
lion. Carl Ylller 
Criminal District Attornay 
Roekuall, Taxes 0plnlon NO. f-828 

Ror Lagality of one per8oa 
holding tha 0tri0et3 or 
J&atlas of the Paaoe 

Dear Sir: 

and County Comwdsslonar 
at the aamb timer 

We rtter to your letter in which you ask it 
the same peraon may hold the ofrloes or Juatloe of the 
Peaoe and County Commlssionor of a county at the sama 
time and note your suggeatlon that a negatlre answer 
may be in conflict ,wlth Seotlon ‘40 of Artlole XVI of 
the Constitution of Texas, which ,reads in part: 

“Ho person shail bald or exercise at 
the same time. more than oae civil office 
or *oltm+ ixcdpt that or~.Jw&e or tha 
Peace, Coanty‘-Commlssloner, Notary Public., 
Postmaster, etq~.” 
throughout) 

(Underscdrihg ‘added 

The prahlbltloa Of Section 40 of lrrtlolr XVI 
against the holdlng of more than ohe Offlee of emolument 
by the same person at the same time does not apply to the 
offices of County Commlsaloner or Tustloa of the Peace 
ror the reasoa that eald offlobr are axpressly exoaptad 
rrom its prorlsfons. 

However, it is a rundamaatal rule or law that 
the same person may not at the aama tima hold two or- 
rices, the duties of ,whlch are inoompatlbla: This rule 
apDlles to all offloes fncludlnr. those named in see- 

The’kbore oasa Of TIioPLds P. 
Line Inddpendent ‘Schbol Dlitrlct involred 
the same persons to hold at the rtiaib time 
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or alderman and sohool trusts.. The Court doaldod that 
the question as to whether Seation 40 of Artlole XVI ap- 
plies to said offices la lmmaterlal beoause it held that 
the two offices are lnoompatlble and may not be held by 
the same person at the same time. It trustees Smith and 
Lindsey vacated their offices as school trustees whaa 
they qualified as aldermen, they could not be counted to 
mske a quorum of the school board. On the point the 
Court said: 

“In our oplnlon the orrices or sohool 
trustee and alderman are incompatible; ror 
under our system there are in the alty ooun- 
cl1 or board of aldermen various directory 
or supervisory powers exertable in respeot 
to school property located within the city 
or town and in respect to the duties of 
school trustee perrormable wlthln its llm- 
its--e.g., there might well arise a conrllct 
of discretion or duty in respeot to health, 
quarantine, sanitary, and fire prevention 
regulations O See articles 1015, 1067, 1071, 
R.S. 1925. If the same person could be a 
school trustee and a member of the city ooun- 
cil or board of aldermen at the same time, 
school policies, in many important respects, 
would be subject to direction of the council 
or aldermen instead of to that of the trua- 
tees. 

“The result of thls lncompatlblllty is 
that Smith and Lindsey vacated the offices 
oi.sohool trustees when they quallrled as 
aldermen. State v. Brlnkerhorr, 06 Tex. 45, 
17 S.W. 109. Henoe the quorum neoeaaary to 
enable the board of trustees to order an 
election or to canvass the returns and de- 
clare the result of an election did not ex- 
ist, if the fact allegations be true, and, lp 
such event, the issuance and sale of the 
bonds and levy of the tax therefor has no lan- 
rui *arrant. Those allegations, as presented, 
are duly verified and not ohallenged, and we 
believe the plalntlffa in error are entitled 
to the temporary injunctive relief prayed. 

“In view oi whet has been said, the 
question whether the office or school trustee 
or that of alderman is an orrlce or ‘amolu- 
me&’ within the terms of aeotlon 40, art. 16, 



, . 
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or the Constitution, is immaterial, and In ra- 
spect to that question we do not exprass or 
&ply a conclusion.* 

aOnde ‘of the m&t important testb -is’ to 
whet&r ofrlces are inoompatlble is found in 
the principle that the lnoompatlbllity Is rea- 
ognlzed whenever one la sabordlnate to the 
other in some of its important and prlnclpal 
duties, or la subject to supervision by the 
other, or whore a contrarlty and antagonism 
would result in the attempt by one person 
to discharge the duties of both. Under this 
principle two oftlc,ea are incompatible where 
the lnoumbent of one has the .power to ramove 
the incumbent of the other, though the contln- 
gency on which the power ‘may be tiferclsed Is 
remote, and it also exists *here the incum- 
bent ot one office has the power of appofnt- 
ment as to the other oiflce, or to audit the 
accounts of another, or tO exercise a auper- 
vlslon over another.” 

Sedtlon 10 of Artlole V of the Constitution 
of Texas reads in part: 

“Each organized county in this State non 
or hereafter existing shall be divided from ~-. time to time, idr the convenla~&.&.%h&paople, 
‘into precincts e not less than four and not more 
than eight. The present county Gourts shall 
make the first dlvlslaa;-’ Sa@~aaquent divisiona 
shall be made by the d0mlQf di ham’ 
vldbd ior by this Constlta ~16 4 % 

Court, pro- 
* In each suoh, 

precinct-~ Were -sbsll~ ba ‘elebt.Oill at eaoh blen- 
nlal election one justloe oi the peace. O O The 
Oounty Commissioners so ahosen, with tha uoonty 
judge, as presiding offloer,~ shall compose tha 
Coontp Commiaaloners~ Court ,’ .wEiah 6ksXl axbr- 
olse such powers and jurlsdle$ion over all 
county business as is conferred by this Consti- 
tution and the laws of the State as msag be here- 
arter preacrlbed.R 

