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Hon. C.BE. Cavness Opinion No. V-689

State Audiltor _ _ - : .
Austin, Texas ' Re: Leglslator teaching at 3tate

supported ‘school; effeast of
Sections 33 end 50 of Article
Dear Mr. Cavneas: . XVI of the Taexas Constitution,

You state that your sudit of a State college reveals
- that a member of the Legislature was employed as a member of
the faculty. He served as a faculty member during the two-year
term for which he was elected to the Legislature, but.only dur-
in {ts recess. He was not so employed by the College during
Legislative seasions. Dyring part of such employment, he was
pald at the College out of the 3tate Treasury by warrant., At the
time of your letter, he was not being so pald, but was being paid
out of local funda of receipts of the College. You wish to know
(1)whether either or both such payments were legal; and (2) if
they ware lllegal, what steps should be taken.

Your guestion is orie arising out of one peern’s hold~
ing two places of employment under the Stete slmvltanecusly;
1.0., loglslator &nd facuitly member of & State-supported collega.

Section uo'or Article XVI of the Texas Coﬁstitution
reads:

"No person shall hold or exerclse, at the
aasme time, more thtan one civil office of emolu-
ment,sees .’.1

Section 33 of the asme Article provides:

"Phe accourting officsra of tils State shall
neither draw nor pay a warrant upor the Treasury
in favor of any person, for selary or compensetion
as agent, officer or appointes, who holdas st the



Honorable C. H. Cavness, Pape 2 (V-689)

same time any other office or position of honor,

trust or profit under this State or the United
States . . ."

Section 40 above quoted has reference only to “of-
fices™ of the State, It states that, *No person shall hold . , .
more than one civil office ., .* There is a well recognized dis~
tinction between a p person who holds an “office® and a person who
is an employee, Briefly stated, an officer exercises some gov-
ernmental function; he is invested with some portion of the sove
ereignty. He is generally required to take an oath, and a bond is
frequently required. His duties are generally fixed by law, An
“employee,” on the other hand, has such duties as are fixed by
contract or assigned to him by an officer; he is generally subject
to diacharge at the will of the officer, 8ee Loard v, Como, 137
S.W.(2d) 880, writ refused; Knox v, Johnson, 141 S.W.(2d) 698,
writ refused; Meecham on Public Officers, Ch. 1; and Attorney
General's Opiniona V~303, V~308, V=325, and V-462,

A Legislator unquestionably holds a civil office of
emolument, Mr, Justice Greenwood of the Texas Supreme Court
in Terrell v. King, 118 Tex, 237, 14 8.W,.(2d) 786, wrote:

*The office of reprasentative or senator
is an office of honor. trust and profit under this
State , . ™!

The Legislator holds such office during the entire
two-year term for which he was elected, even though the Legis-
lature may be in session for only a portion of such period.

A teacher or professor of a college, however, is not
s State “officer,” He s an emnployee. In an Attorney General's
opinion by C. M, Cureton, later Chief Justice of our Supreme
Court, a Licutenant Governor desired to accept a position on the
faculty of The University of Texas.Z With reference to the sta-
tus of a professor, the opinion reads:

1 For similar rulings by the Attorney General, see opinions Nas.
V-3°8. 0-6518| and 0"64580

2 Report and Oi)inlon of the Attorney General, 1912-14, page 873.
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“. ..a professor , , . secures his appoint-

ment from the Board of Regents, with whom he
contracts. ., . . (He) takes no oath . .. executes
no bond, and is subject to discharge at any time,

“We think it clear . . . that he could only
be classed as an employee . . . and not as an of-
‘ ficer,”3

The prohibition of Section 40, above, is addressed to
the simultaneous holding of two “offices™. It has been many times
construed not to prohibit the simultaneous holding of an office and
an employment under the Government. Thus it has been held in
former opinions that, as a matter of pure eligibility, a Legislator
could also serve as a printer for the Federal Government (0-3542);
as an employee of the Federal Civil Service (0-5317); as a trustee

.of a school district, the latter not being an office of emolument
{0-6265); as an executive officer for the Board of Vocational Edu-
cation (0-6458); as an employee of & River Authority (0-6578); and
as executive secretary to a Board of Regents (V-308), Similarly,
Section 40 does not prohibit the holding of two positions as an em=
ployee. Thus it has been held that a professor may also serve as
city official (0-371); on the Merit Council of T.U.C.C. (0-2601); as
a public schoo} teacher (0-4902); on the Tire Ration Board (0-4458);
and as a member of a State Seed and Plant Board (0-4562).

