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' B rights «~pf «way for new ¢ounty.
roads from the permanent
improvement fund.
Denr Bir:

Your réquent for sn opmion is subatantia.lly as follows:

**The C:ommlssmners ‘Court and County Treasur*-
er havévhbeen using:funds from what is commonly

' known as the 'perminent improvement fund' as

.described in Article 8, Section 9, of the Consti~
tution of the State of Texaw, and Artacle 2352, Re~
vised Civil Statutes of Texes, {or the purpose of
purchasing materials and supplies used in the
construction of fences, fencing right-of~way to
new county roads and State highways within the
county. . . ., ‘

“Question 1. Can the Commissioners' Court pay
for such expenditures above stated out of the fund
‘ereated by the levy of a tax of twenty-five cents
‘(h5¢) on the one hundred dollar ($100.00) valua~
iion for the ‘erection of public buxlqimgt streets,
'newart. water works and other pprmaﬂent tm-
provements'? If so, can the Commissioners’
Court pay out of such fund the ¢ont of acquiring
‘néw right-of-vay for new county roads or high~
ways or the COSt of bmldmg such new roada or
highways AL :



Hon, Arnold W. Franklin, Page 2 (V~831)

Section 9, Article VIII of the Constitution of Texas
reads In part;

**. . . and no county, city or town shall levy .

> -“-more than twenty-five cents for city or county
purposes, and not exceeding fifteen cenis for
roads and bridges, and not exceeding fifteen
cents to pay jurors, on the one hundred dol-
lars valuation ., . . and for the erection of pub-
lic buildings, streets, sewers, water works,
and other permanent improvements, not to ex~
ceed twenty~five cents on the one hundred dol~-
lars valuation, in any one year, and except as
is in this Constitution otherwise provided; and
the Legislature may also authorize an addition-
al annual ad valorem tax to be levied and col-
lected for the further maintenance of the pub=~
lic roads; provided, that a majority of the quak-
fied‘property tax~paying voters of the county
voting at an election to be held for that purpose
shall vote such tax not to exceed fifteen cents
on the one hundred dollars valuation of the
property subject to taxation in such county, . '’

1t is well settled that the Commissionera' Court can~-
not levy a tax for one purpose and use it for another purpose,
Carroll v. Willlams, 109 Tex, 155, 202 S, W, 504 (1918); Ault v,
Hill County, 102 Tex, 335, 116 S. W, 359 (1909); Sanders v, Looney,
225§, W, 280 (Tex, Civ. App, 1920),

In Ca;'roll v, Williams the court stated:

**, . . By necessary implication said provisions oi
Section 9 of Article 8 ware designed, not merely to
1imit the tax rate for certiein therein designated pur-
poses, but to require that any and all money raised
by taxation for any such purpose shall be applied,
faithfully, to that particular purpose, as needed
therefor, and not to any other purpose or use what~
gsoever, , . ."
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It is assumed from your factual situation (and you have
since verbally informed us) that you contemplate caring for fences
necessarily purchaged or taken or required to be erected by reason
of condemnation proceedings in obtaining rights ~of-way for county
roads and State Highways, In the case of Morris v. Coleman Coun-~
ty, 28 S. W. 380 (Tex.Civ.App., 1894), the court said:

‘‘The court below admitted testimony of the cost’
of the fences built, whether they were required
to be built under the circumstances, whether the
aexpense of building was reasonable, and the jury
must have considered the same in estimating the
damages. We think, however, that the cost of
building the fences that were actually built by the
owner was not the issue, but the reasonable cost
of sufficient fences to enable the owner to enjoy
his land in uses to which it was adapted, and to
which he had applied it, wag the issue, '’

In the cage of State v. Carpenter, 89 S. W. 2d 979 (Comm.
App. 1936) the court said:

**The better general rule with reference to fences,
which may also be applied to certain other imprave-
ments, is stated in 2 Lewis on Eminent Domain, s
498, in this language: ‘Where, by taking a part of

a tract, additional fencing will be rendered necessary
in order to the reasonable usé and enjoyment of the
remainder, as it probably will be used in the future,
and the burden of constructing such additional fence
is cast upon the owner of the land, then the burden
of constructing and maintaining such fence, in go far
as it depreciates the value of the land, is a proper
element to be considered in estimating the damages.
* % % Itis a question of damage to the land, as
land. If in view of the probable future use of the
iand, additional fencing will be necessary of which
the jury or commissioners are to judge, and the
owner must construct the fence if he has it, then

the land is depreciated in proportion to the expense
of constructing and maintaining such fencing. Noth-
ing can be allowed for fence, ag fence. The allow-
ance should be for the depreciation of the land in con-
sequence of the hurdan thus cast upon it."’
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It will be seen from the foregoing that the county cannot
actually pay for fencing rights ~of-way for adjoining landowners ad«-
jacent to new county roads or highways regardiess of whether the
county acquired the same by purchase or by ¢condemnation proceed-
inge. This item can he considered gnly in sstimating the damages
to the lamd, in that event, it is not the actiial cosi ef the fence but
the reasonable cost of the fence to enable the owner to enjoy his
land for uses to which if was adapted. It necessarily follows that
the cost of fencing would be computed as an tiem of damage by
the Commissionera’ Court when it purchases the land or whenthe
same is taken by condemnation and the property owner must be
compenanteod with the fund or funds sef aalde for the acquiﬂtion of
rzghﬁ ~of ~way,

A carefal review of the opinions of this office reveals
that regardiess of whether a right-oi-way is secured by outright
purdhase or by condesmation proceedings; the right-of~way can
be paid for only cut of s youd bond fund expressly voied for that
purpose or out of the Rosd and Bridge Fund of the county. Aitly.
Gen, Op. No. 0-413, March 16, 1939; Atly. Gen. Op. No, 0-5422,
July 1, 1943; ARy, Gen. Op, No. 0~7465, Nov, 8, 1946; Atly, Gen.
Op, No, V=45, Februasy 25, 1947; me Gen, Op. No, V-223, May
28, 1947, |

- Thezefore, it s our opinton thet she county hes no au-
thority to pay for o femce a8 such fance, but when the same is
propexly considered us an slemend of damage in aecuring the
right-of-wuy the landownex cen only be compensated from the
same fund used for the noquisition of righia-of~way, In no event
can the Permanent Improvement Fuand be uaed for the purpose of
purchasing maleriala and supplies to be used for the fencing of
rights ~of ~way for adjacent landowners on new county roads and
highways as the use of such fund for said purpose would clearly
coutravene $ha provisions of Articly 8, Sec¢lion 9 of the Texas Con-
niifution,

SUMMARY

The Permansnt Improvement Fund, a constitutionsal
coundy fooxd, may not be utllized for the purpose of



s
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purchasing materials and supplies in the con~-
struction of fences for adjacent landowners on

rights ~of-way on new county roads and high-
ways.

Yours very truly,
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