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Hon. Homer Garrison, Jr., Director 
Department of Public Safety 
Austin, Texas Opinion No. V-580. 

Ile: Interpretation of Article 1, 
Subdivision 1, Section 2 (a), 
of the Uniform Act Regulating 

Dear Sir: Traffic on Highways. 

You have requested of this office an interpretation 
of Article 1, Subdivision 1, Section 2 (a) of the Uniform Act 
Regulating Traffic on Highways, which reads as follows: 

"Authorized Emergency Vehicles. Vehicles of 
the fire department (fire patrol), police vehicles, 
and such ambulances and emergency vehicles of munic- 
ipal departments or public service corporations as 
are deeignated or authorized by the police commis- 
sioner or the chief of police of an incorporated 
city." 

Before a consideration of the specific questions are 
undertaken, it should be specifically pointed out that that por- 
tion of the above article insofar as it applies to public serv- 
ice corporations is unconstitutional. In the case of Walsh v. 
Dallas Railway and Terminal Company, 167 S.w.213. 1018, the very 
same language was in question in the form of a city ordinance of 
the City of Dallas. In placing his interpretation upon the or- 
dinance, Chief Justice Alexander said: 

"It will be noted, however, that while the or- 
dinance attempts to grant permission to the chief 
of police to designate what vehicles shall have the 
privilege of an 'authorized emergency vehicle', and 
thus be exempted from many of the provisions of the 
ordinances regulating others, it sets up no stand- 
ard by which the chief of police is to be guided in 
making such a designation. It is left to his uubrid- 
led discretion to say to whom the law shall be appli- 
cable, and to whom it shall not be applicable. For 
that reason, Section 1 of said ordinance, insofar as 
it applies to public service corporations to be des- 
ignated by the chief of police is invalid. crossman 
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v. City of Galveston, 112 Tex. 303, 247 S.W. 810, 
Spann v. City of Dallas, 111 Tex. 350, 235 S.W. 
513; Continental Oil Co. v. City of Wichita Falls, 
Tex.Com.App., 42 S.W. (2d) 236; 30 Tex.Jur. 117, 
n. 18; 37 ~m.~ur., page 778, sec. SO; annotations 
in 54 A.L,R. 1104." 

There can be no doubt but that the reasons invalidat- 
ing the city ordinance in turn invalidate that portion of the 
act herein in question. Under its saving clause, however, the 
remaining portion of the section under consideration is consti- 
tutional; and all questions here answered are viewed in light 
of this interpretation. 

(1) 

(2) 

(3) 

Are vehicles which are recognized as po- 
lice vehicles required to be design&ed 
as authorized emergency vehicles in order 
to make emergency runs under the state 
highway laws? 

Are automobiles operated by the United 
States Immigration Border Patrol recog- 
nized as or considered to be police ve- 
hicles? 

If automobiles operated by the United 
States Immigration i?order Patrol are rec- 
ognized as police vehicles under the state 
law, would they still be required to be 
designdted as authorized emergency vehic- 
les by a police commissioner or a chief of 
police in order to make emergency runs with- 
in the limits of an incorporated city? 

Question 1 is answered in the negative. The clear 
import of the statute is that authorized emergency vehicles in- 
clude police vehicles. Had the Legislature intended that the 
Police Commissioner or Chief of Police place his authorization 
upon police vehicles, it would have so declared. As the statute 
now reads, the authorization and designation are applicable only 
to ambulances and emergency vehicles of municipal departments. 
By the same token, it is inconceivable that our State Legislature 
intended only State and local peace officers to enjoy this spe- 
cial sanction in attempting to keep the peace and enforce the law 
of the land. For State or local authorities to interfere with 
the Federal arm of justice would be to override a principle re- 
garded as established since McCulloch v. Maryland, 17 U.S. 316. 
By any standard, Federal law enforcement officers operate police 
vehicles and, as in question 1, local authorization is not 
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required since the statute declares the authorization to sxist. 
Therefore, question 2 is answered in the affirmative and ques- 
tion 3 in the negative. 

(4) What is a police vehicle fi6hl.a the mean- 
ing of the Uniform Act Regulating Traff$o 
on Highways? 

