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Hon. LaVerme F. MeCann Opinion No. V=744

County Attorney - '

Hockley County Re: Authority of Commias-
Levelland, Texas sioners!' Cowurt to

levy taxes to main-
tain public parks.
Dear Sir: ' )

Your letter requests an opinion on seversal.
questions the first of which reads:

"in case the voters of the County
authorlze the issuance of bonds to pur-
chase and/or improve lands for Park
purposes under Art. B081E RCS, would the
Commissioners Court, after the building
of asuch Parks, have authority to levy
a maintenance tax to maintain such Parks
independently of Art. 6078 RC8Y 1f so,
would such tax 8o levied for mailntenance
be chargeable against the General Fund?"

In Opinion No. V-66¢ of this office it 1is
said:

‘"Article 6078, Vernon's Clvil Stat-
utes, provides a method by which the Com-
missionera'! Court may purchase and improve
parks and pay for such purchase and im-
provement wlth money derived from a tax
levy of not exceeding five cents on each
one hundred dollars sssessed valuation of
property, after authorlization to do so by
two=thirds vote of the property taxpaying
voters at an electlion held for such pur-
pose, Sueh Court is further authorized
to levy &n annual tax to malntain such

arke &nd pay 107 lmprovements Therein
specified. (BEmphasis added throughout)

"article 608le, Vermon's Civil State
utea, provides a method by which a county
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or an incorporated city, independently
or jointly with each other, ma; aoquire
and improve Eublic parks and playgrounds
angd pay for & soame w pracesds of
bonds lssued for such purpose.

"It is made plain in Article 608le
that 1t is limited to the issuance of
bonds and that the proceeds of bonds is-~
sued under that Artlecle may not be uased
for any purpose other than the purchase
and improvements ol land 1O Dark pur~

oses. The ten cent tax authorized in
EE t atatute can be used oniy Lo Eh

requirements o0l bonds ISsue thorsuﬁﬁer.

"Apticle 6078 and 608le stand separ-
ately, and, if submitted at the same time
mast be submitted separatsly on the bal-
let at an election authorized thereby,
respectively, and may not be submitted
jointly."

Article €08le, V. C. S. provides a method by
which & county or an incorporated city, independently
or jointly, mey acqulrs and improve public parks and
playgrounds and pay for the same with the proceeds of
bonds 1ssued for such purpose.

Section 3 of said article provides that "all
counties and incorporated clties are authorized to
lavy a tsx not excesding five (5) cents on the one hun-
dred ($100.00) dollars property valuation to creaste a
fund for the improvement and operation of such parks.”
Such tax 1s in asddition to the ten cent tax to pay the
bonds voted to purchase and improve parks.

In Opinion 0-7456 by a former Attorney General
it is held that the park In question was not acquired
under Article 608le, and therefore the county could not
levy the flve cent tax suthorized by sald section 3 of
sajd Article, It 1is there sald:

"It 13 a settled principle of law
that a county and its cormissioners court
heve no powers or duties except those
which are clearly set forth and defined
in the Constltution and pertinent stat-
utes. Hill County v. Hamilton, 273 S. W.
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292; BAwards County v. Jennings, 33 S. W.
585, and ceses therein cited too numerous
for repetition herein.

"The above-qQuoted statutes provide
the manner and method by which counties
may establish and finance county parks,
either independently or in cocperation
with the cities. It is a well-recogniz-
ed principle of law that where the Leg-
islature prescribes a defninte, certain
and flxed method of procedure for a City
or County to follow in the execution of
1ts govermmental functiona other methods
are by implication of law excluded. Fos-
ter)vo City of Wdeo, 255 S. W. 1104 (8up.
Ct.

¥In view of the fact that the County
of Caldwell did not seguire the lands in<
gluded within the Loockhart Btate Park in
the manner provided by Article 608le,
Vo A. C. 5., as amended, the Commissioners!'
- 'Court of Caldwell County 1is without authe
ority to levy a tax of 5 cents on the
%100 property valuation in the County of
Caldwell to create a fund to help defray
the expenses of malntenance and operation
of this park."

Applying the same rule to Article 6078, no
tax suthorized by it may be levied for the improve-~
ment_or malntenance of parks acquired under aunthority
of Article 608le.

Tax levied for park improvement 1is s chargo
against the County Permanent Improvement Fund and
that levied for maintenance is a charge against the
County General Fund.

Your second question reads:

"In case the voters of the County by
a two-thirds majority vote declded in fa-
vor of the tax authorized under Art. 6078
RCS, would the Commissloners Court be au-
thorized to levy any amount of tax 1t deem-
ed necessary to properly maintain such
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parks or i{ be limited to a tax not to
exceed five cents on esch one hundred
dollars valuation for all purpeses auth-
orized under Aprt. 6078 RC8, including
maintenance?“

Under expreus provisions of Article 6078,
V. C. 8., when authorized by a two-thirde vote of
the property tax-paying voters of a county, the Com-
missioners' Court may annually levy five cents on
sach one hundred dollars of taxable property in the
ecounty for the purchase and improvement of {1nda
for use as county parks. It is also provided in
said Article that such Court may ;ﬁggaléx levy such
additional tax as such Court may deem necessary to
maintain sucE'Earkso Said tax levied for the pur-
chase and Improvemsnt of such parks 1s a charge
against the County Permanent Improvement Fund and
‘such a8 is levied for maintenance thereof is =a
charge against the County General Fund.

Your third question reads:

"Is the tax levy suthorized by Art.
8078 _RCS a specianl levy in addition to
the regular constitutional levy for gen-
eral and/or permanent improvements pur-
poses, or is such smount as may be lev-
f1ed under Art. 6078 RCS chargesble a§n1n¢t
or to be included within the over-all levy
. permitted for gemeral and/or permanent
~ improvements purposes?

_ In our Opinion V-284 it was held that "Art.
6078 suthorized the tax upon a vote of two~thirds ma-
jority for the purchase end 1%£rovalant of lands for
use as oocunty parks. s obvious t this tax
would ocome out of the Permanent Improvement tax."
(Apt. VIII, Sec. 9, Texas Constitution.) By the same
token a. maintenance tax levied by the Commlssioners'
Court pursusnd to Art. 6078 would be chargeable &~

gainst the regular conatitutlonal levy for genersl
~ fund purpoaea and not in addition thereto.

SUMMARY

Where the voters of a county authorize
the issuance of bonds for the purchase and
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improvement of county parks and levy of the
tax under Article 608le, V. C, 8., such
county may not levy taxes for malntenance
purposes under Artlicle 6078, V. C. S.

Where the voters of a county authorize
the annual levy of a tax of flve cente on
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erty for the purchase and lmprovement of
lands for use as county parks as authorized
In Artlcle 6078, V. C. 8., the Commlssioners!
Court may annually levy such tax and annual-
1y levy an additional tax sufflclent in
their Judgment to properly maintain such
parks and to make such improvements as suth-
orized in sald Article.

Taxes levied for the acquisition and im-
provement of parks are chargeable agalnst
the regular constitutional levy for perma-
nent improvement purposes, and taxes levlied
for maintenance of parks are chargeable
againgt the regular constltutional levy for
general fund purposes,

Yours very truly,

ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
/5/./ M/ :

/7 el loenny
» Ta Willlams

WTW:wh Assistant

APPROVED:

"/, AAL‘AA

“Z/VL49T797'\)

FI ASSISTANT
ATYORNEY GENERAL