Therefore, since the person in question occupies but
one “office,” he is not prohibited by Section 40 from also being
employed by a State-supported college. And, conversely, he may
serve as Legislator while being so employed,

r‘l'hil is in accord with the weight of authority in other states,
The annotation in 75 A,L.R. 1355 concludes: "“The courts are
almost unanimous in holding that the position of a teacher is
that of employee, resting on contract.” And 14 C.J.8, 1356
states: ", .. ordinarily a professor is not an officer, but oc-
cupies merely a contractual position as an employee.® See
also Butler v, Bd, of Regents, U, of Wisconsin (1873), 32 Wis,
124; Hartigan v. W. Va, University (1901), 49 W. Va. 14, 38 5,
E. 698; Talbott v, Public Service Comm. (1942), 291 Ky. 109,
163 S.W.{2d) 33; State v. Ford (1944), 116 Mont. 190, 151 P.(2d)
171; 55 Am, Jur., 9.
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However, even though the same person inay legelly
occupy both places under Section 40, the matter of his compensa-
fion presents an additional question, Section 33 of Article XVI,
above referred to, applies not only to officers but to employen.
It prevides:

“The Accounting Officers of this state shall
neither draw nor pay a warrant on the Treasury
in favor of any person . . . who holds at the same
time any other office or poeition of honor, trust
or profit under This Btate or the United States .,.”

It has been ruled many times that a faculty member
of & State eoncge holds “a peeition of homor, trust or profit under
this Stzte.® In the opinion by Cureton, above refarred to, it was
held that if the Lieutenant Covernor Mayes accepted the position
of professor of journalism at The University of Texas, he could
be pald for neither job. Similarly, s professor of the University
esuld aot be paid from the Treasury for Legislative duties while
teaching in the Austin Public Schools (Opinion V-328). The same
m been held with reference to the dual ?momnt of faculty

a‘bcu of Texas A, & M4, Texas Tech?, and the Dental Col-
lege , the Medical College?, "and -r.m A k18

8imilarly, under this provi-ion. it hu been ruled that,
while a Legialator could be otherwise legally employed, he could
not be paid by warrant on the Treasury while occupying a position
as Ixecutive Secrotary to a Board of Regents (V-308); or while
serving as Executive Officer for the State Board of Vocational

4

Where such faculty members also served on the Merit Couneil
of the T,U,C.C, (0-2601); as & member of State Seed and Plant
~ Board (0-4562); as & member of Cotton Reseazch Committee

(0-5821); or as & member of State Pink Waolworm Committee
(0-5608), .

s College faculty member and high achool teacher in Lubbock
(0-4903 and 0~44313),

® Dean of the College and member of State Board of Health (0 5281),

Y (Profesaor and Consultant of a State Venereal Disease Clinic,
0-5525)0

8 Profesaor and trustce of a school district, (0-2991),



Honorable C. H, Cavness, Page 5 (V-689)

Edwcation (0-6458); or while holding a position with the Federal
Civil Bervice (0-5317); or the Federal Typhus Control (0-7813);
or as & U, S. Goverament printer (0-3542),

The Legislator, therefore, was not entitled to be paid
by warrant from the Treasury for services at the State college,
under Socﬂon 33,

What has horotdon been written has dealt only with
the peyments to the faculty member by warrant on the State Treas-
ury:, You further ask what the legal situation is with reference to
payments made by other than State warrants; i.e., payment out of
local funds.

A pertion of Section 33 is repeated here so that its
specific wording with reference to such distinction may be noted,
It rends:

“The Acm' Officers of this State shall
neither draw nor pay & warrant upon the Treasury...”

The prebibition is directed at payments out of the State
Treasary on warrants issved and paid by the State's Accounting
Officers. For reasons dest known to the Legislature, it has pro-
 vided that receipts collocted at the various colleges may be retained
locally by the colleges in banks of their own choosing. Such money
is not yequired to be sent to Austin to the State Treasury., The stat-
utes with reference to the deposit of money in the Treasury and its
withdrawal therefrom have not been made applicable to such locally
retained funds, as will be heveinafter set out,

There are many statutes with refereace to how and
when warrants may be drawn om the Treasury. A college, however,
is authorized to collect, retain, and expund its local funds. Thus
Section 1 of Article 26544 provides that the governing boards of the
various schools:

%, . . Yy reiain coatrol respectively of the
following sums of money collected at ench of said
several institutions in carrying out the functions
of an educational institution, such as funds collected
from student fees of all kinds; charges for use of
rooms and dormitories; receipts from meals, cafes
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and cafeterias; fees on deposit refundable to stu-
dents under certain conditions; receipts from
school athletic activities; income from student
publications or other student activities; receipts
from sale of publication products and miscella-
neous supplies and equipment; students’ volune-

tary deposits of money with aaid schoola for safe

keeping; all other fees and local institutional in-
come of a strictly local nature arising out of and
by virtue of the educational activities, or research
or demonnstration carried on by each and all of
nld several achools,

*Sec. 2. The govornlna boards of the ve~
spective institutions . . . are authorized to select
depository banks as places of deposit of all funds
of the kind and character named in Section One ,.."

But the same Article further provides what money shall
be deposited in the Treasury; i.e., not be retained locally:

“The provisions of this Act shall not apply
to any income derived frorm the Permanent Fund
of the University of Texas, but all income derived
from the Permanent Fund of the Univeraity of Texas
and ail income from the two million acres of land
set apart to the Univexsity of Texas by the Conati-
tution and by the Act of 1883, shall be deposited in
the State Treasury and paid out on Com}otrouer‘
warrants &8 is now provided by law. , . .”