In the absence of a statutory definition as to what 
is a police vehicle, we must look to the intent of the Legisla- 
ture to arrive at a proper understanding of the term. In this 
regard, it is reasonable to suppose that the intent of the Leg- 
isUtum was that a police vehicle should include any official 
vehdcle used to discharge functions vitally connected with pub- 
lit safety, It cannot be conceived that the Legislature in- 
tended solely those vehicles used in enforcing traffic laws. 
City of Rochester V. Lindner, 4 N.Y.S. (2d) 4; State v. Gorhsm, 
188 P. 457; Edberg v. Johnson, 184 N.W. 12. On the other hand, 
official necessity is not to be mistaken for personal privilege, 
nor authority for impeccability. The true test seems to be pub- 
lic safety or other matter of vital importance to the public. 
Title and ownership to the vehicles are, of course, evldentiary. 

(5) What is a vehicle of the fire department 
or fire patrol vehicle within the meaning 
of the Uniform Act Regulating Traffic? 

The common meaning of the wording of the statute aan 
have no other interpretation than that the'vehicle must belong 
to the fire department or be under its control. Title and own- 
ership, perhaps, are not absolutely necessary; but, the element 
of absolute control is essential. 

(6) Is every police vehicle and fire depart- 
ment or fire patrol vehicle an "authorized 
emergency vehicle" within the meaning of 
the Uniform Act Regulating Traffic without 
being so designated by khe Police Commis- 
sioner or Chief of Police7 

Question 6 is answered by question 1 insofar as it per- 
tains to police vehicles. And, in addition, the same reasoning 
would apply to vehicles of the fire department, in that, the , 
statute in question does not require an act of designation by 
the Pol.i,oe Commissioner or Chief of Police. 

(7) Would a private vehicle used by a volun- 
teer fireman be a vehicle mf a fire depart- 
ment within the meanlug of the Uniform Act 
Regulating Traffic?, 
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Question 7 is answered in the negative by the answer 
to question 5. These vehicles do not belong to the fire depart- 
ment and are not under its control. 

(8) If you have answered question number 7 
in the negative, could it be made one 
by being so designated by the police 
commissioner or the chief of police? 

The statute reads that the Chief of Police or the Po- 
lice Commissioner can designate as an authorized emergency ve- 
hicle only those ambulances and emergency vehicles that belong 
to a municipal department. It follows, therefore, that such 
officials cannot make a privately owned vehicle an authorized 
emergency vehicle. Walsh v. Dallas Railway and Termincal Com- 
pany, supra. 

(9) Is a privately owned ambulance, such as 
is ordinarily owned and operated by an 
individual funeral home, an ."authorized 
emergency vehicle", and is it necessary 
that such ambulance be designated an "au- 
thorized emergency vehicle" by the police 
commissioner or the chief of police? 

(10) What is a,public service corporation with- 
in the meaning of the Uniform Act Regulat- 
ing Traffic? 

These questions have been answered previously, follow- 
ing the case of Walsh v. Dallas Railway and Terminal Company. 
As to these vehicles, the statute is unconstitutional; and hence 
inapplicable. 

(11) When a vehicle has been legally designated 
an authorized emergency vehicle by the po- 
lice commissioner or the chief of police., 
does such vehicle continue to be an author- 
ized emergency vehicle when operated beyond 
the limits of a corporate city or town of 
the police commissioner or chief of police 
making ,the designation? 

The statute, of course, does not set out the limits 
wherein an authorized emergency vehicle may operate. The purpose 
of the Legislature was to define what was "an authorized emer- 
gency vehicle." Following such official act of designation, the 
vehicle remains in such status, dependent, of course, upon its 
use > The Legislature did not intend that an ambulance acting in 
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an emergency should be stripped of its cl.asslflcat%on as it 
passed the city limits. The statute is the standard for defin- 
iq what is an "authorized emergency vehlal.e", Bld such desig- 
nation is not Limited to the limitl of a p*)pcl*pe city. 

ArttcLe 1, Subdivision 1, Secticm2 (a), of the 
Uniform liigbway Act insofar as it perteins to public 
service corporat5ons is unconstitutionall. Police ve- 
hicles are determined by their use, and vehioLes of 
the fire department must be under the control of such 
department to be classified as authorized emergency 
vehicles, No sot of the Police Casmi88ion8r or Chief 
of Police is m&i&ml for such cla88ifiaation. The 
same is true of pollae vahiole8 operated by Federal 
law enforcement offlaars since the authorization is 
declared to exist b;v operation of the statute. The 
Ch8S%fftaatiCX& aoPierIWd upon VehiCk3 Of municipal 
departmants~.in not limited to the Unit8 of a corpori 
ate city. 

By /B/ Joe H. Reynolds 
Joe &: .Reyp~Ldi 

A88%8t8&It 

APPROVED: 

/8/ Fagan Dlak8on 
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