In Attorney Generalls Opinion Ho. Y-790 it 
was hdld. that the Commissioners* Court may abolish old 
justice preolncta at any time, thereby oreatisg vaoan- 
cles and fill such vaoancles by appointment. Ue en- 
close a copy of this opinion. 
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It is the duty of the Qoml88io~ox%' OorrC 
to detealne whether the J'Plltloa8 of tlm Pow8 r%Ul 
be paid oa a tea or ralary krir l nQ to preeb?ilM their 
a~panratlon~wlthln the rtdtatory lWt8.. Ilrrtlrlw 
3883,~3891, 3913@., V.C..S.). tortior or the Pm are 
required by law to make full report8 to tha carirrion- 
em' Courts at eaoh of it8 regular~te~nr. w-tiolw 
1617-1618 V.C.S., Artlo'le 1OSZ V.C.O.P.)o 

Thor 8ame queatloa HI beioro Attornay banral 
Looney In 1913. In dlsousrihg tho ratter In an apiaion 
by Hon. C. A. Sreetoa it is said, 

“Under the law, a juatioe of the pea08 is 
oharged with the duty of -king a sworn repott 
or all moners oollected by hla for the.um of 
the county, to the coaalsslonerw ooart of tha 
oountp, which report shall show the amount ot 
moneys collected and the dlsposltlon mad8 of 
oarno, and said report shall be carefully exu- 
ined by the’ commlssloners Court, and ii found 
oorrect , by order of the court, the clerk shall. 
enter the same on the financial ledger of the 
oounty, and if round to be incorrect, the court 
shall summons said justice of the peace before 
them and have him correct the same. Now, if it 
is lawful and permissible for one man to hold 
both positions at the same time, &very aember 
of the court could hold both positions at the 
same time, and in such 8vrnt we would hare the 
entire oommlssloners oourt summoning themsolvo8 
to appear before themselves to make the naaeararf 
oorreotlona in their reports. rr the ju8ti00 0r 
the peaoe should id11 tci correct the report, or 
ii, upon examination it should bo saoertal5a4 
that said justice of the peace was a defaulter, 
it ronld then beoome the dutfof the oomels8lon- 
ers court,to pass an order directlag that suit 
be brought agalnst suoh orfiabr and hi8 oftlclal 
bondsmen. In saoh eveat, WS uoorld hare this ait- 
uatlon: The entire oommlarloner8 oourt ritting 
in judgment upon their own OfflOlal work performed 
in a dlrrerent orrioial oapaoltr. Ii thay wara 
inclined to be dlahonest, or ii they 8hould eon- 
oelre the idea of misappropriating county fund8 
while serving in the oapacltf of just100 of tha 
peace, if permitted at tb sme tlme~t.0 aot in 
the oa 
on the P 

salty 0r oou5ty camia*lo5cr, and pa88 up- 
r own report*, who would d8toot tha dofal- 

oation? 
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“Again, the law requires the commlssloners court 
to fill all vacancies In the office of justlae of the 
peace. It might so happen that a vaoanoy might oocur 
In the office oi justios of the peaoo in tho precinct 
of eaoh county commIssIoner, and If permitted to hold 
both offices at the same tine, the entire corisslon- 
ers court might vote for themselves to fill saeh va- 
oancles . If this should be done, they would pass 
upon and approve their own offiaial bonds, booaosa 
the law requires the commissioners court to approra 
the bond of a justice of the peaoe. They aoald, 
rile and approve worthless bonds from which nothlng 
could be recovered. 

“The law furthermore enjoins the duty apon the 
commissioners court to ascertain from the report of 
the justice of the peace whether all fines and judg- 
ments rendered by him have been collected, and If It 
appears that any such fines and judgments, imposed 
by such officer, have not been paid and satisrled 
then the commissioners court shall charge suoh un- 
paid fines and judgments against the justice of the 
peace, and he and his bondsmen would be liable thtre- 
for, unless he could show, to the satisfaction of 
the commissioners court, that he had used due dili- 
gence to collect same. Here again we would have a 
county commissioner sitting in judgment upon his of- 
ficial acts performed in another and different of- 
ficial capacity. 

“Again, the law makes it the duty of the com- 
missioners court to require a new bond of the jus- 
tice of the peace if, at any time, they should be- 
come satisfied that his bond, from any cause was 
insurricient . And in such case we would have a 
county commissioner passing upon the surflcienay 
and solvency of his own bond as justice of the 
peaoe. 

“A number of other instances might be cited 
to show the incompatibility of the duties or these 
two positions, but we think the above are sufffaient. 

*After careful consideration of this subject, 
we here come to the conclusion that the duties of 
these positions are Incompatible; and because of 
this fact, and because it would be against good, 
sound public policy, in the opinion of this Depert- 
ment , a county comprissioner oan not, at the same 
time, lawfully hold the position of justice of the 
peace.” 
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Opinion of Jan. 24, 1913, 1412-14, p0 727. ThI8 epfa- 
Ion was followed in 1940 by Attorney General Gerald C. 
Mann, O-2640. In view of .the foregoing we are of the 
opinion that the same person may not hold the office 
of County Commissioner and Justice or the Peace at the 
same time because the duties of said offioer# are In- 
compatible. 

The same person may not hold the oiflces 
of County Commissioner and Justice oi the Pesoe 
at.the same time because the duties of said of- 
fices are Incompatible, Opinions of Attorney 
General of Jan. 24, 1913 (Opinions 1912-14,p0727) 
and o-2640, Thomas v. Abernathy County Line 
I.S.D., 290 S.Wo 152 (Comm. App. 1927)o 

Yours very truly 

ATTORNJU GENERAL OF TEXAS 

W. T. Williams 
Assistant 

WTW:wb:jrb 
Encl. 

FIRST ASSISTANT 
ATTCBJEYGFXEAL 


