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! 
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150. 

Dear Mr. Martin: 

In your request for an opinion you state that 
the City of Corpus Christi and Nuecea County, pursuant 
to Article 4494-1, V. C. S., established and are now 
operating a City-County hospital in the City of Corpus 
Christi called Memorial Hospital. The Board of Managers 
of the hospital desires to expend approximately $30,000 
for the purchase of a building, boiler, water heater, 
ironer, pipe valves and fittings for a laundry to be 
operated in connection with the hospital. You submit 
two questions as follows: 

“1 . Does the Board of Managers of 
a City-Count 

1 
Hospital operating under 

Article- No. 494-l have to advertise for 
bids for purchase of materials and sup- 
plies in excess of $150.00, as provided 
in Article No. 16591 

“2. Is the Board of Managers of a 
City-Count Hospital operating under Art- 
icle No. 4 94-l required to advertise for g 
bids on any contract in excess of $2,000.- 
00 as provided by Article No. 2368-a?” 

Article 1659, V. C. S., provides, in part, as 
follows: 

“Supplies of every kind, road and bridge 
material, or any other materlals,for the use 
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of said county, or any of Its officers, de- 
partments, or institutions must be purchased 
on competitive bids, the contract to be award- 
ed to the party who, in the judgment of the 
commissioners court, has Submitted the lowest 
and best bid. . . In cases of emergency, pur- 
chases not in excess of one hundred and fifty 
dollars may be made upon requisition to be 
approved by the commissioners cou$t, without 
advertising for competitive bids. 

Article 2368a, V. C. S. as amended, provides, 
in part, as follows: 

"NO county acting through its Commis- 
sioners Court and no city In this State 
shall hereafter make any contract calling 
for or requiring the expenditure or 
ment of Two Thousand Dollars ($2,000 7 

ay- 
or 

more out of any fund or funds of any coun- 
ty or subdivision of any county creating 
or imposing an obligation or llabilltg of 
any nature or character upon such county 
or any subdivision of such county, or upon 
such city, without first submitting such 
proposed contract to competitlre bids. . .' 

Article 4494-1, V. 0. g., provides, in part, 
as follows: 

'Sec. 2. The Board of Managers shall 
be composed of seven (7) members; three (3) 
of this number shall be appointed by the Com- 
missioners Court of such county, three (3) 
shall be appointed by the governing body of 
such city or town, and one Shall be appoint- 
ed by the Commissioners Court Of Such coun- 
ty and the governing body of such city or 
tovn acting jointly as one appointive body. 
The Commissioners Court of such county shall 
appoint to the Board one member for a term of 
office expiring at the end of two (2) years 
from date of appolntmant, one member for a 
term of office expiring four (4) years from 
date of appointment, and one member Tar a term 
of office expiring six (6) years from date of 
appointment. In like manner, the governing 
body of such city or town shall appoint to 
the Board one member for a term of office ex- 
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piring two (2) years from date of appolnt- 
ment, one member for a term of office expir- 
ing four (4) years from date of appointment, 
and one member for a term of office expiring 
six (6) years from date of appointment; and 
similarly, the Commissioners Court and the 
Governing body of such city or town, acting 
together as an appolntlve body, shall appoint 
one member for a term of office expiring six 
&ierars from date of appointment. There- 

at the expiration of each term of office 
of thi members so appointed to such Board, the 
Commissioners Court and the governing body of 
such city or town acting jointly as an appoln- 
tive body, shall each respectively make, and 
continue to make, similar appointments to such 
Board for a term of office of six (6) years 
each. Any vacancy occuring during the term 
of office of any member, whether by reslgna- 
tion or death, shall be filled for the unex- 
pired portion of such term by the particular 
appointive body previously making the appolnt- 
ment of the resigning or deceased member. 

"Sec. 4. Such Board of Mananers shall 
have full and comnlete authority to enter in- 
to any contract connected with or Incident 
to the establishment. erection. eauiunin& 
maintaining or overatinu such hosnital or 
hospitals, and in this connection shall have 
authority to disburse and pay out all funds 
set aside by such county and such city or 
town for purposes connected with such hospi- 
tal or hospitals, and such action by such 
city or town as though such action had been 
taken by the Commissioners Court of such 
county or governing body of such city or 
town. 

'Sec. 5. Once each year such Board of 
Managers shall prepare and present to such 
Commissioners Court and the governing body 
of such city or town a complete fl!Einclal 
statement of the financial status of such 
hospital or hospitals, and shall submit 
therewith a proposed budget of the antici- 
pated financial needs of such hospital or 
hospitals for the ensuing year. On the ba- 
sis of such financial statement and budget 
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the Commissioners Court of such county 
and the governing body of such city or 
town shall appropriate or set aside for 
the use of such Board of Managers in the 
operation of such hospital or hospitals 
the amount of money which seems proper and 
necessary for such purpose. 

