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Executive Director

Veterans Affairs Commission Ret: Ekigibility of veter-

Austin, Texas ans ror tuition gxemp-
tion at State Schools
of Collegiate rank af-
ter gﬁh@:stion.of
eligibi}llty under the

Pear Sir: "G,gI, %11{".

We refer to your letter from which ve quote as

follows:

"We respectfully requsest from you an opin-
ion vhilch we hope will clarify the provi-

slons of Sec. 4, Art. 2654-1, Texss Oivil

Statutes:

"1. If & veteran has exhausted his
eligibility for education under Public Law
16, 78th Congress, Public Law 346, 78th Con-
gress, or any amendmehts thereto; is he then
eligible for exemption from payment of tul-
tion fees in State supported schools under
this lav in order to pursue additional edu-
cation?

"2. If the answer to our first ques-
tion is yes, for how long may a veteran at-
tend 2 State supported zchool while receiving
exemption from payment of tuition under this
law? If he receives &8 B. A, degree, may he
continue his education in the same school,
or another echool, 1n order to receive his
Mesters and/or Ph.D? If he receives his
Pre-Mgdical degree in one school, may he
receive exemption from payment of tuition
under this law in order to continue on in
medical school until graduation?”

Section 1 of Article 2654b-1, Vernon's Civi
Statutes, (Acts 1933, b3rd Leg. 1st C.5. Ch. 6, p. 10
concerning the exemption of war veteransaf the Spanish-
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American War and World War I from payment of tuition fees
in State supported institutlions of higher learning, reads,
in part, as follows:

"Sec. 1. The governing boards of the
geveral institutions of collegiate rank,
supported in whole or in part by public
funds appropriated from the State Treasury,
are hereby authorized and directed to ex-
cept and exempt all citizens of Texas, who
have resided in Texas for a period of not
less than twelve (12) months prior to the
date of registration, and who served dur
the Spanish-Americen and/or during the World
War as nurses or in the armed forces of the
United States during the World War, and who
are honorably discharged thersfrom, from
the payment of all dues, fees, and charges
vhatsoever, including fees for correspon-
dence courses; provided, however, that the
foregoing exemption shall not be construed
to apply to deposits, such as library, or
laboratory deposits, which may be required
in the nsature of a security for the return
of or proper care of property loaned for
the use of students, nor to any fees or
charges for leodging, board or clothing. The
governing boards of said imstitutions my
and 1t 2ball be their auty to regquire every
applicant clainiig the benefit of the above
sxemption to submit satisfactory evidence
that the applicant is & citizen of Texas
and 13 othervise entitled to sald exemption

= L o

In Acts 19%3, (48th Leg. Ch. 337, p. 568) the
above Section wvee reenacted to contiaue in full force
and effect, subject only te the additiom of a new sec-
tion to bs known as Section 3. This nevw section con-
cerning the exemption of certain veterans of Worlid War
II from payment of tuition in State supported imstitu-
tions of collegilate rank, reads: ‘

"Sec. 3. All of the above and fore-
going provisions; conditions and benefitls
hereinabove in this Article provided for
in Section 1, . . . shall apply and accrue
to the beneflt of all nurses, members of
the Womenis Army Auxiliary Corps, Women's
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Auxiliary Volunteer Emergency Service, and
all members of the United States armed
forces, regardless of whether members of
the United States Army or of the United
States Navy or the United States Coast
(juard, vho have or are nov serving, or who
may after the passage of this Act, merve
in the armed forces of the United States

of Amsrica durimg ke present World War

Number 11, being the war nov being prose-
cuted; and vhich vas entered into on or
shortly after Deeember 7, 1941, by the
United States of America against vhat are
commoOnly known as the Axis Powers; provid-
ed, further, that all the abeve and fore-
going persens named have been homarably
discharged from the services in wvhich they
vere engaged. And, previded furtihier, that
the benefits and previsioas of this Act
shall also apply and imure te the benefit
of the children of members of the United
States Armed Forces, where such members
were killed ia actien or died while im the
service. The provisioms of this Act shall
not apply to er imclwde any member ef such
United States Armed Forces, or other per-
song hereinsbove named, vhe were discharg-
ed from the service in vhich they wére en-
gaged because of being over the age of
thirty-eight (38) years or because of a
personal request on the part of such per-
son tg be discharged from such service. .

