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Re: The maximum salary of a 
constable in Harrlson 
County and related ques- 
tions relative to the 
recent Constitutional 
:emendment changing cer- 
tain fee officers to sal- 
ary officers. 

Dear Sir: 

You have requested an opinion regarding sev- 
eral questions on the effect of H. 5. R. 36 of the 50th 
Legislature, amending Article XVI, SectSon 61 of our 
State Constitution. 

.: 
Your first question reads: 

"1. What annual salary is to be paid 
a constable of this county?" 

Harrison County has a population of 50,900 
acoordlng to the last preceding Federal Census, and 
Its preciact.offlcersat.~the.present time are compen- 
sated on a "fee.basls.* Therefore, we assume that by 
your first queatfon you desire to know the.maxlmum us 
salary of e'oonstable in Harrison County beginning 
January 1, 1949. We do not know at this time whether 
the Commissioners' Court will determine to place the 
other precinct officers on a salary or fee .basls in 
1949. It was held in Attorney General's Opinion No. 
V-749 that where the Commlsslonersl-Court determines 
to compensate ~the~preclnctofficera other than the 
constable on a."fee basis ," it must pay the constable 
a reasonable salary, at such sum as the Commissioners' 
Court determines In the exercise of sound dlsaretlon. 
This opinion was based on the fact that at the present 
time there is no statutory provision fixing the salary 
of a constable in a county where the Commissioners' 
Court has placed the other precinct offfcers on a *fee 
basis." We herewith enclose a copy of said opinion. .* 
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Should the Commissioners' Court of Harrison 
County determine to plaoe all of its precinct officers 
on a "salary basis," the salary of the constable would 
be governed by the provisions of Article 3912e, Sec- 
tion 17 (b) which provides where the Commissioners* 
Court has-determined to place all the precinct officers 
on a "salary basis '* said officers shall receive not less 
than the total sum earned as compensation by them in 
their official capacities for the year 1935, and not 
more than the maximum amount allowed such officers under 
laws existing August 24, 1935. The maximum amount of 
compensation al.lowed under laws existing August 24, 1935, 
to precinct officers in counties containing a population 
of not less than 37,500 and not more than SO;000 inhabi- 
tants, was $2,200.00. Articles 3883 and 3891 as amended 
by Acts, 1933, Chapter 220, Page 734. 

Therefore in answer to your first question, 
It is our opinion that if the Commissioners' Court of 
Harrison County places all precinct officers on a "sal- 
ary basis" beginning January 1, 1949, the maximum sala- 
ry that may be paid a constable will be $2,200.00. If, 
however, the Commissionersr Court places the precinct 
officers other than the constable on a "fee basis," the 
salary of the constable will be that sum determined by 
the Commissioners' Court in the exercise of soun? dis- 
cretion. 

Your second question reads: 

"2. What annual salary Is to be paid 
a deputy constable here?" 

.The salary of a deputy oonstable is governed 
by the provisions of Article 3912e, Section 17, V.C.S., 
which sets the salary at a sum not to exceed $1,500.00 
per year. 

Your third question is: 

"3. Are Justices of the Peace to be 
considered 'precinct law enforcement offic- 
ers * within the meani 

3 
of Constitutional 

amendment in H. J. R. 36 of the 50th Legis- 
lature?” 

In our recent opinion NO. V-748 It was held 
that Justices of the Peace were not "precinct law en- 
forcement officers" within the meanim of the Constltu- 
tional Amendment (H. J. R. 36 of the 50th Legislature). 
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Your fourth question reads: 

How are the expense's of a 
to be"kndled by the county; i.e., 

constable 
actual ex- 

penses paid by the county, or at so much per 
mile traveled each month, or either, or nei- 
ther?" 

Your fourth question is answered by Attorney 
General's Opinion No. V-71 in which the Attorney General 
ruled: 

"The Commissioners' Court.of a county, 
the constablesof which are compensated on 
a salary basis,.~has no authority to pay such 
constables mileage for the use of th.eir euto- 
mobiles inthe discharge of their official 
duties." 

Your fifth, question is! 

"5. Must counties pay the premiums on 
bonds of the officers of constable, deputy 
constable, and justices. of the peac.e?" 

Article 3899 (b), V. C. S., reads in part as 
follows: 

"Each officer named in this Act, where 
he receives a salary as.cgmpensation for his 
services,,shall be'entitled and .permitted~ to 
purchase or charge to his county all reason- 
able expenses necessary in the proper and 
legal conduct of his~office, premiums on of- 
ficlalsl bonds, premiums on fire, burglary, 
theft, robbery;insurance protecting public .' 
funds;, and.Pncluding~,the cost of surety.bonds 
for his depu$les, : ; . .~ 

n . . . All such approved claims and ac- 
counts shall be,paid fromthe Officers Sala- 
ry Fund unless otherwise provided herein'." 