“Sec. 7. In connection with the erec- 
tion and equipping of such hospital or hos- 
pitals said Board of Managers shall have 
the authority to determine the manner of 
eXVendinR any funds that may have been pro- 
vided by such county and such city or town 
for such purpose, whether by the issuance 
of bonds or other obligations, or by ap- 
propriations from other funds of such coun- 
ty and city or town, it beinn the Intention 
bs this Act to Rrant to such Boards the com- 
plete authority to manaRe and control all 
matters affectlna such hosvltals. reserving 
to such county and city or town the rlRht 
only to anvoint members to such Board of 
hnaners and to amrove the annual budRet 
hereinabove vrovided for.” I&phasls ours) 

In Sutherland Statutory Construction, Vol. 2, 
pages 541-543, it is stated: 

“General and special acts mar be in 
pari materia. If so, the7 should be con- 
strued together. Where one statute deals 
with a subject In general terms, and raoth- 
er deals with a part of the same subject 
in a more detailed way, the two should be 
harmonized if possible; but if there is 
any conflict, the latter will prevail, re- 
gardless of whether it was passed prior to 
the general statute, unless it appears that 
the legislature intgnded to make the gener- 
al act controlling. 

In the case of Fortinberry v. State (‘fex. Corn. 
App.) 238 S.W. 147, a specific statute which declared 
that no person shall be eligible to the office of mayor 
unless he possesses the quallflcatlons of an elector and 
shall have resided 12 months next preceding the election 
within the limits of the city would control a general 
statute that no person shall be eligible to any state, 
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county, precinct or municipal office in this State un- 
less he shall have resided in this State for a period of 
12 months and 6 months in the county, precinct or muni- 
cipality in which he offers as A candidate next preced- 
ing the election. This case quotes as its authority the 
following language of the case of Cole v. Cobollnl, 106 
Tex. 492, 170 S.W. 1036: 

"With one statute negative in char- 
acter, and relating to particular classes 
of cases over which a certain jurisdiction 
is directly denied, and another statute, 
affirms,tlve, and defining that jurisdiction 
in general terms, no doubt can be indul ed 
as to the construction to be applied. ?n 
such a case the question of an implied re- 
peal of the particular statute is not to 
be seriously considered. It will be con- 
strued as constituting an exception to the 
general statute, under the settled rule, 
though the language of the latter is, llt- 
erally, broad enough to include that to 
which its negative provisions apply. In 
this manner both statutes will be given ef- 
fect and each,,allowed its appropriate field 
of operation. 

Also in the case of Townsend v. Terrell, 16 
S.W.(2d) 1063 [Tex. Corn. App.) the court said: 

"It is only where acts are so in- 
consistent as to be irreconcilable that 
a repeal by implication will be Indulged. 
If there exists such conflict, then there 
is a presumption of the intention to re- 
peal all laws and parts of laws in conflict 
with the clear Intention of the last act. 
This is necessarily true where both acts 
cannot stand as valid enactments. 

"This rule of construction has found 
frequent and apt illustration where one of 
the supposedly conflicting statutes was 
general in its terms and the other speci- 
fic. In such a case it is universally held 
that the specific statute more clearly evl- 
dences the Intention of the Legislature 
than the general one, and therefore that It 
will control. In such a case both statutes 
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are permitted to stand - the gen- 
eral one applicable to all cases except the 
particular offe embraced in the specific 
statute. . . 

Applying this principle to the instant case, 
it is noted that the Legislature in the enactment of 
Article 4494-1, supra, excepted City-County operated 
hospitals from the provisions of Articles 1659 and 2368a, 
inasmuch as the a.uthority for entering into contracts 
and expending funds which have been provided for hospi- 
tal use by such county hes been delegated to the Managers 
of such county operated hospital. 

The provisions of Arts. 1659 and 2368e, V. C. 
S. or any other statute do not require the Board of Man- 
agers of a City-County hospital to advertise for compe- 
titive bills before they purcha.se supplies, equipment, 
etc. for the hospital, but on the contrary, we believe 
the provisions of Art. 4494-1, V. C. S. clea,rly authorize 
seid Board to purchase said items without asking for com- 
petitive bids. 

Further, it would be Impossible for a Board 
of Managers of a City-County hos its1 to comply with the 
provisions of Arts. 8 1659 and 236 a if they were adver- 
tislng for competitive bids. Art. 1659 is only appli- 
cable to counties, 
cities and 

and Art. 2368a Is on&y applicable to 
counties when the county is acting through 

its Commissioners~ Court" and when the city is acting 
through its governing body. 

Whether good business management by the Board 
of Managers of the City-County hospital's affairs re- 
quires the advertisement for competitive bids before sup- 
plies, equipment, etc. are purchased for the said hospi- 
tal, is a matter within the discretion of said Board of 
Managers, and whether said Board shoul& be required to 
do so, is for the Legislature to determine. 

It is our opinion that the Board of Managers 
of a Clt -County hospital operating under the provisions 
of Art. t 494-1, does not have to advertise for bids for 
materials and supplies in excess of $150.00 or on COn- 
tracts in excess of $2,000.00 as provided in Articles 
1659 and 2368a, V. C. S. 
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SUMMARY 

A Board of %nagers of 8 City-County, 
hospital operating pursuant to Article 
4494-1, v. c. s., does not have to sdver- 
tlse for bids for the purchase of materials 
and supplies in excess of $150.00, and Is 
not required to advertise for bids on con- 
tracts in excess of $2,000.00. 

Yours very truly, 

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS 

Burnell Wpldrep 
Assistant 
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FIRST ASSISTANT &' 
ATTORNEYGENERAL 