L] o a

Another sectien, cedified as Sectien 3 eof the
sams Article was added by Acts 1945, 49th Legislature,
Chapter 338, page 552, and provides as follows:

"Sec, 3. The exemption from the pay-
ment of dues, fees, and charges as provid-
ed hareinabove in Section 1 and Section 3
of this Article shall not apply to or in-
clude honorably discharged members of such
United States Armed Forces, or ether per-
sons hereinabove named,; who are eligible
for education or training benefits provid-
ed by the United States Government under
Public Law Ne. 16, 78th Congress, or amend-
ments thereto, or under Public Lav No. 346,
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78th Congress, or amendments thereto, or
under any other Federal legislation that

may be in force at the time of registratiom
in the college concerned of such ex-service
man or woman., As to all ex-sarvice men or
women as defined in this section, the govern-
ing boards of each of the several institu-
tions of colleglate rank, supported in whole
or in part by public funds agppopriated from
the State Treasury, are hereby authorized to
enter into contracts with the United States
Government, or any of its agencles, to fur-
nish instruction to such ex-service men and
women at a tuition rate wvhich coverz the es-
timated cost of such imstructien or, in the
alternative, at & tuition rate of Ome Hun-
dred Dollars ($100.00) s semester, as may be
determined by the governing board of the in-
stitution concerned; provided, however, that
if such rates as herein specifisd are prohibit-
od by Federal law for any particular class of
ox-service men or women, thap, and in that
event, the tuition rate shall bs such rate

as may te agreed to b{ said governing doards,
but im any event not less than the estadlish-
ad ratas for gcivilian students; previded fur-~
ther that should the Federal lav provide as
to any class of vetersans that such tultion
payments are to be deducted from any sub-
segquent benefits which said veteran may be
hareafter entitled to recelve, the aduca-
tional institution concerned is hereby auth-
orized and directed to refund to any veteran
who 18 a president of Texas within the mean-
ing of this Act the amount by which any ad-
justed compensation payment is hereafier
actually reduced on account of tuition pay-
ments made by the Federal government to sych
sducationsl institution for such veleran.

In Orinion No. 0-7316, a prior adainistratioa
of thils office had occasion to express its views with
respect to pertinent questions concerning the zesctions
of Article 265ib-1 above guoted and Public Laws 16 and
345, 78th Congress. We enclose a copy thereof for your
use and convenience.

Among other matters, Opinion 0-7316 advised
that a veteran of World War 1I, honorably discharged,
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eligible to secure tralning or educationsl benefits un-
der Public Law No, 346, 78th Congress, as amended, 18 not
entitled to the benefitq conferred on veterans of World
War II under State statute, Article 2654b-1, as amended,
and 18 not exempt from payment of tuition in a State sup-
gorted institution of higher learning under any existing

tate law. That opinign applies to veterans who are eli-
gible to secure Bill educationel benefits.

As to those veterans, however, who have ex-
hausted the benefits to which they veres eligible under
the "@. I," Bill, we think they should now be treated
for purposes of the State exemption law, Article 2654b-1
as amended, as are those other veterans wvho are not or
were never entitled to benefits under the "G. I." Bil].

The purpose of Section 4 of Article 2654b-1 iE
clearly to allow the governing boards of each of the sev-
eral instltutions of colleglate rank to realize tuition
payments from the Govermment on those veterans entitled

"¢. I." Bi11 educational benefits, We find no intend-
ment in said Section 4, or other provision of Article
2654b-1, that the exemption provided therein should go
only tn those veterans, citizens of Texas, who were en-
titledto no "G. I." Bill educational benefits.

We think Article 2654b-1, as amended, 13 clear-
1y to the effect that all veterans, citizens of Texas, de~
signeted therein, are entitled to the exemption provided
therein where they are not, or where they are no longer,
entitlod-to r*ceive sduecational benefits under the so-
called "G. I.” Bi1l. To construe Article 2654%b-1 to the
effect that only those veterans designated itherejn who
may not realize the benefits afforded under the @, I,
Bi11l or who never may have participated in the henefits
of that bi1ll are entitled to exemption provided in the
State law would be to read into sald law provisions which
simply are not contained therein. Accordingly, we answer
your first question in the affirmative.

With respect to {our second question, a close
examination of Article 2654b-1, as amended, will reveal
no provision therein limiting the length of time during
wvhich & veteran exempt under said lawv may attend our
State lnstitutions of higher learaing without payment of
tuition. Of course, he must meet the scholastic require-
ments and other rules and regulations applicable to all
students entering or desiring to continue educational
pursuits in said institutions. But having met those re~
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quirements, he may continus his educatlion exempt from
the payment of tuition under Article 2654b-1, as smend-
ed, until such time as the Legislature may pass laws fix-
ing 8 definite duration of time or limiting his rights.

SUMMARY

A veteran, citizen of Texas, who has
exhausted his eligibility for educational
benefits under Public Laws 16 and 346, 78th
Congress,; and amendments thereto, iz eligi-
ble for exemption from payment of tuition
in State institutions of higher learning as
provided in Article 2654b-1, V. €. 8., as
amended.

Article 2654b-1, V, C. S,, does not
1imit the length of time during which a
veteran eligible and designated therein,
may attend State institutions of higher
learning without payment of tultion.

Yours very truly,
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS

, A ¥ i

Chester B, Ollison
Agsistant

CEO:mw