It is our opinion.that th.e above provisions 
authorize the payment ~of premiums *on official bonds of 
constables, deputy constables, and justices of the peace, 
the payment being,made out-of the Officers Salary Fund 
of the County. 
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Your sixth quastlon reads: 

"6. Must the county furnish offices 
for such officers?" 

It was held in Attorney General's Opinion 
No. O-2385 that the rental of office space for Justices 
of the Peace on a "fee basis" could not be paid out of 
fees of office. It was further held in Attorney Gen- 
eral's Opinion No. O-1976,that the county~could not fur- 
nish office space for the Justice of the,Peace in a 
county containing less than 75,000 inhabitants. It is 
therefore. our opinion that office space for.the Justice 
of the Peace and constable~in Harrison County may not 
be furnished by the county. The opinions are based on . 
Articles 2379 and 3899b. Article wprovides that in 
counties of over 75,000 population the .county uhnll Pur- 
nish a suitable place in the courthouse. for the Justice 
of Peace. Article 3899b names the officers who shall 
be furnished offices, stationer and supplies (County 
Judge, Clerk, Tax Assessor and %llector,~County Super- 
intendant, Surveyor, and District Judge.~) The Justice 
of Peace is not included. The fact that the Justice of 
Peace is not furn,ished a court room would-appear to be 
a proper subject for'legislation. 

Your seventh question reads as follows: 

,"7. Must the county furnish the consta- 
ble with radio equipment, telephone, and. other 
office supplies as is provided for in the case 
of the Sheriff?* 

Your seventh question is answered in, part by 
Attorney General's Opinion No. O-6649 where it wasp held 
that the Commissioners* Court was not authorized to fur- 
nish radio equipment for a constable. However, the con- 
stable is authorized by Art. 3899(b), V-C-S., to charge 
to the county all reasonable expanses necessary in the 
proper and legal conduct of his office, which expenses 
would normally include a telephone and certain office 
supplies. 

Your eighth question reads as follows: 

"8. May the Commissioners COUrt now 
change the number and limits of Justice Pre- 
cincts in this county to become effective on 
January 1, 1949, even though, the offices of 
some of those elected recently would thereby 
be abolished?* 
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Article V, Section 18 of our State Copstitu- 
tion provides: 

.' 

"Each organized county in the.State now 
or hereafter existing, shall be divided from 
time to time, for the convenience of the peo- 
ple, into precincts, not less than four and 
not more than eight. The present county 
courts~shall make the first division. Subse- 
quent divisions shall be made by the comls- 
sioners' court provided for by this Constitu- 
tion. In each such precinct there shall be 
elected at each biennial election, one jus- 
tice of the peace and one~constable,~each~of 
whom shall hold his office for two years and 
until,his successor shall be elected and qual- 
ified; provided that in any precinct in which 
there may be a city of 8000 or more inhabi- 
tants, there shall be elected two justices of 
the peace. Each county shall in like manner 
be divided, into four commissioners' precincts 
'in each of which there shall be elected by 
the qualified voters.thereof one county com- 
,missioner, who shall hold his office for two 
years and until his successor,shall.ibe elect- 
ed and qualified. The county commissioners 
so chosen, with the county judge, as presid- 
ing officers, shall compose the county com- 
missioners court, which.shall exercise such 
powers and jurisdiction over all county busl- 
ness, as is' conferred by this Constitution 
and the laws of this State, or as may be here- 
after prescribed.". 

It was held -in.Attorney General's Opinion No. 
O-3114 that the Commissionars!'Court had the power to 

. merge and redefine bounda~riesof justice precincts at 
any time, subject to the limitation that not less than 
four nor more than eight such precincts are created. 

SUMMARY 

If the Comlssloners' Court of Harrison . 
County, with a population of 50,900 inhabit- 
ants, places all precinct officers on a "Sal- 
ary basis" beginning Jatiuary 1, 1949, the 
maximum salary that may be paid a constable 
will be $2,200.00. If the Commissioners* 
Court places the precinct officers other 
than the constables on a "fee basis," the 
salaries of the constables will be whatever 
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sum the Commissioners' Court sets In the 
exercise of sound discretion. Article XVI, 
Section 61, Constitution of Texas; Artlcla 
3912e, Section~l'l'(b)., V. C. S. 

Salaries of deputy, constables in Harri- 
son County cannotexceed the sum of $1,500.00 
per year. Article 3912e, Section'l7. 

Justices of the Peace are not "precinct 
law enforcement off'ioersw wlthln the meaning 
of 8; J. R. 36 of the 50,th Legislature, amend- 
ing Article XVI, Section 61; of the Texas Con' 
stltution. Opinion Wo. V-748. 

Yours very truly, 

AlTOREEY GERERAL OF TEXAS 

BY 
Assistant 

JR:bh:jrb 
John Reeves 
Assistant 


