and desert a child sought to be adopted, for a period 
of two (2) years, and shall have left such child to the 
cart, custody, control and management of other per- 
sons, and such parent or parenats so abandoning and 
deserting such child shall not have contributed to the 
support of such child during such period of two (2) 
years, then in such event it &all not be necessary to 
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obtain the written consent of the living parent or 
parents in such default, and in such cases adop- 
tion shall be permitted on the written consent of 
the Judge of the Juvenile Court of the county of 
such child’s residence, or if there be no Juvenile 
Court, then on the written consent of the Judge of 
the County Court of the county of such child’s res- 
idence m” 

This section further provides: 

61 0 0 a Consent shall not be required OS parents 
whose parental rights have been terminated by 
order of the Juvenile Court or other Court of 
competent jurisdiction: provided, however, that 
in. such cases adoption shall be permitted only on 
consent of the superintendent of the home or school, 
or of the individual to whom the cart, custody, or 
guardianship of such child has been transferred by 
a Juvenile Court or other Court of competent juris- 
diction. ~ I” 

This statute clearly contemplates that the public policy 
of the State is to require the written consent of both living parents 
of a child as a condition precedent to its adoption, with exceptions 
only as specified therein. The language is emphatic to that end. 

The two exceptions therein specified are (a) where the 
parent has voluntarily abandoned and deserted the child and (b) 
where a parent’s parental ri,ghts have been terminated by order 
of the Juvenile Court or other court of competent jurisdiction. 

The mere silence of the order of divorce of the parents 
upon the question of custody and control of the child is not within 
the statutory exceptions. Neither is the order of the court grant- 
ing custody of the child to one of the parents without mentioning 
the other parent, either with respect to visitation or maintenance 
and support fpom him, within the statutory exceptions. Nor again, 
would an order giving to the parent s a divided or part-time custody 
with right of visitation bring this situation within the statutory ex- 
ceptions. Such custodial orders are far short in legal effect of the 
statutory exceptions of voluntary abandonment or judicially termi- 
nated parental rights bytheothw 
petent jurisdiction. 

You say in your letter “This Department has been con- 
struing the above provisions to mean that the release of par.ental 
rights is essential in all adoption cases except in those casts where 
the child sought to be adopted has been abandoned for a period of two 
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.yearr: as specified in the Paw or the parental rights,have been ter- 
minated by a court of competent jurisdiction.“’ Your Department”s 
rulfngs have been proper and in accordance with the statute quoted, 

We are -upported in thi:? conclusion by prior opinion V-57 
of this office, 

SUMMARY 

In cases of divorced parents, where the court 
order grants custody of a child to one parent and does 
not mention the other as having the right of visitation, 
or does not require maintenance or support from him, 
the parental release under the adoption statute (Art. 
46a, sec. 6) is nevertheless required to authorize adop- 
tion. 

The same requirement is made in those cases 
where the court order gives custody to one parent and 
the right of visitation to the other parent, or requires 
such other parent to contribute to the maintenance and 
support of the child. 

Yours very truly, 

ATTORNEYGENERALOFTEXAS 

OS/wb 
Assistant 

APPROVED: 


