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ing water for bottled 
sale. j 

Dear Sir: 

Your request, for ah opinion of this depart- 
ment is as follows: 

RThe request.ia made in an effort to 
comply with Section U(a) of the General 
Sanitation Law of 1945; enacted ,:by the 49th 
Legislature, : The plan or procedure of is- 

. ‘. sauing oer,tifioates of competency under this 
Statute.:now employed by the ‘State Depart- 
ment ‘of Health, is designed for application 
.antirely ~to the bviners or managers of pri- 
,“Vately ownedor. publicly owned public water 
‘supply ayateme~~where conveyance of :the wa- 
ternito’ the :publio :ia ~under.taken through a 

,: ~,.waterXaupply ,pipidgaystemand is made avail- 
ablatothe. householders through service oon- 
tiaotions between the house plumbing and the 

_‘~ twa tar supply mains. 
.._. 
,.“No ‘attempt has heretofore been mad6 

to .certify as’to :the competency of inaivid- 
uals ‘involved in ‘the prooeasing of water 

,’ ,placed .in artifidial containers such as 5- 
gallon bottles, for sale to ‘the publio, 
since Ftappears’from the prording of the 
Law that the statute was intended to apply 
to publib’ water supply systems only. It 
would be appreciated if you could clarify 
this question for us, advising us as to 
whether this Statute does refer to the dis- 
tributors of bottled water.” 
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Section 11(a) of Article 4477-1, V.C.S. is as 
follow8: 

v(a) No district, municipality, firm, 
corporation, or individual shall furnish 
to the public any drinking water for which 
any charge~is made, unless the production, 
processing, treatment, and distribution is 
at all.times under the supervision of a 
competent water works operator holding a 
valid certificate of competency issued un- 
der direction of the Texas State Depart-. 
ment of Health." 

We have been reliably informed that the aistri- 
bution of bottled water entails a processing treatment by 
the bottling company, thereby changing the quality of the 
water after it leaves the city water supply. Such water 
is distributed in artificial containers. Since the same 
is furnished to the public as drinking water, each bot- 
tling company is required to employ a competent water 
works operator holding a certificate of competency from 
the Texas, State Department of Health. 

Drinking water is defined by the Act as "All 
water distributed by any agency or individual, public 
or private, for the purpose of human consumption or which 
may be used in the preparation oS.Soods or beverages or 
for the cleansing of any utensil or article used in the 
course of preparation or consumption of food or beverages 
for human beings. The term 'Drinking Water' shall also 
include all~water aupplied'for human consumption or used 
by any institution catering to:the public,* and:a water 
8upply.i~ defined'as "Any source or reservoir of water 
distributedto .ana used for human con8umption.v 

It will be seen, that the Legislature intended, 
by the enactment of Article 4477-l,V.C.S., that all 
drinking water furnished by another Sor'human conauap- 
tion should be under strict supervision. The Article 
was applied to an individual in ~the case of Riley v. 
Davidson, 196 S.W.(2d) ~557, and it was intimated that 
all who deal with a water supply should be~unaer the 
supervision of the State Health Department. 
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SUMMARY 

A water bottling company distributing 
drinking water in artificial container8 for 
human consumption must do so under the auper- 
vision of a competent water works operator 
holding a valid certificate of competency 
from the State Health Department. Sec. 11 
(a) Article 4477-1, V.C.S. 

Yours very truly, 

ATTORNZY GENERAL OF TEXAS 

BW:b:mw:bh m&F? 
Assistant 

APPROVED: 