Similar provisions are carried in the Act appropriat-
ing funds for the colleges., See Acts 50th Leg. {1947), Ch. 339 at
page 6698

8 See also the Appropriations Act for Public Junior Colleges which
operate largely out of local funds. It provides: “There shall be
appropriated biennially from money in the State Treasury ., . an
amount sufficient to supplement local funds in the proper support,
maintenance, operation and improvement of the Public Junior
Colleges of Texas . . .” Acts 50th Leg. (1947), Ch. 346, p. 685,
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An examination of ather statutes further shows that
the Legislature did not contemplate that local institutional re-
ceipts should be deposited in the State Treasury. It is provided
that the State Treasurer shall receive all money paid into the
Treasury and give a receipt therefor. Art, 4370, By Article
' 4374, all money receivad by the Treasurer shall be keptin the
eafes and vaults of the Treasury. Local funds, in contrast, may
be deposited in a local bank. Article 4371 provides that the Treas-
urer shall countersign and pay all warrants - drawn on the Treas-
ury, and that a0 money shall be paid out of the Treasury except
oa warrants of the Compiroller. Article 4374 designates the State
Cemptrolier as the official who shall “draw wazrranis on the Treas~
ury.” Local funds may be spent by the colleges without the assist-
ance of the Compiroller or Treasurer., Article 4372 provides that
the Treasurer shall keep accounts of receipts and expenditures of
the money of the Treasury. But Article 2654d provides that the
goveraing boards of the local institutions shall keep account of
their receipts. Articles 4382 and 4390 require the Treasurer to
keep a warrant register and cash balance book. Local Iund X~
ponﬂuru are not listad therein,

It is therefore apparent that the Legislature has made
a distinction between funds which are to be placed in the Treasury
and expended only on warrants on the Treasury, and local funds,
Section 40 prohibits only payments out of the Treasury by warrant:

*The Accounting Officers of this State shall
neither draw nor pay a warrant on the Treasury..,”

A comparable situation arose in 1942 under a former
Attoraney General, where the question was raised as to the payment
of a teacher at a State Junior College where such teacher simulis.
neously held the office of County School Trustee. That opinion
(0-4628) concludes:

“You state in your letter that Mr, Bointnott,
one of the County School Trustees, is a teacher at
Lamar Junior College., His position as a teacher
is clearly not an office, and Section 40 of Article
16 of our Constitution would not there apply. It is
our opinion that Section 33 of Article 16 of our .
State Constitution is not applicable to this situa-
tion because no accounting officer of this State
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draws or pays a warrant on the State Treasury

in favor of Mr. Bointnott as he receives his teach~
ing salary from the funds of the school district
which employes dm, . . .,*

The same result was reached where a University of
Texas professor also taught in Austin High School. He could not
_be paid by warrant on the Treasury for his University work. Byt
with reference to his high school pay, opinion V-325 reads:

“This section (33) pertoins only to the au-
thority of the accounting officers of the State to
draw or pay a warrant upon the Treasury, and
has nothing whatever to do with the authority of
a city as a school district to pay the salaries of
its teachers.”

The same result was reached in Opinion 0-5087,
-where a County Treasurer alto served as principal of a Corsicana
high school.

Similarly, where the question was as to the compensa=-

" tionof a Legislator, should he accept simultaneous employment

with a Texas River Authority (whose salaries were not paid from
the Treasury), it was held that:

*, « « he would not be permitted to have a
warrant lssued to him for compensation as Rep-
resentative, though he would be allowed to draw
his pay for the position held under tlie River Au-
thority.” (0-6578) '

We therefore hold that the person here involved may
be paid from local funds of the College for his faculty services
during the Legislative recess. But he may not be paid for serv-
ices at the College by warrant on the State Treasury while holding
- the office of Lepgislator, even during its receass. The payments to
him from the Troasury for faculty duties were therefore wrong~
ful and the State is entitled to recover such money.

Since he was not being paid as a Legislator during the
time he was employed at the College, and since he was not em-
ployed at the College during the Legislative session, funds paid to
him as a Legislator are not involved.
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Before deciding what legal action should be taken te
recover such money, it would seem that the Legislator should be
given the opportunity to voluntarily repay such sum. If he should
refuse, and you so inform us, we will proceed with that portion
.of your opinion request. '

SUMMARY

One person may hold the office of Legislator
and an employment as a faculty member of a State
college. However, he may not be paid by warrant

- on the Treasury for either place while holding bdth.
But, if the Legislator teaches during the Legisla-
tive recess, he may be paid by the College out of
‘local institutional receipts of such institution, the
Constitutional inhibition relating only to payments
by the State's accounting officers by warrant on the -
Treasury. Const. of Texas, Art. XVI, Sec. 33 and

40,
Yours very truly,
ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
Joe R. Greenhill
. Executive Assistant
JRG:erc

ATTORNEY GENERAL



